Ministrul Energiei avertizează că proiectul Neptun Deep, considerat esențial pentru independența energetică a României și a Europei, va atrage atacuri, întrucât poate schimba echilibrul regional. Sebastian Burduja subliniază că țara noastră se află deja în fruntea topului producătorilor de gaze din UE, iar proiectul va consolida această poziţie.

Cel mai mare proiect energetic al României, Neptun Deep, se apropie de realitate. Extracția ar trebui să înceapă în 2027, iar odată demarat procesul, producția de gaze naturale a României va fi dublată.

„România are şansa istorică de a juca un rol important, dacă îşi va apăra direcţia pe care a construit-o cu greu timp de zeci de ani. Şi asta depinde de fiecare dintre noi. Suntem deja în fruntea topului producătorilor de gaze din UE, iar proiectul Neptun Deep ne va consolida această poziţie”, scris Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.

Burduja avertizează, însă, că proiectul va fi ținta unor atacuri.

„Nu vă faceţi iluzii. Vor exista tot mai multe atacuri la adresa acestui proiect, pentru că el poate schimba jocul la nivel regional şi european. Dar aceste atacuri nu ne vor opri, ci ne vor întări determinarea de a duce lucrurile până la capăt”, a adăugat el.

Sebastian Burduja a salutat mesajul transmis de comisarul pentru Energie şi Locuinţe, Dan Jorgensen, care subliniază necesitatea reducerii dependenței UE de gazele rusești.

„În loc să utilizăm banii contribuabililor pentru a plăti gaze ale căror venituri ajung în tezaurul de război al lui Putin, trebuie să ne asigurăm că ne producem singuri energia”, a declarat Jorgensen.

În acest context, Burduja a evidențiat intenția clară a Uniunii Europene de a apela la surse alternative pentru necesarul energetic al Europei, cu obiectivul de a elimina definitiv dependența față de Rusia.

„Europa începe să se trezească din toate punctele de vedere, iar această trezire ne va face mai puternici”, a declarat ministrul Energiei.

Burduja susține că statele europene trebuie să investească mai mult în diversificarea surselor de energie și în modernizarea infrastructurii, alături de dezvoltarea urgentă a interconexiunilor. România, prin proiecte precum Neptun Deep, poate deveni un exemplu în această direcție.

Cu toate acestea, ministrul subliniază că Europa a fost nevoită să treacă printr-o criză majoră pentru a realiza importanța independenței energetice.

„Este păcat că Europa a avut nevoie de un război în vecinătatea imediată pentru a se trezi şi pentru a înţelege că dependenţele o ţin prizonieră şi îi scad competitivitatea economică şi oportunităţile de a acţiona ca un actor global relevant. Mai bine mai târziu decât niciodată”, a mai spus Burduja.

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version