Bursa Moştenitorii României muzicale 2025, în valoare de 4.500 euro, a fost acordată violoncelistei Sofia Blându, originară din Iaşi, în prezent studentă la Berlin.
Proiectul „Moştenitorii României muzicale” este unul dintre cele mai relevante programe de promovare şi susţinere a tinerilor muzicieni, un proiect Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera derulat din 2018 cu două direcţii: recitaluri şi concerte cu tineri muzicieni deja consacraţi la nivel internaţional, susţinute în săli relevante din Bucureşti şi din ţară, dar şi concursul pentru o bursă în valoare de 4500 euro, care se adresează muzicienilor cu vârste între 16 şi 24 ani.
În 2025, pentru a şasea ediţie a competiţiei “Moştenitorii României muzicale”, s-au înscris 13 tineri muzicieni. Juriul care a analizat aceste aplicaţii a fost alcătuit din personalităţi ale vieţii muzicale româneşti: Cristina Comandaşu – manager Radio România Muzical, iniţiatoarea proiectului, Kovacs Emöke – manager Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare, Silvia Sbârciu – manager Filarmonica “Transilvania” din Cluj-Napoca, Liliana Staicu – director Centrul Proiecte şi Evenimente Radio România, Ivona Stănculeasa – manager Filarmonica “Oltenia” din Craiova, Sebastian Tegzeşiu – manager Filarmonica din Braşov. Membru delegat din partea Rotary Club Pipera: Dan Popescu.
În 2025, bursa în valoare de 4.500 euro va reveni violoncelistei Sofia Blându, care în cadrul bursei va susţine şi un recital la Bucureşti, organizat de Radio România Muzical. Ca parte a bursei, Sofia Blându urmează să susţină în stagiunea 2025-2026 un turneu de recitaluri la filarmonicile din Braşov, Satu-Mare şi Craiova, iar în stagiunea 2026-2027, un concert alături de Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj.
Remarcat în cadrul competiţiei, pianistul George Ţăranu va beneficia la rândul său de beneficii profesionale oferite de membrii juriului: recitaluri la filarmonicile din Satu-Mare şi Craiova.
Şi chitarista Iulia Lică obţine ca beneficiu profesional recitaluri la filarmonicile din Craiova şi Braşov.
Sofia Blându (22 ani) a început studiul violoncelului în oraşul natal, Iaşi, şi a continuat la Bucureşti, la Colegiul de muzică Dinu Lipatti şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În prezent este studentă la prestigioasa Universität der Künste Berlin. A fost bursieră a programului Sonoro Interferenţe timp de 5 ani consecutivi, studiile la Berlin fiind susţinute de burse oferite de Paul Hindemith Gesellschaft Berlin, Deutschlandstipendium şi de Fundaţia Yehudi Menuhin. A fost membră a Orchestrei Române de Tineret şi a ansamblului Violoncelissimo; în calitate de solistă, a evoluat pe scene din România, Germania, Bulgaria, Italia, Olanda şi Marea Britanie. În aprilie 2025, Sofia a câştigat audiţia pentru poziţia de academist în cadrul prestigioasei Deutsche Oper din Berlin. Recent, Sofia Blându a primit spre folosinţă un violoncel Guadagnini din secolul al XVIII-lea, oferit de către Universität der Künste Berlin.
George Ţăranu (18 ani), este în prezent elev în clasa a XI-a la Liceul de arte “Victor Brauner” din Piatra Neamţ. Este laureatul a mai multe competiţii naţionale relevante, care i-au adus recitaluri şi concerte, printre cele mai recente, prezenţa alături de Filarmonica “Serghei Lunchievici” din Chişinău. A participat la proiecte importante, precum “Concerte pe Siret”, organizate în perioada 2022-2024 de pianista Raluca Ştirbăţ, alături de care s-a pregătit în cadrul unor cursuri de măiestrie organizate la Casa Enescu de la Mihăileni.
Iulia Lică (22 ani) este absolventă a Conservatorului din Gijon (Spania) şi în prezent masterandă la Hochschule für Musik Franz Liszt din Weimar (Germania). Este laureata mai multor competiţii internaţionale importante derulate în Spania şi în România, printre ele, concursul de chitară “Transilvania” de la Cluj-Napoca. A fost bursieră a Fundaţiei Guitarras din Alhambra. În 2025, are programate apariţii în recitaluri la Madrid şi Palma de Mallorca, printre altele.
Radio România Muzical şi Clubul Rotary Pipera doresc să mulţumească tuturor muzicienilor participanţi la selecţia pentru bursa “Moştenitorii României muzicale”. Arta interpretativă românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiţia performanţei şi profesionalismului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].