Indicele DAX al Germaniei a închis miercuri la un nivel record pentru a doua oară în această săptămână, în timp ce pieţele de acţiuni europene au înregistrat creşteri generalizate, transmite CNBC.
Indicele pan-european Stoxx 600 a închis în creştere cu 0,39%, în timp ce DAX a stabilit un nou record la 21.259 de puncte, cu un avans de 1,03%, potrivit datelor LSEG.
Gigantul din domeniul echipamentelor sportive Adidas a contribuit semnificativ la creşterea indicelui german, acţiunile sale încheind ziua cu un avans de 6%. Creşterea a venit după ce compania a anunţat, marţi, după închiderea pieţelor, o majorare de 19% a vânzărilor în rezultatele preliminare pentru al patrulea trimestru din 2024.
Adidas a raportat venituri de aproape 6 miliarde de euro (6,25 miliarde de dolari) în ultimele trei luni ale anului trecut, excluzând fluctuaţiile valutare. După publicarea rezultatelor, analiştii de la JPMorgan, BNP Paribas, Exane şi Oddo şi-au majorat ţintele de preţ pentru acţiunile companiei. Rezultatele financiare anuale urmează să fie publicate în luna martie.
La nivelul pieţelor europene, sectoarele bunurilor de consum, industriei, tehnologiei şi asigurărilor au condus creşterile, cu avansuri de peste 1%.
Acţiunile Siemens Energy au înregistrat un salt de aproape 7%, după ce preşedintele companiei a declarat că aceasta se află ”în poziţia ideală” pentru a beneficia de strategia preşedintelui Donald Trump privind politica energetică. Valoarea acţiunilor Siemens Energy a crescut cu peste 300% anul trecut.
Regatul Unit înregistrează cel mai mare deficit bugetar pentru luna decembrie din ultimii patru ani
În Marea Britanie, datele au arătat că ţara a împrumutat 17,8 miliarde de lire sterline (21,9 miliarde de dolari) în decembrie 2024, cu 10,1 miliarde de lire sterline mai mult decât în decembrie 2023.
Aceasta este cea mai mare valoare a deficitului bugetar înregistrată pentru luna decembrie în ultimii patru ani şi a depăşit estimările majorităţii economiştilor, care prognozau un deficit de 14 miliarde de lire sterline.
Impactul politicilor lui Trump asupra economiei globale
Pieţele bursiere globale au înregistrat creşteri în această săptămână, pe măsură ce investitorii au analizat primele ordine executive semnate de noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, luni.
Creşterile au fost determinate de faptul că, deşi Trump a emis un memorandum amplu care cere agenţiilor federale să evalueze politicile comerciale considerate incorecte, acesta nu a autorizat introducerea unor noi tarife în prima zi a noului mandat. Investitorii au perceput acest lucru ca pe un semn că preşedintele ar putea fi mai moderat în privinţa implementării tarifelor decât se aşteptau anterior.
Indicele CAC 40, al bursei din Paris, a urcat cu 0,86%, FTSE MIB, al bursei din Milano, a scăzut cu 0,57%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a coborât cu 0,37%.
Pieţele din regiunea Asia-Pacific au înregistrat creşteri peste noapte, în timp ce acţiunile din SUA au avansat miercuri,, susţinute de rezultatele financiare ale companiilor.
Impactul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Donald Trump asupra economiei globale şi geopoliticii a fost un subiect central de discuţie la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].