România participă cu o rocă emblematică pentru patrimoniul geologic naţional, calcarul din Albeşti, la monumentul simbolic Crucea Europei amplasat pe vârful Alberfeldkogel din Austria.
Autoritatea Naţională pentru Cercetare a anunţat vineri participarea României la această iniţiativă simbolică derulată de Guvernul Landului Austria Superioară şi Reprezentanţa Comisiei Europene în Austria, cu participarea statelor membre.
Calcarul din Albeşti a fost folosit şi de marele sculptor Constantin Brâncuşi pentru „Masa Tăcerii”.
Crucea Europei, monument ridicat în anul 2006, este amplasată la 1.709 m, pe vârful Alberfeldkogel, în masivul Hollengebirge, lângă staţiunea montană Feuerkogel.
Monumentul, cu o înălţime de cinci metri, este format din cuburi, în interiorul fiecăruia fiind pusă câte o rocă provenită dintr-o ţară membră UE, simbolizând unitatea prin diversitate.
Proiectul a fost realizat de peste 100 de elevi ai Liceului tehnic HTL Wels, în colaborare cu organizaţia Naturfreunde Ebensee şi cu sprijinul companiilor locale.
România a fost reprezentată oficial la eveniment de Ramona Bălăşcuţă, director al Muzeului Geologic Naţional.
Un duplicat al probei montate în Crucea Europei va fi expus permanent la acest muzeu.
„În contextul aniversării a 75 de ani de la Declaraţia Schuman, 20 de ani de la semnarea tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană şi 30 de ani de apartenenţă a Austriei la UE, participarea României reafirmă ataşamentul faţă de valorile europene şi angajamentul pentru colaborarea în domeniul cercetării, educaţiei şi protejării patrimoniului geologic”, a subliniat ANC.
Editor : S.S.