Candidatul Sebastian Popescu, a cărui cerere de anulare a alegerilor a fost respinsă, joi, de Curtea Constituţională, pe motiv de tardivitate, consideră decizia o „mega-măgărie” şi un lucru „strigător la cer”. Într-o declaraţie pentru News.ro, el susţine că a depus cererea în 27 noiembrie la ora 9.30 şi că s-a încadrat în termenul de trei zile de la momentul încheierii votării, prevăzut de Legea 370/2004 republicată pentru alegerea Preşedintelui României.
„Cererea a fost depusă în termen. Articolul 52 alineatul 2 din Legea 370 pe 2004 spune clar că cererea de anulare se depune la Curta Constituţională înscris în cel mult 3 (trei) zile de la încheierea votării. Păi ştim să numărăm până la 3 sau nu ştim să numărăm până la 3? Cele trei zile se împlineau abia aseară (n. red. miercuri, 27 noiembrie, la ora 21.00, dar, potrivit jurisprudenţei, termenul limită se închide la 12 noaptea în ultima zi a acelei ultime zile. Este strigător la cer ca CCR să ia o asemenea decizie, pentru că eu, neavând cale de atac, nu pot să contest absolut nimic decât public”, a declarat Popescu pentru News.ro
Potrivit articolului 52, alin. 2 din Legea 370/2004 republicată, „cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază”.
În anexa la Hotărârea nr. 1.061 din 28 august 2024 privind Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024, la poziţia nr. 103 referitoare la contestaţii apare menţiunea „în termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de: 26 noiembrie 2024, ora 24.00, după care se face trimitere la articolul mai sus menţionat din Legea 370.
Sebastian Popescu a reclamat fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, ”prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România.” Popescu mai precizează, în sesizarea către CCR, că, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile”.
„Este de-a dreptul strigător la cer ce se poate întâmpla! CCR a găsit soluţia asta mincinoasă, aberantă, au găsit acest tertip ca să nu se pronunţe nici pentru admitere, nici pentru respingere, pentru că nu aveau suficiente motive să o respingă şi cum să o motiveze. Atunci au zis; ia să nu mai intrăm pe fondul cererii, o respingem ca fiind tardivă. Tardivă în mintea lor! Iertaţi-mă! Nu ai cum să fii atât de…”, a mai declarat Sebastian Popescu.
În şedinţa de joi, Curtea Constituţională a decis să solicite reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi pe cele nule la alegerile prezidenţiale.
Conform unui comunicat al CCR, plenul Curţii a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Terheş (Dosar nr.3671F/2024), şi având în vedere art.146 lit.f) din Constituţie, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi art.37 şi 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, a dispus: reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, înaintarea rezultatelor reverificării şi renumărării Curţii Constituţionale de către Biroul Electoral Central. Un nou termen de judecată a fost stablit pentru data de 29 noiembrie,, ora 14,00.
În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Tot vineri, Curtea va discuta şi Dosarul nr.3670F/2024 privind ”Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
Cristian Terheş a acuzat fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].