Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Analiză Șefii din Guvern cu salarii mai mari decât leafa premierului. Mii de euro lunar pentru directorul unui institut fără profit

iulie 18, 2025

Video&Foto Grădină zoologică ilegală, descoperită de Garda de Mediu în Dâmboviţa. Proprietarul ținea în cuști urşi, căprioare, lei, maimuţe

iulie 18, 2025

O femeie şi un bărbat care au pretins că sunt angajaţi ai unei companii de distribuţie gaze şi au intrat în mai multe locuinţe din Bucureşti, de unde au sustras bani, reţinuţi / Victimele, persoane vârstnice

iulie 18, 2025

Slovenia interzice intrarea pe teritoriul său a miniştrilor israelieni Ben Gvir şi Smotrich

iulie 18, 2025

Ilie Bolojan anunță noi măsuri de austeritate: tăieri în administrația publică locală. Conferință de presă la ora 18:00

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Care sunt riscurile pentru sănătate ale poziției în care dormi și cum să le combați
Sănătate

Care sunt riscurile pentru sănătate ale poziției în care dormi și cum să le combați

By Sala de Presăiunie 23, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Pe spate, pe burtă sau pe o parte? Poziția pe care o alegi pentru a dormi poate declanșa o serie de probleme, de la dureri de gât până la probleme de sănătate a creierului, scrie The Telegraph.

Câți dintre noi suntem atenți la poziția în care dormim? Avem o poziție preferată, adormim și asta e tot. Dar poziția în care dormim poate avea implicații profunde nu numai asupra calității somnului, ci și asupra sănătății pe termen lung. În cele mai grave cazuri, o poziție incorectă în timpul somnului te poate ucide încet.

În ciuda impactului pe care îl poate avea poziția în timpul somnului asupra afecțiunilor precum demența și bolile de inimă, cercetările sunt limitate și tind să se concentreze asupra durerilor și disconfortului. Dar durerile de spate sunt doar una dintre implicațiile unei poziții incorecte în timpul somnului.

Dr. Kat Lederle, specialistă în somn, subliniază că factorii legați de stilul de viață din timpul zilei sunt de obicei cauza problemelor de postură din timpul nopții.

„Ceea ce faceți în timpul zilei declanșează, în general, durerea și disconfortul resimțite atunci când dormiți în anumite poziții. Unul dintre cei mai comuni factori care contribuie la acest lucru este stilul de viață sedentar, de aceea este important să vă mișcați regulat în timpul zilei.”

Riscurile pentru sănătate ale poziției în care dormi – și cum să le combați

Dormitul pe o parte

Dormitul pe o parte este cea mai comună poziție, dar există implicații pentru sănătate pentru anumite persoane, în funcție de faptul dacă stau pe partea stângă sau pe partea dreaptă.

Se recomandă ca femeile însărcinate și persoanele care suferă de reflux acid sau boală de reflux gastroesofagian sau alte probleme intestinale să doarmă pe partea stângă.

„Acest lucru se datorează faptului că stomacul este mai jos decât esofagul”, explică Sammy Margo, fizioterapeut autorizat și expert în somn.

Pe de altă parte, persoanelor cu afecțiuni cardiace li se recomandă să încerce să doarmă pe partea dreaptă pentru a reduce presiunea asupra organului. Studiile arată că, atunci când oamenii se întind pe partea stângă, poziția inimii se modifică din cauza gravitației. Acest lucru provoacă modificări ale activității electrice a inimii. Țesuturile și structurile dintre plămâni mențin inima în poziție când dormiți pe partea dreaptă.

Poziția în timpul somnului poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății creierului. În timpul somnului, sistemul limfatic al creierului „spală” toxinele din creier. Există dovezi care sugerează că acest proces funcționează mai bine când dormim pe partea dreaptă.

„Acest lucru este potențial interesant pentru persoanele cu risc de demență sau Alzheimer sau orice fel de boală neurodegenerativă”, spune Lederle.

Pot apărea probleme posturale la persoanele care dorm pe o parte, în funcție de forma corpului, după cum explică Margo. „Femeile cu siluetă în formă de clepsidră care dorm pe o saltea moale se vor scufunda în formă de banană, ceea ce va provoca o tensiune la nivelul coloanei vertebrale și al șoldurilor. În timp ce bărbații care dorm pe o parte pot avea tendința de a avea mai multe dureri la umeri pe măsură ce îmbătrânesc și mușchii lor slăbesc.”

Dormitul pe o parte poate provoca, de asemenea, riduri și lăsarea sânilor, deoarece pielea feței poate fi presată de lenjeria de pat, iar gravitația poate trage țesutul mamar și întinde pielea.

Un studiu realizat în 2022 de Universitatea Forestieră din Beijing și Colegiul Tehnic Profesional Chenzhou a analizat relația dintre poziția de somn și calitatea somnului. Acesta a utilizat senzori flexibili purtabili pentru a monitoriza poziția de somn și frecvența întoarcerilor. Studiul a concluzionat că persoanele fără tulburări de somn care preferă să doarmă pe o parte vor dormi mai bine decât cele care preferă să doarmă pe spate și că o frecvență mai mare a întoarcerii în timpul somnului va reduce calitatea somnului.

Un alt studiu publicat în 2021 a analizat relațiile dintre postura în timpul somnului, durerile de spate și calitatea somnului. Acesta a raportat că pozițiile în care coloana vertebrală este răsucită pot provoca microleziuni ale țesuturilor și spasme musculare. Studiul a comparat poziții comune, cum ar fi poziția culcat pe spate, poziția culcat pe o parte în care persoana culcată se răsucește la nivelul șoldului, cu un picior peste celălalt, poziția culcat pe o parte în care persoana culcată pune o mână între coapse și încrucișează celălalt braț peste piept și poziția culcat pe burtă.

Studiul a concluzionat că, deși nu se știe dacă postura în timpul somnului este un factor de risc pentru apariția acută sau recurentă a durerilor de spate, participanții cu simptome și rigiditate dimineața petreceau mai mult timp din noapte în posturi provocatoare (adică răsucite la șold).

Pentru a atenua unele dintre problemele asociate cu dormitul pe o parte, Margo recomandă utilizarea unei perne groase pentru a alinia capul și gâtul cu coloana vertebrală și așezarea unei perne între genunchi pentru a susține șoldurile și a reduce tensiunea din partea inferioară a spatelui.

Dormitul pe spate

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate asociate cu dormitul pe spate este apneea de somn, o afecțiune în care țesutul moale din partea din spate a gâtului se relaxează și turtește căile respiratorii, provocând sforăit și respirație întreruptă.

Lederle explică: „Aceasta are implicații asupra sănătății în general și adesea merge mână în mână cu obezitatea. Perturba continuitatea și calitatea somnului. Poate duce la oboseală, ceea ce poate fi o problemă pentru persoanele care conduc. Există, de asemenea, implicații asupra sănătății fizice. Somnul de proastă calitate crește riscul de diabet, boli de inimă și alte comorbidități. Apneea de somn deschide ușa către toate aceste alte afecțiuni.”

O modalitate de a încerca să diminuați problema este să dormiți într-o poziție ridicată.

Cu toate acestea, pentru cei care suferă de dureri de spate și gât, dormitul pe spate este adesea cea mai bună opțiune.

Margo spune: „Poziția optimă pentru alinierea coloanei vertebrale este culcat pe spate, cu o pernă sub genunchi pentru a înmuia spatele. Această poziție păstrează contururile naturale ale coloanei vertebrale. De asemenea, poate minimiza ridurile.”

Ea subliniază, de asemenea, că pentru cei care nu suferă de apnee în somn, dormitul pe spate poate fi o poziție bună pe care să o adoptați pe măsură ce îmbătrâniți, deoarece persoanele care dorm pe spate tind să aibă mai puține dureri de spate, iar dormitul pe spate este, de asemenea, necesar pentru pacienții postoperatorii.

Dormitul pe burtă

Deși dormitul pe burtă poate reduce sforăitul, deoarece ajută la menținerea căilor respiratorii mai deschise decât dormitul pe spate, este poziția care duce cel mai probabil la creșterea durerilor de gât și de spate.

„Răsucirea gâtului într-o parte solicită gâtul, iar dormitul pe burtă poate arcui coloana vertebrală”, explică Margo.

„Presiunea directă asupra feței poate contribui la apariția ridurilor în timp”, adaugă ea.

Pentru a ajuta la ameliorarea durerilor posturale, persoanelor care dorm pe burtă li se recomandă să utilizeze o pernă subțire sau să nu utilizeze deloc pernă, pentru a menține gâtul într-o poziție mai neutră, și să așeze o pernă sub pelvis pentru a susține partea inferioară a spatelui.

Cea mai bună metodă de a schimba poziția de somn

Dacă doriți să vă schimbați poziția obișnuită de somn, antrenați-vă treptat. De exemplu, dacă doriți să treceți de la dormitul pe spate la dormitul pe o parte, întindeți-vă pe partea preferată timp de cinci minute în prima noapte, apoi rotiți-vă pe spate. În noaptea următoare, creșteți durata la șase minute, apoi la șapte minute și așa mai departe. Începeți încet și creșteți treptat până vă obișnuiți cu poziția.

Editor : B.E.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General: pacienți cu dizabilități, externați ilegal și trimiși în grija unui bărbat din Bihor

Bacteria Helicobacter Pylori ar putea provoca milioane de cazuri de cancer de stomac în următorii ani (studiu)

Ministrul Sănătăţii: În momentul de faţă, 15 spitale sunt în construcţie cu bani din PNRR

Video Ministrul Alexandru Rogobete cere medicilor de la stat să respecte orarul de lucru: După program poate activa unde vrea în privat

Fii salvator. Prim ajutor în cazul unui accident rutier

Video Șansă la viață născută dintr-o tragedie: fetiță de 10 ani, salvată în urma unui transplant de inimă. Cine este donatorul

Când va fi disponibil gratuit vaccinul HPV în România pentru persoanele cu vârsta între 19 și 26 de ani. Ce spun medicii de familie

Ministrul Sănătății, ironizat după ce a postat meniul „de restaurant” de la spitalul din Târgu Mureș. „Am vrut să arăt că se poate”

Fii salvator. Prim ajutor în cazul arsurilor solare

Alegerile Editorului

Video&Foto Grădină zoologică ilegală, descoperită de Garda de Mediu în Dâmboviţa. Proprietarul ținea în cuști urşi, căprioare, lei, maimuţe

iulie 18, 2025

O femeie şi un bărbat care au pretins că sunt angajaţi ai unei companii de distribuţie gaze şi au intrat în mai multe locuinţe din Bucureşti, de unde au sustras bani, reţinuţi / Victimele, persoane vârstnice

iulie 18, 2025

Slovenia interzice intrarea pe teritoriul său a miniştrilor israelieni Ben Gvir şi Smotrich

iulie 18, 2025

Ilie Bolojan anunță noi măsuri de austeritate: tăieri în administrația publică locală. Conferință de presă la ora 18:00

iulie 18, 2025

Arabia Saudită ar pregăti o nouă ofertă nebunească pentru a-l transfera pe Vinicius Jr de la Real Madrid

iulie 18, 2025

Cele mai recente știri

Aproape o jumătate de secol de la primul 10 perfect din gimnastică: Nadia Comăneci, la Montreal, pe 18 iulie 1976

iulie 18, 2025

Zaharova acuză Occidentul că transformă Republica Moldova într-o bază militară NATO pentru o confruntare cu Rusia

iulie 18, 2025

Video Comisia Europeană propune ca fermierii pensionari să nu mai primească subvenții. Reacția ministrului Agriculturii

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.