O idee de regenerare urbană începută acum jumătate de secol în SUA s-a răspândit între timp și în alte părți ale globului, scrie BBC. Dar cine sunt câștigătorii și pierzătorii acestor inițiative prin care oamenii pot cumpăra case abandonate cu doar 1 dolar, dacă se angajează să restaureze aproape de la zero noile lor proprietăți?
Casa lui Judy Aleksalza din Baltimore seamănă cu o versiune reală a TARDIS-ului, cabina de poliție cu care Doctor Who călătorea în timp și spațiu: este mai mare la interior decât pare din exterior.
Proprietatea face parte dintr-o înșiruire de case din secolul al XIX-lea întreținute impecabil. Judy a cumpărat casa în 1976, pe vremea când era abandonată, cu același preț pe care l-au plătit și vecinii ei pentru casele lor: 1 dolar.
De atunci, însă, femeia a cheltuit zeci de mii de dolari și, după multe eforturi și lacrimi, a reușit să transforme casa în ceea ce se vede astăzi. Vreme proastă, muncitori care nu și-au făcut treaba – Judy descrie întreaga experiență drept „o poveste de groază”.
„Am fost foarte aproape să declar falimentul personal”, a spus Judy. „E ca un fel de naștere. A fost oribil cât timp a durat. Dar, când s-a terminat totul, am spus ‘este a mea, este toată a mea’. Stabilitatea de a deține propria ta casă este totul.”
Baltimore a fost unul din primele orașe americane care au implementat programul de „gospodărire urbană”. Proprietățile nelocuite erau vândute în schimbul sumei de 1 dolar, ceea ce le oferea și oamenilor, care altfel nu și-ar fi permis să își cumpere o casă, șansa să dețină o proprietate.
Programul din Baltimore s-a încheiat în 1988, dar ideea a fost împrumutată mult mai târziu și în Marea Britanie, atunci când un alt oraș port se confrunta cu o problemă similară legată de degradarea urbană.
În 2013, departamentul pentru locuințe al consiliului local din Liverpool a decis să vândă proprietăți abandonate din cartierul Wavertree pentru doar 1 liră sterlină.
„Am venit cu acest concept și am primit un răspuns foarte pozitiv. Cred că a cucerit imaginația oamenilor”, a spus Tony Mousedale, care lucrează pentru acest departament.
Cu toate că a trezit interesul multora, cei peste 100 de noi proprietari de case au fost aduși repede cu picioarele pe pământ.
„Era o infestare cu șobolani și eu aveam un copac care creștea prin cadrul ferestrei din bovindou”, a povestit Maxine Sharples, una dintre persoanele care au reușit să cumpere o casă prin acest program.
Dar în ciuda eforturilor mari depuse pentru a renova casa, Maxine spune că s-a meritat chinul. „Mi-a schimbat complet viața. Nu iau de-a gata faptul că trăiesc în casa visurilor mele pe care am renovat-o și am luat-o cu o liră.”
Pentru a putea cumpăra o casă cu 1 liră sterlină, solicitanții trebuie să fi trăit sau locuit în Liverpool, să fie angajați și să nu mai aibă alte proprietăți, potrivit BBC.
„Trebuie să ai cel puțin 60.000 de lire sterline ca să poți folosi din nou aceste case, ceea ce este o grămadă de bani și foarte dificil pentru mulți oameni”, a spus Ronnie Hughes, un locuitor dintr-o zonă din Liverpool unde s-au vândut case abandonate cu 1 liră sterlină.
„Toate instalațiile sanitare și electrice, precum și accesoriile, au fost smulse – așa că este în mare parte doar o carcasă”, a explicat și Mousedale. „Este o pânză goală și oamenii își pot pune propria amprentă pe ea.”
Alte programe similare au fost introduse și în țări precum Italia sau Spania.
În Baltimore, există planuri pentru reintroducerea programului. Orice persoană care își dorește să cumpere o casă cu 1 dolar trebuie să arate că are 90.000 de dolari pentru renovări. În plus, persoana trebuie să trăiască deja în oraș și să promită că va locui în proprietatea renovată cel puțin cinci ani.
Cu toate că mulți oameni s-au arătat interesați de program, doar câțiva dintre ei au îndeplinit cerințele și au reușit să obțină casa pe care și-au dorit-o.
Unul dintre criticii acestui tip de programe este David Simon, creatorul celebrului serial TV The Wire, în care acțiunea se petrecea în Baltimore.
Simon s-a folosit de propria sa experiență ca reporter la ziarul Baltimore Sun când a creat serialul. El a spus că programul original din Baltimore nu a fost în folosul persoanelor marginalizate din punct de vedere economic, întrucât proprietățile au fost cumpărate de oamenii care aveau destui bani să le renoveze.
În Liverpool, Tony Mousedale recunoaște că deși programul a ajutat la îmbunătățirea zonei, există încă destule probleme legate de comportamentul anti-social și mai sunt destule proprietăți abandonate care nu au fost renovate nici după un deceniu de când programul a fost introdus.
Editor : Raul Nețoiu