Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Nicușor Dan, interviu în presa germană despre alegeri, relația cu Trump și deficit: „Am o înțelegere foarte geometrică a lucrurilor”

iulie 18, 2025

NATO şi UE condamnă activităţile cibernetice ostile desfăşurate de entităţi subordonate Serviciului Militar de Informaţii al Federaţiei Ruse şi îndreptate împotriva mai multor state, inclusiv România/ MAE: Scopul este de a submina stabilitatea şi rezilienţa

iulie 18, 2025

Un recrut ucrainean a împușcat doi instructori chiar în timpul antrenamentelor

iulie 18, 2025

Video Deschiderea circulaţiei pe secţiunea 4 a Autostrăzii Sibiu–Piteşti ar putea avea loc înainte de termen. Care e stadiul lucrărilor

iulie 18, 2025

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Cât de bine protejează pielea crema cu SPF. Cum explică specialiștii eficiența produselor cu factor de protecție solară
Sănătate

Cât de bine protejează pielea crema cu SPF. Cum explică specialiștii eficiența produselor cu factor de protecție solară

By Sala de Presăiunie 21, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Cremele cu protecție solară, cunoscute și sub denumirea de produse cu SPF, sunt esențiale pentru protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete (UV) provenite de la soare. Expunerea prelungită la aceste radiații, fără utilizarea unui produs de fotoprotecție, poate duce la arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și creșterea riscului de cancer cutanat (de piele).

SPF-ul indică nivelul de protecție oferit împotriva radiațiilor UVB, cele care provoacă arsurile solare. Cu cât valoarea SPF este mai mare, cu atât protecția este mai eficientă.

Ce este SPF-ul

SPF este acronimul pentru „Sun Protection Factor”, tradus în limba română ca „factor de protecție solară”. Acest indicator reflectă eficiența unui produs în blocarea radiațiilor UVB, principalele responsabile pentru apariția arsurilor solare. Valoarea SPF este stabilită printr-un proces riguros de testare în laborator. În cadrul acestor teste, voluntarii aplică produsul pe porțiuni de piele nebronzată, care sunt apoi expuse la lumină ultravioletă artificială. Astfel, se determină raportul dintre durata minimă necesară pentru apariția eritemului (roșeața pielii) după aplicarea cremei și durata în care apare același efect fără utilizarea unui produs cu SPF. Mai exact, se calculează eficiența reală a produsului.

Pe lângă SPF, protecția împotriva radiațiilor este evaluată prin mai mulți indicatori. Printre aceștia se numără și:

  • IPD (Immediate Pigment Darkening) – pigmentarea imediată apărută după expunerea la UVA;
  • PPD (Persistent Pigment Darkening) – pigmentarea persistentă care se cuantifică la 2-3 ore după expunere.

Pe baza acestor măsurători, produsele primesc și un indice PA, care reflectă nivelul de protecție UVA astfel:

  • PA+: corespunde unui factor de protecție între 2-4;
  • PA++: corespunde unui factor de protecție între 4-8;
  • PA+++: reprezintă un factor de protecție peste 8.

Cum funcționează factorul de protecție solară

  • SPF 15: Blochează (teoretic) aproximativ 93% din razele UVB;
  • SPF 30: Blochează aproximativ 97%;
  • SPF 50: Blochează aproximativ 98%.

„SPF 15 nu este luat în considerare în zona medicală, crema cu SPF 30 este recomandată pentru o protecție moderată, în timp ce produsele cu SPF 50 sunt indicate pentru o protecție ridicată.  

Orice produs cu factor de protecție se aplică înainte de a ieși la soare cu aproximativ 20 minute. De asemenea, indiferent de factorul de protecție ales, cremele se reaplică la 2 ore distanță de la precedenta aplicare, dar și imediat după baie în piscină/mare și după ștergerea transpirației în exces. ”, a explicat pentru Digi24 Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Există două tipuri de creme cu protecție solară: cu blocanți fizici și blocanți chimici

Blocanții fizici reflectă razele ultraviolete ale soarelui și conțin, de obicei, unul dintre cele două ingrediente active: oxid de zinc sau dioxid de titan.

Blocanții chimici, în schimb, conțin substanțe care absorb radiațiile ultraviolete. În Statele Unite, cele mai frecvent utilizate substanțe în aceste produse sunt: acidul aminobenzoic, avobenzona, octisalatul, octocrilena și oxibenzona.

Oxibenzona a fost intens criticată în ultimii ani, din cauza îngrijorărilor că ar putea acționa ca un perturbator endocrin, adică o substanță chimică ce poate traversa membranele celulare și ar putea interfera cu producția naturală de hormoni a organismului.

Totuși, nu există dovezi concludente care să demonstreze că oxibenzona este dăunătoare pentru organismul uman. Organizațiile care și-au exprimat îngrijorarea în privința acestei substanțe s-au bazat, în general, pe studii realizate pe șobolani, în care substanța a fost administrată oral. Potrivit unui studiu publicat în 2017 în Journal of the American Academy of Dermatology, ar fi nevoie de 277 de ani de utilizare constantă a cremei de protecție solară pentru ca o persoană să ajungă la o doză echivalentă cu cea administrată în studiile pe șobolani. (studiu)

Poate cauza crema de protecție solară cancer de piele?

Potrivit Harvad Medical School această concluzie greșită provine din studii în care s-a observat că persoanele care foloseau cremă de protecție solară aveau un risc mai mare de cancer de piele, inclusiv melanom. Însă această asociere este falsă, deoarece cei care foloseau cremă erau, de regulă, persoane care călătoreau frecvent în zone însorite și petreceau mai mult timp la soare/plajă decât era normal, și mai ales la ore nepotrivite. Cu alte cuvinte, expunerea intensă la soare, nu utilizarea cremei, este factorul real care poate crește riscul de cancer cutanat.

Există studii solide care demonstrează că protecția solară ajută la prevenirea tuturor celor trei tipuri majore de cancer de piele: carcinomul cu celule scuamoase, carcinomul bazocelular și melanomul.

Nivelul de protecție oferit de crema solară este strâns legat de măsura în care radiațiile ultraviolete contribuie la dezvoltarea acestor tipuri de cancer. De exemplu, în studii prospective, incidența carcinomului cu celule scuamoase a fost redusă cu până la 40% pe o perioadă de patru ani la persoanele care au folosit în mod regulat cremă de protecție solară. (studiu)

Aplicarea corectă a produselor de protecție solară este la fel de importantă precum alegerea unui SPF adecvat. Din acest motiv este important să:

  • Aplici un dozaj corect: Specialiștii recomandă aplicarea a aproximativ 2 mg de produs pe fiecare centimetru pătrat de piele. Pentru față și gât, aceasta echivalează cu o cantitate cât o lingură de cremă.
  • Reaplici crema constant: La fiecare două ore, stratul protector trebuie reaplicat, dar mai ales după înot, ștergere cu prosopul sau transpirație intensă. Chiar și cele mai rezistente formule au nevoie de întărire în condiții de expunere prelungită la soare.
  • Atenție la zonele sensibile: Urechile, gâtul, dosul palmelor și buzele sunt adesea neglijate, deși sunt extrem de expuse. Se poate folosi un balsam de buze cu factor de protecție, dar și o cremă pentru zonele sensibile.

Editor : C.S.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Video Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul General: pacienți cu dizabilități, externați ilegal și trimiși în grija unui bărbat din Bihor

Bacteria Helicobacter Pylori ar putea provoca milioane de cazuri de cancer de stomac în următorii ani (studiu)

Ministrul Sănătăţii: În momentul de faţă, 15 spitale sunt în construcţie cu bani din PNRR

Video Ministrul Alexandru Rogobete cere medicilor de la stat să respecte orarul de lucru: După program poate activa unde vrea în privat

Fii salvator. Prim ajutor în cazul unui accident rutier

Video Șansă la viață născută dintr-o tragedie: fetiță de 10 ani, salvată în urma unui transplant de inimă. Cine este donatorul

Când va fi disponibil gratuit vaccinul HPV în România pentru persoanele cu vârsta între 19 și 26 de ani. Ce spun medicii de familie

Ministrul Sănătății, ironizat după ce a postat meniul „de restaurant” de la spitalul din Târgu Mureș. „Am vrut să arăt că se poate”

Fii salvator. Prim ajutor în cazul arsurilor solare

Alegerile Editorului

NATO şi UE condamnă activităţile cibernetice ostile desfăşurate de entităţi subordonate Serviciului Militar de Informaţii al Federaţiei Ruse şi îndreptate împotriva mai multor state, inclusiv România/ MAE: Scopul este de a submina stabilitatea şi rezilienţa

iulie 18, 2025

Un recrut ucrainean a împușcat doi instructori chiar în timpul antrenamentelor

iulie 18, 2025

Video Deschiderea circulaţiei pe secţiunea 4 a Autostrăzii Sibiu–Piteşti ar putea avea loc înainte de termen. Care e stadiul lucrărilor

iulie 18, 2025

Vasile Coman, primar în Vişeu de Sus, și Ion Horj, fost șef de direcție silvică, puși sub acuzare într-un dosar de corupție

iulie 18, 2025

Nicușor Dan, întrebat de presa germană despre susținerea sa pentru unirea cu R. Moldova: „Care e sensul unor astfel de afirmații?”

iulie 18, 2025

Cele mai recente știri

Scandalul Romprest în Sectorul 1 revine. Un nou pachet de salubritate stradală, votat luni. USR face plângere. Reacția lui George Tuță

iulie 18, 2025

Doi demnitari creştini s-au dus în Gaza la biserica Sfânta Familie, care joi a fost ţinta unui atac israelian mortal

iulie 18, 2025

Sondaj: majoritatea americanilor apreciază că Administrația Trump ascunde informații despre Jeffrey Epstein

iulie 18, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.