„Flota fantomă” utilizată de Rusia, dar şi de Iran şi Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sancţiunile ar putea număra „circa 900 de nave”, a afirmat miercuri amiralul francez Benoit de Guibert în faţa deputaţilor, informează AFP, citată de Agerpres.
„Acţiunea statului este în primul rând o supraveghere extrem de atentă a acestei flote despre care se estimează că ar putea fi formată din circa 900 de nave, dintre care vreo zece sunt urmărite zilnic în Canalul Mânecii”, a declarat amiralul, prefect maritim al Canalului Mânecii şi al Mării de Nord.
Această flotă clandestină „nu vizează doar interesele ruse, ci de asemenea cele ale altor ţări precum Iran sau Coreea de Nord”, a subliniat el.
În cadrul unei a 18-a serii de sancţiuni propusă de Comisia Europeană, UE vrea să adauge 70 de petroliere „fantomă” pe lista sa de nave deja utilizate de Moscova, care numără în prezent 342 de nume.
Ministrul apărării estonian, Hanno Pevkur, estimase la rândul său la circa 500 numărul total de nave ale „flotei fantomă” ruse.
Potrivit amiralului Benoit de Guibert, „acest fenomen profită de libertăţile dreptului maritim internaţional, precum şi de relativa opacitate a transportului maritim”.
„Este vorba în principal de petroliere de capacitate medie, adesea de construcţie veche, achiziţionate recent de operatori puţin identificabili şi care adesea nu respectă standardele minime de securitate. Noi avem de asemenea îndoieli cu privire la soliditatea poliţei de asigurare în faţa acestei probleme”, a subliniat el.
Citește și:
Cum se apără Europa de navele-spion, atacurile cibernetice și flotele fantomă ale Rusiei și ale Chinei
Tactici noi ale Rusiei: începe să-și escorteze „flota fantomă” în Marea Baltică, spune ministrul finlandez al Apărării
UE impune Rusiei un nou set de sancțiuni. Este vizată direct „flota fantomă” a lui Putin, folosită pentru exportul de petrol și gaze
Editor : Ș.R.