România este al șaselea cel mai mare beneficiar al bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2028–2034, cu o alocare totală estimată la 60,2 miliarde de euro. Comisia Europeană a publicat propunerile de fonduri pentru fiecare stat membru, în noul cadru financiar multianual, evaluat la aproape 2.000 de miliarde de euro.
Potrivit documentului publicat de Comisia Europeană, Polonia rămâne cel mai mare beneficiar, cu o alocare de 123,3 miliarde de euro. Franța, Spania, Italia și Germania completează topul, cu sume cuprinse între 68 și 90 de miliarde de euro.
Pentru România, cei 60,2 miliarde de euro se împart astfel:
- 54,6 miliarde euro: alocare generală pentru planurile naționale și regionale de parteneriat;
- 1 miliard euro: fonduri pentru migrație, azil, securizarea frontierelor și siguranță internă;
- 4,6 miliarde euro: alocare prin Fondul Social pentru Climă.
Față de actualul buget multianual (2021–2027), în care România a beneficiat de 46,8 miliarde de euro (dintre care 15,8 miliarde pentru agricultură).
Noua arhitectură bugetară propusă de Comisie prevede integrarea politicii de coeziune în cele 27 de planuri naționale și regionale de parteneriat. Pentru acestea, suma totală alocată este de 865 miliarde euro, din care 450 miliarde sunt dedicate coeziunii, dezvoltării rurale și pescuitului, o valoare similară cu cea din actualul exercițiu financiar.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat noul buget ca fiind „mai inteligent şi mai ambiţios”, având în vedere provocările multiple cu care se confruntă blocul comunitar: competiția economică globală, nevoile crescânde în domeniul apărării, tranziția verde și digitală.
Propunerea urmează să fie negociată de statele membre și de Parlamentul European, proces care se va întinde pe parcursul următoarelor luni.
Potrivit Comisiei Europene, bugetul UE reunește resurse la nivel european și le permite țărilor membre să realizeze mai mult împreună decât ar putea dacă ar acționa individual, de exemplu prin finanțarea unor proiecte de infrastructură sau de cercetare.
„Bugetul UE este folosit în principal pentru investiții și completează bugetele naționale. Scopul său principal este de a stimula creșterea economică și competitivitatea la nivelul întregii Uniuni. Este utilizat doar atunci când este mai eficient ca inițiativele să fie gestionate la nivel european, și nu la nivel local, regional sau național”, potrivit Comisiei Europene.
Editor : Ș.A.