Liderii din Silicon Valley i-au făcut donații lui Donald Trump în campania electorală sau pentru fondul său inaugural. Aceștia l-au și vizitat la Mar-a-Lago și au stat în față la depunerea jurământului său. Însă, în primele trei luni ale republicanului la Casa Albă, portofelele lor au avut de suferit din cauza politicilor sale, scrie CNN.
Companiile fondate sau conduse de Mark Zuckerberg, CEO al Meta, Tim Cook, CEO al Apple, Sundar Pichai, CEO al Google, Elon Musk, CEO al Tesla, și Jeff Bezos, fondator al Amazon, au pierdut cumulat aproape 1,8 trilioane de dolari în valoare de la începutul acestui an, chiar și după ce piețele au revenit pe creștere miercuri, ca urmare a pauzei anunțate de Trump pentru multe tarife planificate. Drept rezultat, și averea personală a acestor lideri a scăzut.
Marii lideri din tehnologie și-au dorit cu siguranță să obțină beneficii economice prin asocierea cu Trump, cum ar fi mai puține reglementări sau presiuni mai mici din partea autorităților antitrust. Însuți Trump s-a declarat dornic să extindă prezența industriei tehnologice a SUA și să consolideze poziția Americii ca lider în domeniul inteligenței artificiale.
Dar pierderile din Big Tech arată că Silicon Valley va întâmpina, de asemenea, o serie de provocări noi în urma incertitudinii legate de planurile tarifare ale lui Trump, care vizează în mod special lanțurile de aprovizionare din Asia, de unde companiile de tehnologie își procură componentele și asamblează produsele. În ciuda pauzei lui Trump asupra tarifelor „reciproce” care urmau să se aplice multor parteneri comerciali ai SUA, tarifele pentru China vor crește la 125% de la 104%.
Deși tarifele reprezintă o provocare directă pentru giganții din tehnologie, efectele lor economice ar putea avea și implicații negative, dacă consumatorii și reclamele vor deveni mai economi.
Analiștii au avertizat că tarifele reciproce pe termen lung și incertitudinea economică ce le însoțește ar putea reduce câștigurile din tehnologie cu până la 25%, potrivit unui raport de duminică al UBS. Aceasta ar reprezenta o schimbare semnificativă față de câștigurile relativ stabile ale profitului și ale prețurilor acțiunilor, de care Big Tech a beneficiat în ultimii ani datorită inteligenței artificiale.
Luni, analistul Dan Ives de la Wedbush Securities a descris politica tarifară a lui Trump drept un „Armagedon” pentru sectorul tehnologic, adăugând că aceasta „face ca peisajul investițional în tehnologie să fie cel mai dificil pe care l-am văzut în 25 de ani de când acoper tehnologia acțiunilor”.
Elon Musk a pierdut cel mai mult
În ciuda donațiilor de cel puțin 290 de milioane de dolari pentru susținerea realegerii lui Trump și implicării sale în Departamentul de Eficiență Guvernamentală, averea netă a celui mai bogat om din lume a scăzut cu 143 de miliarde de dolari de la începutul anului 2025, conform datelor Bloomberg Billionaires Index din 8 aprilie. Aceasta se datorează în mare parte declinului accentuat al acțiunilor Tesla, afectate de munca controversată a lui Musk în guvern, competiția în creștere și, acum, amenințarea tarifelor.
Acțiunile Tesla au scăzut cu 28%, iar capitalizarea sa de piață a scăzut cu 376,6 miliarde de dolari de la începutul anului, conform închiderii pieței din 9 aprilie, având aproape complet șterse câștigurile post-electorale. Musk a spus că tarifele ar putea avea un impact „semnificativ” asupra Tesla.
Deși Musk se află în centrul atenției datorită proximității sale cu Trump, el nu este singura personalitate importantă din tehnologie care a înregistrat pierderi recente. (Cele mai recente date disponibile privind averea netă pe Bloomberg Billionaires Index sunt din 8 aprilie; amploarea pierderilor lor poate fi mai mică după revenirea piețelor de miercuri.)
Câți bani a pierdut Mark Zuckerberg
Meta a fost una dintre primele mari companii care a promis o donație de 1 milion de dolari pentru fondul inaugural al lui Trump, iar Zuckerberg s-a întâlnit cu Trump în mod repetat, atât înainte cât și după preluarea mandatului, pentru a discuta priorități politice. Zuckerberg a făcut, de asemenea, mai multe schimbări favorabile lui Trump în afacerea sa, inclusiv promovarea unui republican proeminent la conducerea politicii companiei, reducerea verificatorilor profesioniști de fapte și adăugarea aliatului lui Trump și șefului UFC, Dana White, în consiliul de administrație al Meta.
Averea lui Zuckerberg a scăzut cu 26,5 miliarde de dolari de la începutul anului 2025. Prețul acțiunilor Meta a scăzut cu aproape 2,25% de la începutul anului, reducând evaluarea companiei cu 35,8 miliarde de dolari.
Câți bani a pierdut Jeff Bezos
Bezos s-a grăbit să-l felicite pe Trump pentru victoria sa electorală din noiembrie, numind-o o „revenire politică extraordinară”, iar Amazon a donat 1 milion de dolari pentru fondul inaugural al lui Trump. Bezos a fost, de asemenea, în spatele deciziei controversate a The Washington Post de a nu susține un candidat la alegerile prezidențiale din 2024.
Averea lui Bezos a scăzut cu 47,2 miliarde de dolari de la începutul anului, potrivit Bloomberg. Acțiunile Amazon au scăzut cu 13% de la începutul anului, ceea ce a adus valoarea totală a companiei cu 316,8 miliarde de dolari mai jos de la începutul acestui an.
Ce pierderi a avut Google
Google a donat 1 milion de dolari pentru fondul inaugural al lui Trump și a transmis în direct evenimentul pe YouTube. De asemenea, Sundar Pichai s-a alăturat paradei CEO-urilor care au vizitat Mar-a-Lago în săptămânile de după alegeri.
Dar acțiunile Google au scăzut acum cu 16,2%, iar evaluarea sa a scăzut cu 386,7 miliarde de dolari de la începutul acestui an.
Ce pierderi a avut Apple
Tim Cook de la Apple a donat personal 1 milion de dolari comitetului inaugural al lui Trump, a raportat Axios în ianuarie, după o întâlnire cu Trump la Mar-a-Lago după alegeri pentru a discuta tarifele și reglementările europene din domeniul tehnologiei.
Apple a obținut, de asemenea, o victorie politică pentru Trump mai devreme în acest an, când a anunțat o investiție de 500 de miliarde de dolari în facilități din SUA în următorii patru ani. Deși unele dintre aceste planuri erau probabil deja stabilite înainte de preluarea mandatului de către Trump, președintele și-a atribuit meritele pentru mișcare, spunând că aceasta arată „încredere în ceea ce facem”.
Dar Apple, care produce multe dintre gadgeturile sale pe piețele externe, cum ar fi China, Vietnam și India, se preconizează că va suferi o lovitură deosebit de mare din partea tarifelor lui Trump. Acțiunile sale au scăzut cu 18,5% de la începutul acestui an, iar valoarea sa de piață a scăzut cu 684 de miliarde de dolari.
În timpul primului mandat al lui Trump, multe dintre marile companii din tehnologie au făcut lobby pentru excepții de la tarifele lui Trump. De data aceasta, însă, situația este mult mai incertă, un punct pe care analiștii de la Moody’s Ratings l-au subliniat într-o notă recentă de cercetare. „Deși este dificil de estimat efectele”, au scris analiștii, „credem că niciun subsector al tehnologiei nu va rămâne neatins.”
Editor : M.I.