Peste jumătate dintre români sunt de acord cu activitatea președintelui Nicușor Dan, în vreme ce mai mult de o treime sunt în total dezacord cu șeful statului, arată datele unui sondaj INSCOP. Din punct de vedere al opțiunilor politice, votanții AUR sunt cei mai nemulțumiți de activitatea președintelui.

29.7% dintre români sunt total de acord cu activitatea pe care o desfășoară Nicușor Dan în calitate de președinte al României, 23.5% sunt oarecum de acord (un total pozitiv de 53,2%), 5.9% oarecum în dezacord, iar 35.9% în total dezacord (un total negtiv de 41,8%), potrivitunui sondaj INSCOP realizt la comanda Informat.ro.

Nu știu sau nu răspund la această întrebare 5% din total eșantion.

Datele sondajului pot fi consultate integral aici.

Din punctul de vedere al preferințelor politice, Nicușor Dan se bucură într-o mai mare măsură de încrederea votanților PSD (66%), PNL (80%) și USR (87,8%), în vreme ce votanții AUR (73,3%) sunt într-o proporție covârșitoare împotriva președintelui.

„Rezultatele arată că activitatea lui Nicușor Dan ca președinte este susținută de 53,2% dintre respondenți, cu un sprijin mult mai mare în rândul votanților USR (87,8%) și PNL (80,0%) și PSD (66%), dar foarte scăzut în rândul votanților AUR (23,2%). Nivelul de educație influențează semnificativ percepția: persoanele cu studii superioare indică un nivel de aprobare a activității președintelui de 76,8%, în timp ce persoanele cu studii primare de doar 36,3%. Locuitorii din mediul urban mare și din București sunt mai favorabili (65-68%), spre deosebire de cei din rural (45,8%). Datele arată faptul că provocarea principală pentru mandatul președintelui Nicușor Dan este de a-și extinde sprijinul de la electoratul urban-educat înspre segmentele din zonele rurale, mai conservatoare, cu venituri mai mici și, evident mai vulnerabile”, a declarat Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.

Datele sondajului au fost culese în perioada 20-26 iunie 2025, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.150 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.

Editor : B.P.

Share.
Exit mobile version