O femeie de 53 de ani din Dâmboviţa este internată la spital cu botulism, după ce a consumat mâncare conservată preparată în gospodăria sa, informează, joi, Spitalul Judeţean Târgovişte.
„În data de 13 mai 2025, o femeie în vârstă de 53 de ani dintr-o localitate rurală a fost internată de urgenţă în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicaţii alimentare grave. Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat iniţial greaţă, vărsături şi dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc preparată sub forma de conservă în propria gospodărie”, precizează Spitalul Judeţean Târgovişte, citat de Agerpres.
Conform unităţii medicale, în scurt timp, starea femeii s-a agravat (la aproximativ 24 de ore de la debutul primelor simptome), aceasta dezvoltând vedere înceţoşată, diplopie (vedere dublă), slăbiciune musculară şi dificultăţi la înghiţire – semne neurologice caracteristice botulismului, o afecţiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Suspiciunea de botulism a fost ridicată rapid de medicii infecţionişti, pe baza simptomatologiei, cât şi a contextului epidemiologic. Pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent.
„Botulismul alimentar este considerat o urgenţă medicală majoră, din cauza potenţialului său letal. Simptomele pot să apară în câteva ore sau la câteva zile de la ingestie şi sunt legate de cantitatea de toxină ingerată. Iniţial pot apărea simptome digestive uşoare, ignorate de pacienţi (vărsături, greaţă, dureri abdominale), ulterior în evoluţie putând să apară şi fenomene neurologice – ptoza palpebrală, vedere înceţoşată, diplopie (vedere dublă), tulburări de deglutiţie, secreţie salivară deficitară, culminând posibil cu stop cardiorespirator şi exitus”, precizează Spitalul Judeţean Târgovişte.
Personalul medical recomandă: respectarea strictă a procedurilor de sterilizare termică în prepararea conservelor casnice; evitarea consumului de conserve care prezintă miros sau aspect modificat; păstrarea alimentelor în condiţii igienice şi la temperaturi corespunzătoare.
Editor : A.P.