Metodă unică în România: recuperare medicală cu ajutorul roboților și a jocurilor video, într-un spital de stat. Mai exact, Spitalul Județean din Timișoara, care a cumpărat aparatura necesară cu cinci milioane de lei. „Se vede cum merg. Prima dată am venit cu cârjă”, spune un pacient aflat acum la a șaptea ședință. Recuperarea cu ajutorul roboților se face gratuit.

„Haideți, ridicați mâna stângă sus, îndoiți coatele. Deci ea practic totul dirijează din mâna stângă, care este membrul superior sănătos. La mâna dreaptă a avut o fractură de humerus”, explică un cadru medical.

La 83 de ani, această pacientă a descoperit cum jocurile pe calculator o pot ajuta să își recapete mobilitatea.

Reporter: Ce v-ați jucat astăzi?
Floarea Bădescu, pacientă: Toate jocurile pe care nu le-am jucat în viața mea. Mă simt bine după toate exercițiile că mă ajută, ăsta-i principalul.

Practic, terapia clasică împreună cu tehnologia fac procesul de recuperare mai scurt și mai ușor.

„Vedeți, exact ceea ce ne arată aparatul pe ecran, exact același lucru face și robotul pe pacient”, explică un cadru medical.

Roboții din clinica de recuperare a spitalului județean din Timișoara sunt folosiți și pentru pacienții care au probleme locomotorii.

Pacient: Exact ca la mașină, ITP-ul. Deci când se apropie la 6 luni, nu mai pot să umblu, după aia vin, mă pun pe picioare, iar 6 luni pot să umblu. Am o mulțumire deosebită când vin aici!

Pacient: Sunt la a șaptea ședință și se vede cum merg. Prima dată am venit cu cârjă.

Pacient: De la cadru – să pot să alerg, să merg cu bicicleta, să conduc mașina în maximă siguranță… Sunt extra mulțumit!

Anca Dinu, medic primar: S-a observat că pacienții își recapătă mult mai repede gradul de mobilitate.

Roboții au fost cumpărați cu cinci milioane de lei, bani de la Ministerul Sănătății.

Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean Timișoara: Este o solicitare foarte mare și este un mare interes și din partea pacienților în regim ambulatoriu.

Recuperarea cu ajutorul roboților se face gratuit, iar în sistem ambulator, pacienții pot beneficia de serviciile medicale cu trimitere de la medicul de familie.

reporter: Mihai Vălușescu
operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Share.
Exit mobile version