Comisia Europeană a prezentat miercuri statelor membre ale UE o listă cu concesiile pe care este dispusă să le facă administrației Donald Trump, precum și o nouă listă de produse asupra cărora va impune tarife dacă negocierile eșuează, au declarat pentru POLITICO un oficial al UE și un diplomat european.
Executivul european pregătește o strategie cu două direcții, pentru a-l convinge pe Donald Trump să-și schimbe politica în privința tarifelor: concesii și măsuri de retorsiune.
Abordarea pe două direcții permite Comisiei Europene, care gestionează politica comercială în numele celor 27 de state membre, să obțină sprijin politic suficient și să intre în negocieri cu Washingtonul dintr-o poziție de forță. Prin amenințarea cu măsuri suplimentare de retorsiune – pe lângă cele deja suspendate – Bruxellesul pune presiune pe Washington să dea dovadă de seriozitate în ceea ce privește dorința declarată de a negocia.
Ce oferte a pregătit UE pentru SUA
Ofertele potențiale către SUA, incluse în așa-numita „fișă de condiții” negociată de Comisie, includ creșterea investițiilor în energie. De asemenea, unele dintre reglementările proprii ale UE ar putea fi relaxate.
Ca și până acum, reducerea taxelor vamale pentru automobilele importate și oferta de tip zero-la-zero privind bunurile industriale rămân pe masă. Cooperarea în privința barierelor comerciale și a supraproducției Chinei este un alt domeniu în care Bruxellesul vede oportunități de colaborare cu Washingtonul.
Totuși, diplomații europeni avertizează că orice ofertă va fi strict limitată de diviziunile interne dintre statele membre, unele dintre ele fiind reticente în a fi percepute ca cedând presiunilor SUA, iar altele fiind prudente pentru a nu înstrăina un aliat istoric al UE.
Informarea ambasadorilor europeni a avut loc într-un cadru restrâns, susținută de cel mai apropiat consilier al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, Björn Seibert, și de directoarea generală pentru comerț, Sabine Weyand, au declarat doi diplomați UE. Întâlnirea este un pas esențial pentru ca executivul european să mențină unitatea celor 27 de state membre în contextul pauzei de 90 de zile anunțate de Trump pentru anumite tarife americane. Răspunsul UE este, de asemenea, suspendat provizoriu până la 14 iulie.
Retorsiune clasică, propusă de Bruxelles
Pe lângă ofertele formulate, blocul comunitar lucrează în continuare la un răspuns pentru tarifele de 25% impuse automobilelor și tariful de 10% care încă se aplică produselor europene.
Deși se aștepta ca Bruxellesul să lovească Washingtonul în domeniul serviciilor, cum ar fi Big Tech sau Wall Street, Comisia a preferat o retorsiune clasică, prin impunerea de tarife pentru bunuri, pentru a evita escaladarea tensiunilor comerciale cu administrația Trump.
Această abordare nu este pe placul tuturor statelor membre, iar țări precum Franța și Belgia cer Comisiei să folosească toate instrumentele disponibile. Franța a fost una dintre cele mai vocale țări în a cere un răspuns ferm la tarifele impuse de SUA și a făcut lobby pentru a-și proteja producătorii de coniac, deja grav afectați.
„Măsurile de retorsiune trebuie aplicate pe întregul spectru, nu doar pentru bunuri, ci și prin toate instrumentele pe care le avem”, a declarat un oficial de la Palatul Élysée. Președintele Emmanuel Macron a spus luna trecută că UE ar trebui să ia în considerare utilizarea așa-numitei „bazooka” europene, instrumentul anti-coerciție al UE.
Macron și von der Leyen urmează să discute despre tarife luni, la Paris, în marja unui eveniment dedicat științei și cercetării. Financial Times a fost prima publicație care a relatat despre noua listă de tarife pentru produse.
Editor : M.I.