Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării, Yoav Gallant și liderul Hamas Mohammed Deif, scrie DW. Netanyahu a devenit astfel primul lider dintr-un stat aliat Occidentului care este vizat de o asemenea măsură. Care este însă procedura în astfel de situații și ce urmează pentru el?

CPI a declarat că există „motive rezonabile” pentru a sugera că Netanyahu și Gallant poartă „răspundere penală” pentru aplicarea înfometării ca metodă de război și pentru crime împotriva umanității sub formă de crimă, persecuție și alte acte inumane.

Ce tip de procedură penală a inițiat CPI împotriva lui Netanyahu

Curtea Penală Internațională investighează doar persoane și devine activă atunci când o persoană este suspectată de a fi responsabilă de una dintre cele patru crime principale: genocid, crime de război, crime împotriva umanității sau declanșarea unui război de agresiune.

CPI investighează posibile crime de război comise de Israel din 2021. În același timp, instanța investighează și acuzații similare aduse luptătorilor Hamas. De asemenea, în prezent sunt în desfășurare investigații cu privire la actele de violență comise de coloniștii israelieni în Cisiordania ocupată.

Evoluțiile recente din războiul dintre Israel și Hamas sunt luate în considerare în acest context. Cele mai recente violențe au izbucnit atunci când luptătorii Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1 200 de persoane și răpind mai mult de 240 în Gaza. Hamas este considerată o organizație teroristă de numeroase națiuni occidentale, inclusiv de multe state membre ale UE, precum și de SUA.

Când are CPI jurisdicție asupra cetățenilor israelieni

De regulă, CPI poate acționa numai atunci când statele nu pot sau nu doresc să formuleze acuzații la nivel național pentru infracțiunile menționate mai sus. Războiul în curs face și mai puțin probabil ca instanțele israeliene să inițieze proceduri penale împotriva șefului guvernului său, a miniștrilor sau a conducerii armatei.

În plus, fie țara de origine a unui făptaș trebuie să recunoască, de asemenea, instanța – Israelul nu o face – fie țara în care se presupune că a avut loc o infracțiune trebuie să facă acest lucru. În acest caz, teritoriile palestiniene sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Alături de Israel în respingerea CPI sunt SUA, China, Rusia, India, aproape toate statele arabe și Iranul.

Atunci când niciuna dintre națiunile legate de crime nu sunt semnatare ale tratatului CPI, sarcina de a contracta CPI pentru a investiga revine Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite – așa cum a fost cazul, de exemplu, cu Libia și Sudan.

Citește și: „O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său

Ce consecințe ar putea avea mandatul CPI pentru Netanyahu

Un mandat de arestare nu este o condamnare. În primul rând, este un semn că CPI ia acuzațiile formulate împotriva unei persoane suficient de în serios pentru a le investiga.

Potrivit site-ului CPI, „judecătorii vor emite un mandat de arestare dacă acest lucru pare necesar pentru a se asigura că persoana se va prezenta efectiv la proces, că nu va obstrucționa sau pune în pericol ancheta sau procedurile instanței sau pentru a împiedica persoana să continue să comită infracțiuni”.

Cu toate acestea, deoarece CPI nu dispune de forțe de poliție care să aresteze persoanele împotriva cărora a emis mandate, este foarte puțin probabil ca membrii guvernului israelian să se prezinte vreodată în fața judecătorilor de la Haga.

Cu toate acestea, un mandat de arestare limitează în mare măsură libertatea de mișcare de care se bucură Netanyahu și asociații săi, deoarece fiecare dintre cei 124 de semnatari ai tratatului CPI este obligat să aresteze persoanele cu mandate neexecutate și să le predea Curții.

Acesta este motivul pentru care președintele rus Vladimir Putin a fost nevoit să evite să călătorească la majoritatea reuniunilor internaționale de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său în urma acuzațiilor că este implicat în răpirea sistematică a copiilor ucraineni. Putin călătorește doar direct spre și dinspre națiunile care nu recunosc legitimitatea CPI.

Citește și: Reacții după ce Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Editor : S.S.

Share.
Exit mobile version