Autorul algerian Kamel Daoud și soția lui se confruntă cu două procese în Algeria, după ce o pacientă a femeii, o supraviețuitoare a unui masacru islamist în timpul războiului civil din anii ’90, a acuzat că povestea tragică a vieții ei a fost folosită fără consimțământ pentru a construi personajul principal dintr-un roman premiat, Houris, transmite BBC.

Câștigătorul celui mai prestigios premiu literar din Franța, autorul Kaem Daoud, a fost dat în judecată în Algeria, fiind acuzația că a furat povestea de viață a unei paciente a partenerei sale, psihiatru.

Kamel Daoud a câștigat premiul Goncourt la începutul lunii noiembrie pentru romanul său Houris, o relatare cutremurătoare a războiului civil din Algeria din anii ’90, în timpul căruia au murit aproximativ 200.000 de persoane.

Saada Arbane, o femeie care a supraviețuit unuia dintre masacrele din acea perioadă susține că personajul principal al romanului, Fajr, este bazată pe propria ei poveste.

„Este viața mea. Este trecutul meu”

Ea povestește că începând din anul 2015 a avut mai multe sesiuni de terapie cu Aicha Dahdouh, viitoarea soție a autorului algerian, iar informațiile pe care a crezut că i le împărtășește acesteia într-un mediu sigur, au ajuns detalii importante în romanul partenerului său de viață.

„Este viața mea. Este trecutul meu. Nu avea dreptul”, a declarat Saada Arbane, la postul de televiziune Algeria One TV.

În copilărie, militanții islamiști i-au ucis aproape toată familia și i-au tăiat gâtul femeii, aceasta fiind nevoită să comunice printr-un tub de vorbire, iar personajul principal al romanului împătrășește aceeași soartă. Ea a explicat că multe detalii din viața eroinei precum „tubul ei de vorbire, cicatricile, tatuajele” și chiar și  „coafeza ei”, toate proveneau direct din ceea ce i-a spus lui Dahdouh, în timpul ședințelor de terapie.

Două procese deschise în Algeria împotriva lui Daoud și a soției sale

Primul proces invocă reglementările privind confidențialitatea medicală, iar al doilea face referire la o lege adoptată după încheierea războiului civil, care interzice „instrumentalizarea rănilor tragediei naționale”.

Această „lege a reconcilierii” limitează considerabil dreptul de a publica sau de a vorbi public despre războiul civil, fiind și motivul pentru care cartea lui Kamel Daoud a fost interzisă în propria sa țară. 

Antoine Gallimard, preşedintele editurii Gallimard, a denunțat atacurile „defăimătoare” la adresa scriitorului franco-algerian Kamel Daoud.

„Deşi «Houris» se inspiră din fapte tragice petrecute în Algeria în timpul războiului civil din anii 1990, intriga, personajele şi eroina sa sunt pur fictive”, a transmis acesta. 

Editor : Ș.A.

Share.
Exit mobile version