Tudorel Toader a declarat, despre anunţul lui Călin Georgescu că va merge cu avocaţii, vineri la Curtea Constituțională, şi că cere revizuirea deciziei privind anularea alegerilor prezidențiale, că este vorba despre un demers electoral, deoarece Curtea nu are procedura revizuirii. Fostul judecător al CCR a mai spus că magistrații Curții nu vor fi impresionaţi de mitingul a susţinătorilor lui Georgescu anunțat pentru acea zi.

Tudorel Toader a fost întrebat, marți la Antena 3 CNN, cum comentează anunţul lui Călin Georgescu că va merge vineri la CCR, împreună cu mai mulţi avocaţi şi că a depus o cerere de revizuire a a deciziei Curţii privind anularea alegerilor prezidenţiale.

„Este un demers electoral, CCR nu are procedura revizuirii propriilor hotărâri. Până în 2003, la revizuirea Constituţiei, hotărârile şi deciziile pronunţate în primă instanţă, în complet de trei, puteau fi atacate cu recurs la CCR, în complet de 5. La revizuirea din 2003, s-a hotărât că hotărârile şi deciziile se pronunţă în plen, de către cei 9 judecători şi sunt definitive şi general obligatorii de la publicarea în Monitorul Oficial. Prin urmare, chestiunea cu revizuirea este o procedură inexistentă”, a afirmat Tudorel Toader, la Antena 3, notează News.ro.

Chestionat dacă nu este o formă de intimidare a judecătorilor acest anunţ, Tudorel Toader a spus că „nu se intimidează judecătorii, pentru că s-au obişnuit”.

„Vă asigur că judecătorii nu vor fi emoţionaţi, impresionaţi de un astfel de miting. Mare lucru să fie acolo la sediul CCR, vineri. Ce fac avocaţii – sunt colegii mei, pentru că acum sunt avocat şi eu – fac un exerciţiu de imagine. Categoric, ştiu că aşa ceva nu se poate, dar pe de o parte îl încurajează pe viitorul candidat şi pe de altă parte, îşi fac publicitate, se vorbeşte despre ei, sunt filmaţi, daţi la tv”, a adăugat el.

Despre anchetele penale privind anularea alegerilor, prezidenţiale, Tudorel Toader a subliniat că acestea nu sunt publice.

El a apreciat că vom ştii abia peste câţiva ani concluziile.

„Peste câţiva ani vom ştii, pentru că un dosar penal de urmărire penală, la un procuror, durează destul de mult, ancheta, ca să se finalizeze, să aflăm adevărul. Trebuie să meargă la fond, la apel şi în felul acesta preşedintele Iohannis rămâne forever, încă două mandate”, a mai spus Toader.

Fostul judecător al CCR a menţionat că nu a fost adus în discuţie Avocatul Poporului.

„De la revizuirea din 2003, i s-au extins competenţele, sunt destul de mari, are birouri teritoriale la nivelul curţilor de apel şi concret are posibilitatea sesizării direct a CCR, nu are nevoie de un proces”, a mai precizat el.

Întrebat ce ar putea sesiza Avocatul Poporului la CCR, Tudorel Toader a declarat că nu îşi permite să îi dea recomandări.

„Faptul că de o lună de zile CCR a spus că Guvernul trebuie să adopte hotărârea privind calendarul alegerilor, a trecut o lună şi o zi şi nu avem nici măcar calendarul”, a conchis Toader.

Călin Georgescu a anunțat că, pe 10 ianuarie, „un grup de avocați” va cere Curții Constituționale să revină asupra deciziei prin care a fost anulată organizarea turului doi al alegerilor prezidențiale. El le-a cerut susținătorilor să vină „în persoană” să susțină demersul și să semneze solicitarea înaintată magistraților Curții.

Editor : Ana Petrescu

Share.
Exit mobile version