Statele Unite rămân optimiste că războiul Rusiei împotriva Ucrainei poate fi încheiat, a declarat vicepreședintele american JD Vance în timpul unei vizite în Italia, vineri, potrivit Reuters, citat de Kyiv Independent.
„Vreau să o informez pe doamna prim-ministru (Giorgia Meloni) despre negocierile dintre Rusia și Ucraina… chiar și în ultimele 24 de ore, credem că avem câteva lucruri interesante de raportat”, le-a spus Vance jurnaliștilor, fără a oferi detalii.
„Nu vreau să mă antepronunţ, dar suntem foarte optimişti cu privire la posibilitatea de a pune capăt acestui război foarte brutal”, a mai declarat vicepreședintele american.
Declarațiile lui Vance vin după ce secretarul de stat american, Marco Rubio, a spus că Washingtonul va renunța în zilele următoare la eforturile diplomatice dacă Rusia nu dă semne că dorește să se implice.
„Alte priorități”
Rubio a subliniat că, deși președintele american Donald Trump rămâne interesat de un acord, el are „alte priorități” dacă nu pare posibilă o înțelegere.
Președintele american și-a început mandatul cu promisiunea unui armistițiu în termen de 24 de ore de la preluarea funcției, care a fost ulterior extinsă la un termen de 100 de zile.
În cadrul unei întâlniri la Paris, pe 17 aprilie, oficiali americani le-au spus omologilor europeni că urmăresc obținerea unui armistițiu complet în câteva săptămâni, potrivit Bloomberg. La acea întâlnire au participat oficiali ucraineni și președintele Franței, Emmanuel Macron.
Kievul a acceptat o propunere de încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile în cadrul discuțiilor conduse de SUA la Jeddah, pe 11 martie. Moscova a respins acordul, cerând condiții care ar submina capacitățile de apărare ale Ucrainei, inclusiv oprirea completă a ajutorului militar.
Kremlinul a mai cerut interzicerea aderării Ucrainei la NATO și controlul total al Rusiei asupra teritoriilor ocupate din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie — condiții pe care Kievul le-a respins în mod repetat ca fiind inacceptabile.
Casa Albă devine din ce în ce mai frustrată din cauza lipsei de progrese. Rusia își continuă operațiunile ofensive, iar un armistițiu limitat privind atacurile asupra infrastructurii energetice nu a rezistat.
Trump a început să dea vina tot mai mult atât pe Ucraina, cât și pe Rusia pentru lipsa unui acord și a declarat public că războiul este „războiul lui Biden”, atribuindu-i responsabilitatea fostului președinte Joe Biden și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Ucraina a menținut poziția că orice acord de pace trebuie să includă garanții de securitate și a afirmat că nu va recunoaște niciodată ocupația rusă a teritoriului său suveran.
Editor : C.S.