Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat miercuri, după adoptarea Strategiei naţionale pentru industria de apărare 2024-2030, că lucrează împreună cu MApN şi cu alte instituţii în grup de lucru, pentru primul raport pe legea cooperării industriale, astfel încât viitoarea armă de asal din dotarea armatei române să fie produsă în România, alături de alte celelalte arme, informează news.ro.
Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat despre Strategia naţională pentru industria de apărare 2024-2030, adoptată de Executiv, că „oferă o imagine asupra evoluţiei dezirabile a industriei de apărare la orizontul anului 2030, cu perspective pentru anul 2035, în sensul modernizării şi dezvoltării acesteia, atât prin investiţii, cât şi printr-un ansamblu integrat de politici publice destinate realizării unui ecosistem industrial rezilient, modern şi retehnologizat, competitiv, inovativ, sustenabil, digitalizat şi colaborativ, care să asigure protejarea intereselor esenţiale de securitate şi dezvoltare durabilă a României”.
El a precizat că sunt 14 obiective, 14 priorităţi pe care le-au stabilit, astfel încât să putem avea proiectul fabricii de pulberi, la care se lucrează în acest moment.
„Este acel proiect pe care îl ştiţi foarte bine că are finanţare şi din fonduri europene pe ASAP, 47 de milioane de euro, simplă bază, dublă bază, triplă bază. Avem asigurarea unui plan intern a principalelor materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniţii, pentru că trebuie să integrăm în lanţul de aprovizionare pentru a avea, într-adevăr, securitate în România la componentele din care se produc acestea. Avem, de asemenea, transformarea şi revitalizarea capacităţilor de fabricare a armamentului de infanterie şi a aparaturii optoelectronice”, a completat Oprea.
Ministrul Economiei a mai anunţat că lucrează împreună cu MApN şi cu alte instituţii în grup de lucru, pentru primul raport pe legea cooperării industriale, astfel încât arma de asalt, celelalte arme din dotarea Ministerului Apărării Naţionale să fie produse în România.
„Vom avea cel mai probabil pe primele patru astfel de proiecte raportul finalizat până la sfârşitul anului, inclusiv MLI-ul. De asemenea, omologarea la standard NATO a mijloacelor de luptă, transformarea şi revitalizarea tuturor capacităţilor de producţie ale operatorilor economici de stat din domeniul aerospaţial şi naval. Aici venim şi cu proiectul Drona românească, despre care am vorbit”, a mai spus Oprea.
„Avem şi atragere de investiţii străine, creare de societăţi mixte cu investitori strategici din state membre UE şi NATO. Vă pot da exemplu de la Reşiţa, de la Arsenal, unde astăzi este în producţie, în lucru muniţie calibru 152. Pentru că avem un investitor din Marea Britanie care a venit la Arsenal, a investit şi acum este cu produsul din câte ştiu eu, aproape gata şi urmează să fie omologat. Ne orientăm şi pe absorbţia de fonduri externe rambursabile”, a mai arătat Ştefan Radu Oprea.
Editor : M.L.