Începând cu 1 septembrie, cei care nu erau asigurați la sănătate, aceștia fiind fie coasigurații, fie categoriile exceptate de la plată, vor fi nevoiți să plătească. În caz contrar nu vor mai putea beneficia de serviciile de sănătate decontate de Casa Națională de Asigurări.
Persoanele care nu sunt asigurate la sănătate, dar care își doresc să beneficieze în continuare de servicii medicale decontate de stat, vor fi nevoite să opteze pentru asigurarea voluntară la sănătate. Este vorba despre co-asigurați, respectiv soțul, soția unei persoane asigurate, persoanele cu venit minim de incluziune, persoanele exceptate de la plată și, desigur, există și alte categorii.
Pacienții oncologici fac excepție. În aceste condiții, asigurarea voluntară se realizează prin depunerea unei cereri la ANAF, acolo unde se calculează veniturile și contribuția datorată. Suma minimă care poate fi plătită pentru asigurarea voluntară este echivalentul a șase salarii minime brute pe economie: aproximativ 2.400 lei pentru anul 2025. Odată decisă această asigurare, este vorba despre 12 luni în care persoana este asigurată de la momentul depunerii cererii de asigurare, iar plata se face în două tranșe.
În condițiile în care cineva nu optează pentru această asigurare, dar nici nu este asigurat, nu va mai putea beneficia de servicii decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Sunt modificări importante și în ceea ce privește decontarea concediilor medicale:
- pentru mai puțin de 7 zile de concediu medical este vorba despre o decontare de 55%
- pentru perioada 8-14 zile procentul ajunge la 65%
- pentru concediile medicale ce depășesc 15 zile, decontarea se face în proporție de 75%
Acestea sunt doar câteva dintre modificările care apar în sistemul de sănătate.
Editor : C.S.