Fostul judecător al CCR Augustin Zegrean a explicat pentru Digi24 ce înseamnă decizia unui judecător de la Curtea de Apel Ploiești de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională și care vor fi urmările.

 

„Impactul este doar social, dar nu este niciun pericol. Știți ce, se mai întâmplă astfel de lucruri. El nu putea, judecătorul de la pe Ploiești și niciun alt judecător din țara asta și din lumea asta nu putea să anuleze o decizie a Curții Constituționale. Nici măcar Curtea Constituțională nu-și poate anula propriile decizii decât dacă, după o vreme, vine o altă cerere cu același obiect și ei gândesc altfel,” a explicat Zegrean.

Fostul judecător CCR este de părere că decizia magistratului a fost luată pentru a obține notorietate.

„Și uite așa el a devenit celebru. Cred că da, cred că s-a jucat, dar jocul ăsta să-l coste. Deciziile Curții nu pot fi atacate la justiție și nicăieri nu pot fi atacate. Ele sunt, de la data publicării, sunt general obligatorii, toată lumea trebuie să le respecte. Mai ales judecătorii,” este de părere fostul judecător CCR.

„Legea spune în general că judecătorii nu pot fi sancționați pentru opinile exprimate prin deciziile pe care le adoptă. Dar aici, fiind vorba de o gravă eroare, ar putea să fie sancționat și dacă va fi pus în discuție de CSM, probabil că va avea și consecințe grele, și zile grele,” a precizat Augustin Zegrean.

Despre ce ce se întâmplă mai departe cu această decizie, Zegrean a explicat că sunt două posibilități.

„Două lucruri se pot întâmpla la Înalta Curte: se admite recursul și se desființează hotărârea sau se respinge recursul și rămâne hotărârea valabilă. Dacă se întâmplă prima variantă, Curtea Supremă va admite recursul și va anula decizia. Lucrurile o să rămână doar ca poveste pentru copilași când vor fi mai mari. Varianta doi înseamnă că alegerile nu se vor mai putea desfășura, pentru că toate hotărârile de Guvern și toate actele care au fost date în organizarea acestor lege au fost date ca și o consecință a deciziei Curții Constituționale de anulare a turului 2 de la alegeri.

Dacă rămâne valabilă anularea, acea decizie a Curții Constituționale nu mai funcționează și toate actele date după aceea, la fel. Pentru că este o regulă în drept, un act nul naște acte nule.

Hotărârile de guvern sunt numai hotărâri de guvern, toate au fost date pentru organizarea alegerilor. Judecătorul acesta a făcut o confuzie. El a considerat că decizia Curții este un act administrativ, ceea ce nu este adevărat. El poate să anuleze hotărâri de guvern, poate să anuleze ordonanței de guvern, dar nu hotărâri ale Curții Constituționale,” a explicat Augustin Zegrean.

Editor : A.P.

Share.
Exit mobile version