Cel mai vechi și mai mare partid politic pro-democrație din Hong Kong se pregătește să se desființeze, deoarece represiunea masivă a Beijingului asupra orașului nu lasă loc de acțiune nici măcar grupurilor de opoziție moderate, transmite CNN.

Partidul Democrat, una dintre principalele voci ale opoziției din orașul semi-autonom în ultimele trei decenii, a început procesul de dizolvare în urma avertismentelor recente din partea oficialilor guvernului chinez, au declarat pentru CNN doi dintre membrii săi veterani.

„Mesajul a fost că partidul trebuie să fie dizolvat sau vor exista consecințe”, a declarat unul dintre ei, Yeung Sum, fost președinte al Partidului Democrat.

Fred Li, un fost deputat, a declarat că un oficial chinez i-a spus că partidul nu ar trebui să mai existe până la sfârșitul acestui an, când vor fi organizate alegeri.

Înființat de avocați și academicieni liberali cu trei ani înainte de trecerea fostei colonii britanice la China în 1997, Partidul Democrat a făcut campanie pentru votul universal și pe teme precum dreptul la muncă și conservarea naturii, într-o perioadă în care astfel de probleme erau discutate deschis în oraș.

Văzuți în general ca moderați dispuși să colaboreze cu Beijingul, liderii Partidului Democrat au condus un bloc semnificativ de voturi în legislativul orașului și li s-a oferit în mod regulat spațiu pentru a critica politica guvernului local, până când protestele în masă pro-democrație din 2019 au inaugurat o eră politică nouă și mai restrictivă.

Represiunea Beijingului în anii care au urmat, inclusiv urmărirea penală și încarcerarea liderilor pro-democrație, a lăsat partidul, cândva influent, fără cârmă, în timp ce se confruntă cu o legislație cuprinzătoare privind securitatea națională și cu reformele electorale „doar pentru patrioți” adoptate în 2021, care fac aproape imposibil pentru candidații opoziției să candideze pentru legislativul orașului.

Președintele Partidului Democrat, Lo Kin-hei, a declarat duminica trecută, în cadrul unei conferințe de presă, că 90% din cei aproximativ 110 membri ai partidului au votat pentru delegarea puterii către un comitet care să înceapă procesul de dizolvare, adăugând că speră ca un vot final să aibă loc în lunile următoare.

„Sper că partidele politice din Hong Kong… vor continua să lucreze pentru oameni”, a spus Lo. „Întotdeauna am sperat să servim poporul din Hong Kong și să facem lucruri care sunt bune pentru societate”.

Mișcarea democraților de a se dizolva demonstrează refuzul Beijingului de a permite chiar și celor mai blânde voci disidente să se facă auzite în Hong Kong, spun analiștii.

John Burns, profesor emerit la Universitatea din Hong Kong (HKU), a declarat că partidul a „simbolizat promisiunea unui fel de dezvoltare democratică în Hong Kong, care să conducă la votul universal, așa cum se promite în Legea fundamentală”, făcând referire la mini-constituția orașului.

„O dizolvare a partidului reflectă îndepărtarea Hong Kong-ului oficial de la participarea populară, de la un guvern responsabil la nivel local și de la o transparență sporită în favoarea unui regim mai autoritar”, a declarat Burns.

Eric Lai, cercetător la Georgetown Center for Asian Law, a declarat că mișcarea democraților „arată că nu mai există modalități fezabile pentru grupuri de a exista ca partid de opoziție”.

„Este contradictoriu pentru guvern să sugereze că nimic nu s-a schimbat”, a spus el.

Într-o declarație pentru CNN, un purtător de cuvânt al guvernului orașului a declarat că deciziile grupurilor individuale „de a se desființa sau de a-și suspenda activitatea nu au nicio legătură cu libertatea sau drepturile consacrate în legislația din Hong Kong”.

Critica guvernului rămâne permisă în Hong Kong, „oricât de puternică, viguroasă sau critică” ar putea fi, atâta timp cât este „bazată pe fapte”, a declarat purtătorul de cuvânt. Guvernul din Hong Kong va „continua să își îndeplinească cu hotărâre datoria de a proteja securitatea națională”, au adăugat aceștia.

Nu există spațiu pentru compromisuri

Democrații s-au bucurat de o libertate politică relativă după revenirea Hong Kong-ului la dominația chineză, deținând chiar mai multe locuri decât orice alt partid în legislativul majoritar pro-Beijing până în 2004.

Liderii partidului au fost adesea capetele de afiș ale demonstrațiilor majore, inclusiv o veghe anuală de 4 iunie pentru comemorarea masacrului din Piața Tiananmen și un marș pro-democrație foarte frecventat organizat în fiecare iulie. (Niciuna dintre aceste manifestări nu ar fi permisă în China și ambele sunt acum efectiv interzise în Hong Kong).

Însă sprijinul pentru democrați a scăzut vertiginos în 2010, după ce liderii săi au negociat direct pentru votul universal cu oficialii de la biroul de legătură al Beijingului din Hong Kong – o mișcare considerată o trădare de către alte grupuri pro-democrație.

Partidul a fost apoi împins și mai mult pe tușă de apariția unei noi generații de lideri pro-democrație și de studenți activiști în timpul protestelor de luni de zile pentru votul universal din 2014.

Cu toate acestea, atunci când demonstranții antiguvernamentali au revenit în masă pe străzile din Hong Kong în 2019, popularitatea Partidului Democrat a reapărut, deoarece mulți dintre liderii săi s-au aflat în prima linie a protestelor masive – și uneori violente – care au zguduit centrul financiar.

Mai târziu în același an, Partidul Democrat a fost cel mai mare câștigător al alegerilor locale pentru consiliul districtual. Dar participarea sa la proteste a atras, de asemenea, furia autorităților din Hong Kong și a Beijingului, deschizând calea spre dispariția sa.

„Partidul a făcut greșeli atunci când nu a reușit să traseze o linie clară între el și separatiștii radicali care cereau independența Hong Kong-ului în perioada 2014-2020”, a declarat Burns, de la HKU. „Autoritățile au pedepsit partidul, întemnițând și alungând liderii Partidului Democrat”.

În ultimii cinci ani, spațiul de manevră al democraților a fost tot mai restrâns de autoritățile chineze.

În 2020, Beijingul a impus în Hong Kong o lege radicală privind securitatea națională, introducând pedeapsa maximă cu închisoarea pe viață pentru patru infracțiuni principale: secesiune, subversiune, terorism și complicitate cu forțele străine.

Un an mai târziu, guvernul chinez a rescris regulile electorale din Hong Kong pentru a cere candidaților să solicite nominalizarea din partea grupurilor pro-Beijing, excluzând practic opoziția din alegeri. Anul trecut, un legislativ plin de loialiști ai Beijingului a adoptat în unanimitate o lege care extinde domeniul de aplicare al infracțiunilor de securitate națională.

Beijingul și guvernul din Hong Kong au susținut că schimbările electorale au consolidat democrația și au apărat în repetate rânduri legile privind securitatea ca restabilind ordinea și readucând prosperitatea în oraș. Criticii spun însă că acestea au restrâns libertățile și au avut un „efect descurajant” asupra societății civile, inclusiv asupra instituțiilor independente și mass-media.

Steve Tsang, director al Institutului Chinez de la Universitatea SOAS din Londra, a declarat că protestele politice și sociale considerate ca o provocare la adresa securității statului „devin din ce în ce mai multe, dacă nu aproape imposibile”.

„Multe alte elemente ale drepturilor civile, inclusiv cele de exprimare și de organizare a partidelor politice, au fost, de asemenea, sever restrânse”, a adăugat el.

Anul trecut, cinci foști parlamentari ai Partidului Democrat s-au numărat printre cele 45 de personalități ale opoziției condamnate la pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, după ce au fost găsiți vinovați de subversiune pentru participarea la un scrutin primar în 2020.

Poliția de securitate națională a pus, de asemenea, recompense de 1 milion de dolari HK (129.000 de dolari americani) pe activiștii pro-democrație care au fugit în străinătate, inclusiv un fost deputat al Partidului Democrat stabilit în Australia, acuzat de secesiune, subversiune și complicitate cu o țară străină.

Între timp, procesul magnatului media și susținătorului declarat al democrației, Jimmy Lai, este în curs de desfășurare, la mai mult de patru ani după ce a fost reținut sub acuzația de conivență cu forțele străine, pe care o neagă.

Anunțul Partidului Democrat de la sfârșitul săptămânii trecute urmează dizolvării a aproape 100 de organizații civile și pro-democrație din Hong Kong în urma represiunii Beijingului.

Partidul a încercat să supraviețuiască ca grup civic în ultimii ani, dar s-a luptat să strângă fonduri deoarece mai multe locuri private și-au anulat evenimentele, adesea în ultimul moment.

Fostul deputat al Partidului Democrat, Emily Lau, a declarat că decizia partidului de a se desființa a fost „foarte tristă”.

„Suntem aici de peste 30 de ani și avem sprijinul multor locuitori din Hong Kong”, a declarat ea pentru CNN în fața tribunalului în februarie, înainte ca un alt fost deputat al partidului să fie încarcerat sub acuzația de revoltă în timpul protestelor din 2019.

„Nu știu la ce se gândesc cei de la Beijing. Am demonstrat, nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte, că suntem rezonabili. Suntem dispuși să vorbim, să negociem, să facem compromisuri, să ajungem la o înțelegere și să mergem mai departe.”

Editor : B.E.

Share.
Exit mobile version