Cercetători au identificat, pentru prima dată, un tip nou de celule stem în retina umană, care ar putea deschide calea către tratamente pentru afecțiuni degenerative ale ochiului. Potrivit Live Science, aceste celule au potențialul de a repara țesuturile afectate de boli precum degenerescența maculară sau retinita pigmentară.
Aceste boli afectează retina, structura din spatele ochiului responsabilă cu transformarea luminii în semnale vizuale. Retinita pigmentară este o afecțiune genetică rară care deteriorează treptat celulele sensibile la lumină, ducând în timp la pierderea vederii. Degenerescența maculară, mult mai frecventă la persoanele în vârstă, afectează zona centrală a retinei – macula – și determină scăderea acuității vizuale, făcând dificilă citirea, recunoașterea fețelor sau desfășurarea activităților de zi cu zi.
Celulele au fost identificate în probe de țesut fetal și ulterior reproduse în laborator, în modele tridimensionale ale retinei, cunoscute sub numele de organoide.
Cercetătorii au observat că aceste celule, odată transplantate în retina unor șoareci cu o afecțiune similară retinitei pigmentare, s-au transformat în celule funcționale, capabile să proceseze lumina.
„Această cercetare nu doar că ne adâncește înțelegerea biologiei retiniene, dar are și un potențial imens pentru dezvoltarea unor tratamente inovatoare în bolile degenerative ale retinei (RD)”, au scris autorii în lucrarea publicată pe 26 martie.
Deteriorarea retinei este una dintre principalele cauze ale orbirii la nivel global și, până acum, nu există terapii eficiente care să repare structura afectată. Noile celule descoperite – numite human neural retinal stem-like cells (hNRSCs) – au capacitatea de a se transforma în alte tipuri de celule retiniene, esențiale pentru vedere.
În cadrul experimentului, șoarecii care au primit transplantul cu celule stem și-au recăpătat parțial vederea, iar efectele au fost menținute timp de până la 24 de săptămâni.
Studiul este în fază incipientă, dar deschide o direcție promițătoare pentru viitoare tratamente destinate persoanelor cu afecțiuni oftalmologice degenerative.
Editor : Ș.A.