Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Războiul miliardarilor: Cel mai bogat om din lume ucide cei mai săraci copii din lume, îl acuză Bill Gates pe Elon Musk

mai 9, 2025

Exclusiv Pucheanu: „Va fi greu să mă hotărăsc care e răul mai mic la prezidențiale”. Ce spune primarul PSD despre votarea unui guvern Georgescu

mai 9, 2025

Browser-ul Chrome foloseşte AI-ul pentru a depista înşelătoriile

mai 9, 2025

Rusia și China critică proiectul scutului antirachetă american „Golden Dome”, propus de Donald Trump

mai 9, 2025

Video Președintele BNS, după anunțul lui George Simion privind concedierea a 500.000 de bugetari: „Este exclus”. Mesaj pentru candidatul AUR

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » Cheltuielile militare sunt din nou puse sub lupă de Trump. Ce buget are NATO și cât investesc SUA și europenii în apărare
Lumea

Cheltuielile militare sunt din nou puse sub lupă de Trump. Ce buget are NATO și cât investesc SUA și europenii în apărare

By Sala de Presăfebruarie 17, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Odată cu al doilea mandat al președintelui Donald Trump, cheltuielile NATO sunt din nou puse sub lupă. Mai mult, SUA avertizează Europa că trebuie să sape mai adânc în buzunare pentru investiții în apărare. The Independent analizează bugetul NATO și contribuțiile tărilor europene.

Secretarul Apărării Pete Hegseth a declarat miercuri că SUA „nu vor mai tolera o relație dezechilibrată” cu aliații Ucrainei și a avertizat că ceilalți membri NATO trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare.

Mesajul vine după ce Trump a anunțat că a avut un apel telefonic „foarte productiv” cu președintele rus Vladimir Putin, cu care a spus că va iniția negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Alte națiuni NATO au criticat excluderea Ucrainei și a președintelui Volodimir Zelenski din acest apel, ministrul apărării al Regatului Unit, John Healey, reiterând că „nu poate exista nicio negociere despre Ucraina, fără Ucraina”. „Să nu uităm, Rusia rămâne o amenințare cu mult dincolo de Ucraina”, a adăugat Healey.

Ce buget are NATO și cât contribuie SUA

Bugetul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru 2025 este de aproximativ 3,8 miliarde de lire sterline, dar este plătit în procente diferite de fiecare dintre cele 32 de state membre. Cel mai recent membru al NATO este Suedia, care a aderat în 2024. Ucraina nu este membră a NATO, dar a căutat în repetate rânduri aderarea, de când Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014.

Bugetul NATO este împărțit în trei părți principale: bugetul civil, bugetul militar și Programul NATO de investiții în securitate.

Când ne uităm în mod specific la bugetul comun NATO, la care țările aduc contribuții directe, Germania și Statele Unite cei mai mari plătitori în general. SUA contribuie cu 15,8% din bugetul de 3,8 miliarde de lire sterline, la fel ca Germania, foarte departe de „90 la 100%” pe care Trump spunea într-un interviu anul trecut. Pentru cele 3,8 miliarde de lire sterline estimate în 2025, contribuția se va ridica la aproximativ 603,4 milioane de lire sterline contribuite la bugetul NATO de către Statele Unite.

Regatul Unit este al treilea cel mai mare contributor, cu 11%, însumând aproximativ 416,6 milioane de lire sterline în acest an; urmată de Franța (10,2 la sută) și apoi de Italia (8,5 la sută).

Ce țări din Europa au cele mai mici contribuții 

Albania, Macedonia, Islanda și Muntenegru contribuie cu mai puțin de 0,1% din bugetul comun al NATO. Toate cele patru țări au un PIB care valorează mai puțin de 0,1% din Statele Unite.

Separat, din 2006 toți membrii NATO au convenit să aloce cel puțin 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în țările lor respective Deoarece Statele Unite au cel mai mare PIB și cele mai mari cheltuieli nete pentru apărare de departe, reprezintă aproximativ două treimi din cheltuielile combinate pentru apărare ale Alianței NATO.

Cu toate acestea, pentru ca alte țări să egaleze chiar și o proporție din aceste cheltuieli de apărare în termeni reali, ar fi o presiune asupra economiilor lor. În plus, bugetul militar consistent al Statelor Unite nu este decis doar din motive NATO, ci și pentru propriile angajamente și interese militare.

În timp ce majoritatea (72 la sută) aliaților NATO au estimat că își vor îndeplini angajamentul de 2 la sută în cheltuielile de apărare pentru anul trecut, este adevărat că unele țări (opt) au cheltuit mai puțin de 2 la sută din PIB pentru bugetul lor militar.

Acestea sunt Spania, Slovenia, Luxemburg, Belgia, Canada, Italia, Portugalia și Croația. Cu toate acestea, aceste țări (cu excepția Croației) și-au crescut cheltuielile militare față de anul precedent.

Cât cheltuiește România pentru Apărare

Și România și-a crescut cheltuielile, până la peste 2% din PIB.  „România rămâne pe deplin angajată în procesul de modernizare a apărării, bugetul alocat, care reprezintă peste 2% din produsul intern brut, dintre care 20% este destinat înzestrării, reflectând angajamentul NATO privind investițiile în apărare (Defence Investment Pledge)”, anunța MApN în luna ianuarie.

Produsul intern brut al României estimat în 2024 este de 340-350 de miliarde de euro. Conform datelor publicate pe site-ul MApN, România a cheltuit în 2024 peste 13 miliarde de lei – echivalentul a circa 2,6 miliarde de euro – pe achiziții „de active fixe și tehnică militară”.

Potrivit ministrului Apărării Angel Tîlvă, MApN a avut o alocare de 2,28 la sută din PIB şi a cheltuit 2,26 la sută.

Ce ar însemna cheltuieli de 5% din PIB în țările membre NATO

În plus, Statele Unite nu sunt cel mai mare investitor în apărare din punct de vedere al PIB; Polonia (4,12 la sută) și Estonia (3,43 la sută) sunt ambele în frunte și se confruntă cu un risc mai mare, fiind aproape de granițele Rusiei. De fapt, fiecare membru al NATO și-a crescut cheltuielile de apărare corelat cu PIB-ul între 2014 și 2024; cu excepția Statelor Unite, al căror buget militar a fost puțin mai mic, conform estimărilor NATO.

Acum, Trump cere țărilor NATO să mărească cheltuielile pentru apărare pentru a atinge 5% din PIB; o cifră pe care nici măcar SUA în sine nu o atinge. Dar mai mult decât dublarea angajamentului de cheltuieli din PIB ar însemna un salt uriaș al cheltuielilor militare în termeni reali pentru țările NATO.

Pentru Norvegia, care va cheltui aproximativ 2,15% din PIB pentru apărare în 2025, a ajunge la 5% din PIB ar duce cheltuielile pentru apărare de la aproximativ 7,4 miliarde lire sterline la peste 17 miliarde lire sterline.

Regatul Unit, care a cheltuit aproximativ 2,3% din PIB pentru apărare în 2024, ar trebui să-și majoreze bugetul de la aproximativ 56,9 miliarde de lire sterline la peste 123 de miliarde de lire sterline pentru a îndeplini obiectivele de 5% ale lui Trump.

Ce țară are cea mai mare armată după SUA

Anul trecut, armata Statelor Unite a reprezentat aproximativ 38% din cele 3,4 milioane de trupe combinate din țările aliate NATO.

Cu aproximativ 1,3 milioane de militari în 2024, armata Statelor Unite este mult mai sus decât orice altă țară NATO; totuși, aceasta nu este o surpriză, deoarece are, de asemenea, cea mai mare populație.

A doua cea mai mare armată din NATO se află în Turcia, care are serviciul militar obligatoriu pentru bărbați, cu 355.000 de militari. Urmează Polonia (202.000), Franța (200.000) și Regatul Unit (185.000), conform celor mai recente cifre ale soldului militar IISS pentru 2024.

Armata Statelor Unite se bazează, de asemenea, pe o relație bună cu NATO și aliații săi. Există aproximativ 65.500 de militari americani staționați în țările NATO, conform cifrelor Centrului de date al personalului de apărare al SUA din iunie 2024. Sunt 34.894 de militari americani în Germania și 12.319 în Italia. Regatul Unit are, de asemenea, peste 10.000 de militari americani la diferite baze ale armatei din întreaga țară.

Editor : M.I.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Războiul miliardarilor: Cel mai bogat om din lume ucide cei mai săraci copii din lume, îl acuză Bill Gates pe Elon Musk

Rusia și China critică proiectul scutului antirachetă american „Golden Dome”, propus de Donald Trump

Șefa Bundestagului: Germania trebuie să conştientizeze „amploarea monstruoasă” a crimelor din al Doilea Război Mondial

Robert Fico a plecat la Moscova pe o rută ocolitoare, după ce statele baltice i-au refuzat survolul

Atac lângă Kiev, după o dispută legată de o armă vândută, soldat cu 2 morți. Autorul a fost arestat

Acord comercial „istoric” negociat de Trump. SUA reduc tarifele pentru maşinile britanice şi elimină taxele pe oţel şi aluminiu

Video Cine este Robert Prevost, cardinalul american care a fost ales noul papă. Ce spunea papa Francisc despre el

Video Primul mesaj transmis de papa Leon al XIV-lea de la balconul Bazilicii Sf. Petru

JD Vance spune că Rusia „cere prea mult” pentru a pune capăt războiului din Ucraina 

Alegerile Editorului

Exclusiv Pucheanu: „Va fi greu să mă hotărăsc care e răul mai mic la prezidențiale”. Ce spune primarul PSD despre votarea unui guvern Georgescu

mai 9, 2025

Browser-ul Chrome foloseşte AI-ul pentru a depista înşelătoriile

mai 9, 2025

Rusia și China critică proiectul scutului antirachetă american „Golden Dome”, propus de Donald Trump

mai 9, 2025

Video Președintele BNS, după anunțul lui George Simion privind concedierea a 500.000 de bugetari: „Este exclus”. Mesaj pentru candidatul AUR

mai 9, 2025

Toyota estimează o scădere de 21% a profitului anual, pe fondul tarifelor impuse de SUA şi al aprecierii yenului

mai 9, 2025

Cele mai recente știri

Șefa Bundestagului: Germania trebuie să conştientizeze „amploarea monstruoasă” a crimelor din al Doilea Război Mondial

mai 9, 2025

Video Nicușor Dan, despre planul lui George Simion de a concedia 500.000 de bugetari: „Asta e o prostie”

mai 9, 2025

Maersk avertizează asupra scăderii pieţei de containere pe fondul tensiunilor tarifare dintre SUA şi China

mai 9, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.