Președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel luni la legături mai strânse cu Vietnamul, în ceea ce privește comerțul și lanțurile de aprovizionare, pe fondul perturbărilor cauzate de tarifele americane. Declarațiile liderului de la Beijing vin în contextul în care acesta a participat, la Hanoi, la semnarea a zeci de acorduri de cooperare între cele două națiuni, arată Reuters.
Vizita, planificată pentru câteva săptămâni și parte a unei călătorii mai ample în Asia de Sud-Est, are loc în contextul în care Beijingul se confruntă cu taxe vamale americane de 145%, în timp ce Vietnamul negociază o reducere a tarifelor americane anunțate, de 46%, care s-ar aplica din iulie, după expirarea unui moratoriu global.
„Cele două părți ar trebui să consolideze cooperarea în domeniul producției și al lanțurilor de aprovizionare”, a declarat Xi într-un articol din Nhandan, ziarul Partidului Comunist din Vietnam, publicat înainte de sosirea sa, luni. De asemenea, Xi a îndemnat la intensificarea schimburilor comerciale și la consolidarea legăturilor cu Hanoi în ceea ce privește inteligența artificială și economia verde. „Nu există câștigători în războaiele comerciale și tarifare”, a adăugat liderul chinez, fără a menționa în mod special SUA.
Zeci de acorduri de cooperare vietnamezo-chineze
După ce s-a întâlnit cu liderul de vârf al Vietnamului, To Lam, cele două țări au semnat zeci de acorduri de cooperare, arată înregistrările documentelor examinate de Reuters, inclusiv acorduri privind consolidarea lanțurilor de aprovizionare și cooperarea în domeniul căilor ferate.
Conținutul acordurilor nu a fost dezvăluit și nu a fost clar dacă acestea implică angajamente financiare sau obligatorii, arată agenția de presă. Dar, sâmbătă, viceprim-ministrul vietnamez Bui Thanh Son a declarat că vor fi semnate aproximativ 40 de acorduri.
Un memorandum de înțelegere semnat luni vizează consolidarea cooperării dintre Consiliul chinez pentru promovarea comerțului internațional și Camera de Comerț și Industrie din Vietnam, care emite certificate privind originea mărfurilor.
Vietnamul este un important centru industrial și de asamblare în Asia de Sud-Est. Majoritatea importurilor sale provin din China, în timp ce Statele Unite reprezintă principala sa piață de export. Țara este o sursă esențială de produse electronice, încălțăminte și îmbrăcăminte pentru Statele Unite.
În primele trei luni ale acestui an, Hanoi a importat bunuri în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari de la Beijing, în timp ce exporturile sale către Washington s-au ridicat la 31,4 miliarde de dolari, arată datele vamale din Vietnam, confirmând o tendință pe termen lung în care importurile din China corespund îndeaproape valorii și oscilațiilor exporturilor către Washington, arată analiza Reuters.
Tur diplomatic pentru Xi Jinping
După o escală de două zile la Hanoi, Xi își va continua, marți călătoria în Asia de Sud-Est, vizitând Malaezia și Cambodgia între 15 și 18 aprilie. Ultima dată, Xi a vizitat Cambodgia și Malaezia în urmă cu nouă și, respectiv, 12 ani.
Călătoria lui Xi la Hanoi, a doua în mai puțin de 18 luni, vizează consolidarea relațiilor cu un vecin strategic care a primit investiții chineze de miliarde de dolari în ultimii ani, pe măsură ce producătorii din China s-au mutat în sud pentru a evita tarifele impuse de prima administrație Trump.
Într-un articol publicat luni de mass-media de stat din Vietnam, Lam a declarat că Hanoi dorește să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, securității și infrastructurii, în special în ceea ce privește legăturile feroviare. Vietnamul a fost de acord să utilizeze împrumuturi chineze pentru a construi noi căi ferate între cele două țări, într-un pas major de consolidare a încrederii, care ar stimula comerțul și legăturile bilaterale. Cu toate acestea, nu a fost încă anunțat niciun acord de împrumut, arată Reuters.
Beijingul solicită, de asemenea, aprobarea Vietnamului pentru avioanele sale COMAC, care până acum au avut dificultăți în a găsi cumpărători străini.
În ciuda legăturilor economice puternice, tensiunile dintre cele două țări apar frecvent din cauza frontierelor contestate din Marea Chinei de Sud.
Concesiile Vietnamului față de SUA pentru a evita tarifele ar putea, de asemenea, să irite Beijingul, deoarece acestea includ desfășurarea serviciului de comunicații prin satelit Starlink al lui Elon Musk în țara din Asia de Sud-Est, pe lângă represiunea asupra unor schimburi comerciale cu China din cauza unei posibile fraude privind regulile de origine.
În ultimele luni, Vietnamul a impus, de asemenea, taxe antidumping pentru mai multe produse siderurgice chinezești și a pus capăt unei scutiri de taxe pentru coletele de mică valoare, într-o măsură pe care oficialii guvernamentali au descris-o ca fiind menită să reducă afluxul de bunuri chinezești ieftine, mai arată Reuters.
Celelalte două țări de pe itinerariul lui Xi în Asia de Sud-Est, Cambodgia și Malaezia, se confruntă cu taxe vamale americane de 49% și, respectiv, 24 % și au început deja să contacteze SUA pentru a solicita o amânare.
Editor : C.A.