Donald Trump creează așteptări în rândul investitorilor globali cu posibilitatea unei reduceri a tarifelor la importurile din China. Dar dorința sa aparentă de a detensiona războiul comercial dintre America și a doua mare economie a lumii a fost primită cu reticență la Beijing, arată jurnaliștii CNN.
Donald Trump le-a declarat marți reporterilor din Biroul Oval că tarifele astronomice la mărfurile chinezești vor „scădea substanțial”. El a promis chiar să evite tacticile dure, devenind „foarte amabil” la masa negocierilor și s-a angajat să nu menționeze originile pandemiei Covid-19.
Însă Beijingul a rămas indiferent la toate aceste propuneri. În schimb, i-a cerut președintelui american să elimine toate tarifele impuse Chinei.
„După cum se spune «Cel care a creat Nodul gordian să-l și desfacă»”, a declarat joi He Yadong, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului.
„Creșterile tarifare unilaterale au fost inițiate de SUA. Dacă SUA dorește cu adevărat să rezolve problema, ar trebui să țină cont de vocile raționale ale comunității internaționale și ale propriilor părți interesate interne, să elimine complet toate măsurile tarifare unilaterale împotriva Chinei și să găsească o modalitate de a rezolva diferențele prin dialog egal”, a adăugat el.
Oficialii chinezi au negat, de asemenea, că cele două părți ar purta negocieri.
Donald Trump le-a declarat reporterilor miercuri că au existat discuții directe între oficialii americani și chinezi „în fiecare zi” cu privire la comerț, deși nu a oferit detalii.
„Toate acestea sunt știri false”, a declarat joi Guo Jiakun, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, atunci când a fost întrebat despre discuții. „Din câte știu eu, China și Statele Unite nu s-au angajat în nicio consultare sau negociere pe tema tarifelor, cu atât mai puțin să ajungă la vreun acord.”
Experții chinezi care consiliază guvernul consideră că noua retorică a lui Trump nu reprezintă altceva decât o cedare la presiunea internă a SUA și o încercare de a liniști piețele. Ei cred că Beijingul are avantaj în această situație și de aceea nu se grăbește să încheie un acord cu Statele Unite, mai arată CNN.
Wang Yiwei, director al Institutului de Afaceri Internaționale de la Universitatea Renmin din Beijing, a explicat că, după săptămâni de mesaje contradictorii, oficialii chinezi nu mai au încredere în Trump.
„Presiunea (n.r. asupra lui Donald Trump) pe plan intern este în creștere, iar o mare parte dintre mesajele sale actuale sunt menite să calmeze preocupările interne”, a declarat el pentru CNN. „Devine un pic agitat acum. Dar China nu crede în ceea ce spune despre tarifele (n.r. substanțial reduse). El spune un lucru astăzi și altul mâine, poate că le crește din nou a doua zi. Nu este demn de încredere”.
Wu Xinbo, director al Centrului de Studii Americane de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat că Beijingul „nu se grăbește” să discute, China fiind bine pregătită să reziste presiunii economice.
Editor : C.A.