Guvernul Chinei a lăsat miercuri să se înţeleagă că Donald Trump ar putea „renunţa” la Taiwan dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, având în vedere că SUA au urmat întotdeauna politica „America pe primul loc”.
Candidatul republican, care se află umăr la umăr în sondaje cu vicepreşedinta democrată Kamala Harris, a făcut mai multe afirmaţii pe acest subiect pe parcursul campaniei, spunând că Taiwanul, pe care Beijingul doreşte să îl recupereze, ar trebui să plătească pentru a fi protejat şi a acuzat insula că fură afacerile americane cu semiconductori.
Întrebată despre declaraţiile de la începutul acestei luni, când Donald Trump a afirmat că va impune tarife suplimentare şi masive Chinei dacă aceasta ar „intra în Taiwan” şi despre afirmaţiile sale referitoare la faptul că Taiwanul trebuie să plătească pentru protecţie, o purtătoare de cuvânt a Oficiului pentru Afaceri cu Taiwanul de la Berijing a spus că locuitorii din Taiwan au o înţelegere clară a politicii SUA.
„Fie că Statele Unite încearcă să protejeze sau să facă rău Taiwanului, cred că majoritatea compatrioţilor noştri din Taiwan au făcut deja o judecată raţională şi ştiu foarte clar că ceea ce urmăreşte SUA este întotdeauna America pe primul loc”, a declarat Zhu Fenglian într-un briefing de presă obişnuit, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Ea a făcut astfel trimitere la o expresie pe care Donald Trump o foloseşte în mod regulat atunci când vorbeşte despre prioritizarea intereselor americane, „America pe primul loc” („America First”).
Locuitorii din Taiwan ştiu că „Taiwanul se poate transforma în orice moment dintr-un pion într-un copil abandonat”, a adăugat Zhu, fără a menţiona numele candidatului republican.
SUA vând arme Taiwanului
SUA sunt obligate prin lege să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra chiar şi în absenţa unor legături diplomatice formale între Washington şi Taipei.
Într-un interviu de weekend la podcastul „The Joe Rogan Experience”, Donald Trump a repetat afirmaţiile că Taiwan le „fură” Statelor Unite afacerile cu cipuri şi că trebuie să plătească pentru a fi protejat.
Ministrul Economiei din Taiwan, Kuo Jyh-huei, a declarat miercuri reporterilor din Taipei că nu va comenta, având în vedere că încă este în desfăşurare campania electorală din SUA. „Le doresc Statelor Unite numai bine pentru alegeri democratice de succes”, a adăugat el.
Taiwanul a primit un sprijin puternic din partea administraţiei Trump în perioada 2017-2021, inclusiv vânzări de arme, care au continuat în administraţia Biden.
„A cumpăra arme nu îi va cumpăra securitate”
Executivul american a anunţat vineri un nou pachet de arme pentru Taiwan în valoare de aproape două miliarde de dolari pentru sisteme de rachete. Ceea ce, la fel ca toate vânzările de arme către Taipei, a înfuriat autorităţile de la Beijing.
„Avertizez cu severitate administraţia Lai Ching-te că a cumpăra arme nu îi va cumpăra securitate”, a spus Zhu, referindu-se la preşedintele Taiwanului, pe care China îl desconsideră ca fiind separatist.
Guvernul din Taiwan, ales în mod democratic, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului şi afirmă că numai locuitorii insulei sunt cei care îşi pot decide viitorul.
Editor : B.P.