Mai întăi, un exercițiu… Imaginați-vă următorul număr: 1 urmat de 36 de zerouri ! Nu poate fi exprimat în limba română pentru că nu există nicio îndrumare în acest sens. Anglo-saxonii, mai scrupuloși în definiții, i-au zis ”undecilion”, ceilalți europeni, mai puțin prețioși, i-au zis sextilion.
Dacă dublați numărul despre care vorbeam mai sus se obține suma, în dolari, pe care Google ar trebui să o plătească canalelor TV rusești care au dat gigantul tech în judecată pentru faptul că le-a fost sistată activitatea pe platforma video YouTube, ca urmare a sancțiunilor internaționale impuse Rusiei.
Cum s-a ajuns la această nebunie? Totul a început în 2020, când Google a blocat conturile de YouTube a 17 canale tv rusești. Ulterior, instituțiile media din Rusia au dat în judecată Google, deținătoarea YouTube, la Curtea de Arbitraj de la Moscova, solicitând reactivarea conturilor suspendate.
Evident, au primit câștig de cauză, și, cum Google nu s-a supus hotărârii instanței, după expirarea celor 9 luni de grație, a intrat în vigoare un sistem de penalizare prin care se aplică o amendă în valoare de 100.000 de ruble pentru fiecare zi de întârziere. Mai mult, amenda se dublează la fiecare sfârșit de săptămâni și nu există nicio limită care să-i limiteze creșterea, informează portalul de știri RBC.
La sfâșitul lunii septembrie, amenda era mai mică (sic!): unu urmat de 33 de zerouri.
Recent Google a raportat, pentru cel de-al treilea trimestru al lui 2024, venituri în valoare de 88.2 miliarde de dolari, iar valoarea sa de piață este de două trilioane de dolari.
În același timp, pentru comparație, Banca Mondială, estimează că valoarea întregii economii mondiale se ridică la 100 de trilioane de dolari – 1 urmat de 14 zerouri.
Google și-a închis sucursala din Rusia în 2022, după invazia Ucrainei. Subsidiara rusească, Google LLC, și-a declarat falimentul, dar multe dintre serviciile oferite de gigantul IT sunt încă accesibile rușilor, spre deosebire de Twitter sau Facebook, platforme interzise de autorități.
Editor : C.S.