Gisele Pelicot a ieșit joi pentru ultima dată dintr-un tribunal din sudul Franței, după ce fostul ei soț a fost încarcerat pentru 20 de ani pentru că a drogat-o și a violat-o, și pentru că a invitat zeci de străini să o abuzeze timp de aproape un deceniu. Dominique Pelicot, în vârstă de 72 de ani, a fost găsit vinovat de toate acuzațiile de către un judecător din Avignon.
El a fost judecat alături de alți 50 de bărbați, care au fost toți găsiți vinovați de cel puțin o acuzație, deși pedepsele lor cu închisoarea au fost mai mici decât cele cerute de procurori.
Deși procesul s-a încheiat, există încă întrebări legate de cazul Pelicot și de ceea ce se va întâmpla în continuare, sintetizează BBC.
Ce va face Gisele Pelicot acum?
Când a urcat pentru prima dată treptele tribunalului din Avignon, în septembrie, nimeni nu știa numele lui Gisele Pelicot. Pe parcursul următoarelor 15 săptămâni, faima ei a crescut vertiginos.
În momentul în care a părăsit tribunalul joi, mulțimi de sute de oameni îi scandau numele, iar fotografia ei era pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume.
În prezent, ea este probabil una dintre cele mai cunoscute femei din Franța. Aceasta înseamnă că, deși a încetat să mai folosească numele de familie al soțului său, îi va fi imposibil să revină la anonimatul care i-a fost atât de util în încercarea de a-și reface viața după dezvăluirea crimelor soțului său.
Gisele nu este prima persoană a cărei suferință inimaginabilă a transformat-o într-un simbol. Cu mari costuri personale, ea a devenit simbolul unei lupte pe care nu a ales-o niciodată. Pare puțin probabil, așadar, că va dori să devină o activistă deschisă împotriva violenței de gen sau o figură feministă proeminentă. Mai degrabă, s-ar putea să se întoarcă la ceea ce a spus că i-a oferit întotdeauna consolare: muzica, plimbările lungi și ciocolata – precum și cei șapte nepoți ai săi.
„La începutul procesului, ea a spus: „Dacă rezist două săptămâni, va fi mult”. În cele din urmă, a rezistat trei luni și jumătate”, a declarat avocatul ei, Stephane Babonneau. „Acum, ea este liniștită și ușurată că totul s-a terminat”.
Citește și: „Curajul ei a mișcat lumea întreagă”. Gisele Pelicot, omagiată de președintele Macron și alți politicieni, la finalul procesului
Ce s-a întâmplat cu adevărat cu fiica ei, Caroline?
La câteva zile după ce crimele lui Dominique Pelicot au ieșit la iveală, fiica sa, Caroline Darian, a fost chemată la secția de poliție și i s-au arătat fotografii cu o femeie aparent inconștientă, îmbrăcată în lenjerie intimă. Ulterior, ea a declarat că viața ei „s-a oprit” când și-a dat seama că se uita la fotografii cu ea însăși.
Tatăl ei a negat întotdeauna că ar fi atins-o, dar Caroline – a cărei angoasă și devastare au fost evidente în multe ședințe de judecată – a spus că nu l-ar crede niciodată și l-a acuzat că o privea „cu ochi incestuoși”.
Dar lipsa dovezilor privind abuzurile de care Caroline este convinsă că a fost supusă a determinat-o să spună că este „victima uitată” a procesului. Această noțiune s-a infiltrat vizibil în relația ei cu mama sa. În memoriile sale – publicate după arestarea tatălui său – Caroline a acuzat-o pe Gisele că nu i-a arătat suficient sprijin, alegând implicit să fie de partea fostului soț violator în detrimentul fiicei sale.
Deși Gisele și copiii ei au stat întotdeauna unul lângă celălalt în sala de judecată, ghemuiți unul lângă altul, au apărut semne ale impactului pe care procesul l-a avut asupra relației lor.
Vineri, fratele lui Caroline, David, a subliniat – așa cum a mai făcut-o – că procesul nu a fost doar despre Gisele, ci despre întreaga lor „familie anihilată”.
„Noi, copiii, ne-am simțit uitați”, a spus el. „Foarte sincer, simt că, în timp ce avocații noștri au făcut o treabă remarcabilă în apărarea mamei noastre, noi am fost mai puțin luați în considerare”.
În memoriile sale, Caroline a caracterizat negarea mamei sale ca pe un „mecanism de adaptare”. „Din cauza tatălui meu”, a scris ea, «îmi pierd acum mama».
Câți inculpați vor face apel?
În afară de Dominique, toate pedepsele cu închisoarea pronunțate împotriva inculpaților au fost mai mici decât cele cerute de procurori.
Mai mulți avocați ai apărării erau vizibil mulțumiți, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca aceștia să își încurajeze clienții să facă apel împotriva sentințelor lor. Un bărbat pe nume Jean-Pierre Maréchal a primit 12 ani – cu cinci ani mai puțin decât ceruseră procurorii – iar avocatul său Patrick Gontard a declarat pentru BBC că este „exclus” ca acesta să facă apel.
Lunile sau anii pe care bărbații i-au petrecut în arest preventiv vor fi luați în considerare în totalul pedepselor lor, ceea ce înseamnă că unii ar putea fi eliberați în curând, dacă au executat pedeapsa minimă.
Un bărbat care risca 17 ani a fost condamnat în cele din urmă la opt ani de închisoare, iar avocatul său Roland Marmillot a declarat pentru BBC că, întrucât a petrecut deja mai mulți ani în închisoare, este probabil să fie eliberat relativ curând.
Cu toate acestea, până în dimineața de după încheierea procesului, doi bărbați închiși fiecare pentru opt ani făcuseră deja apel. Se așteaptă să urmeze și altele în următoarele zece zile – perioada în care pot fi depuse apeluri.
De ce ar mai putea fi vinovat Dominique Pelicot?
Dominique Pelicot a recunoscut că a agresat și a încercat să violeze o agentă imobiliară în vârstă de 23 de ani, cunoscută sub pseudonimul Marion, în suburbiile Parisului în 1999. O cârpă îmbibată cu eter i-a fost pusă pe gură, dar ea a reușit să se lupte cu agresorul, iar acesta a fugit. Abia în 2021, după ce a fost arestat pentru crimele comise asupra soției sale Gisele, ADN-ul lui Pelicot a fost comparat cu o pată de sânge găsită pe pantoful lui Marion, iar acesta și-a recunoscut vina.
Cu toate acestea, el a negat orice responsabilitate într-un alt caz nerezolvat – violul și uciderea în 1991 a unei alte tinere agente imobiliare, Sophie Narme, pentru care nu există ADN. Anchetatorii au susținut că cele două cazuri prezintă prea multe asemănări pentru a fi o coincidență.
Alte cazuri nerezolvate în care au fost folosite moduri de operare similare sunt, de asemenea, reanalizate acum.
Va fi procesul un punct de cotitură?
„Va exista un „înainte” și un „după” procesul Pelicot”, a declarat un bărbat din Paris pentru BBC în primele zile ale procesului.
Pentru mulți, acest sentiment nu a făcut decât să crească în ultimele câteva luni, în timpul cărora acoperirea mediatică intensă a procesului Pelicot a generat nenumărate conversații despre viol, consimțământ și violență de gen.
„Ceea ce trebuie să facem este să avem sentințe mult, mult mai dure”, au declarat pentru BBC Nicolas și Mehdi, doi locuitori din Mazan – satul în care locuiau Pelicot. Ei au spus că au fost „dezgustați” când au aflat că unul dintre inculpați era un bărbat cu care jucaseră fotbal.
„Cu sentințe mai lungi, cel puțin se vor gândi de două ori înainte de a face astfel de lucruri”, au spus ei, adăugând că a fost «nebun de nedrept» faptul că unii dintre bărbați ar putea ieși din închisoare în următoarele câteva luni.
Procesul Pelicot a condus la solicitări de modificare a legislației franceze privind consimțământul.
Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că riscul de a primi o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru viol calificat nu l-a descurajat pe Dominique Pelicot să își ofere soția inconștientă pentru a fi violată de străini pe care i-a cunoscut online.
Au existat solicitări de reformare a legislației franceze privind violul pentru a include consimțământul, dar acest lucru a stagnat în trecut și ar necesita o muncă considerabilă în actualul parlament francez divizat.
Unii au susținut că școlile au responsabilitatea de a învăța mai bine noile generații despre sex, dragoste și consimțământ. Béatrice Zavarro, avocata lui Dominique Pelicot, a declarat că ea crede că „schimbarea nu va veni de la Ministerul Justiției, ci de la Ministerul Educației”.
Françoise, o locuitoare din zona în care Gisele și Dominique Pelicot obișnuiau să locuiască, a declarat pentru BBC că ea crede că trebuie găsită o modalitate de a reduce decalajul dintre ceea ce copiii sunt învățați în școli și tipul de material la care au acces online.
„Tinerii sunt atât de expuși la sex pe internet și, în același timp, școlile sunt foarte pudice”, a spus ea. „Ele ar trebui să fie mult mai deschise și mai sincere pentru a se potrivi și a explica ceea ce văd copiii.”
Aceste schimburi de opinii arată că, deși va dura ceva timp până când orice schimbare va deveni tangibilă, o conversație a început acum. Ea va continua până când nu vor mai exista întrebări fără răspuns.
Citește și: Gisele Pelicot, după verdictul în procesul care a șocat Franța: „Mă gândesc la victimele abuzurilor. Împărtășim aceeași luptă”
Editor : S.S.