Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele „exorbitante” şi de gestionarea Canalului Panama şi a ameninţat că SUA vor solicita restituirea căii navigabile, scrie The Guardian.

Ce este Canalul Panama

Canalul Panama este o cale navigabilă majoră care leagă oceanele Atlantic și Pacific, permițând călătorilor pe mare să evite încă 7.000 de mile marine (13.000 km) în jurul vârfului Americii de Sud.

Canalul de 82 de kilometri trece prin mijlocul Panama, o țară care ocupă fâșia de pământ dintre America Centrală și America de Sud.

Anul acesta, până pe 30 septembrie, aproape 10.000 de nave au trecut prin canal, transportând 423 de milioane de tone, inclusiv alimente, minerale și diverse alte produse. Peste 40% din bunurile de consum comercializate anul trecut între nord-estul Asiei și coasta de est a SUA au fost transportate prin canal.

SUA este cel mai mare client al canalului, responsabil pentru aproximativ trei sferturi din mărfurile care circulă prin acesta în fiecare an, în timp ce China este al doilea client ca mărime.

Cine deține canalul

Guvernul Panama a deținut și a operat canalul printr-o agenție dedicată, Autoritatea Canalului Panama, timp de 25 de ani.

SUA au gestionat canalul în secolul al XX-lea, preluând controlul asupra zonei canalului și începând construcția în 1904, după ce au ajutat Panama să câștige independența față de Columbia. Canalul s-a deschis în 1914, revoluționând transportul maritim global și permițând mii de cargouri și nave de luptă americane să treacă în fiecare an.

Controlul SUA asupra canalului și excluderea panamezilor au creat tensiuni între localnici și vizitatorii americani, determinând autoritățile să ridice un zid între Panama City și zona canalului în anii 1950.

La 9 ianuarie 1964, a izbucnit un protest major și 28 de persoane au fost ucise în represiunea care a urmat de către autorități, stârnind indignarea internațională și încurajând strategii americani să abandoneze canalul. În 1977, președintele SUA, Jimmy Carter, și liderul panamez Omar Torrijos au semnat două tratate pentru a elimina treptat controlul SUA asupra canalului.

După o perioadă de administrare comună, afectată de o invazie americană din 1989 pentru a-l răsturna pe liderul militar Manuel Noriega, Panama a preluat controlul deplin al canalului în 1999.

Ce vrea Trump cu el

Trump a cerut statului Panama să returneze canalul în SUA, cu excepția cazului în care gestionează calea navigabilă într-un mod pe care îl consideră acceptabil.

Președintele ales al SUA a contestat ceea ce el a descris drept tarife „exorbitante” pe care guvernul, marina și companiile americane le-au plătit pentru utilizarea pasajului.

„Taxele percepute de Panama sunt ridicole”, a scris el. „Această escrocare completă a țării noastre se va opri imediat.”

Navele care folosesc canalul trebuie să plătească taxe stabilite de autoritatea canalului. Ratele variabile au crescut în ultimii ani pe fondul secetelor agravate de încălzirea globală, care usucă rezervoarele esențiale și reduc capacitatea canalului.

Ca urmare a secetei severe de la sfârșitul anului 2023, doar 22 de nave au traversat canalul în fiecare zi, în loc de cele 36 obișnuite, forțând vasele să stea la coadă săptămâni întregi sau să plătească până la 4 milioane de dolari pentru a avansa. Tranzitele au scăzut cu aproape o treime în cursul anului, până în septembrie.

Autoritatea canalului a permis unui număr tot mai mare de nave să folosească calea navigabilă în 2024, reducând congestia, dar va crește taxele și va introduce unele tarife suplimentare la 1 ianuarie 2025. Președintele Panama, José Raúl Mulino, a declarat că taxele de tranzit ale canalului nu au fost umflate.

De asemenea, Trump a avertizat că nu va lăsa canalul să cadă în „mâinile greșite” și părea să sugereze că Beijingul exercită influență asupra acestuia. O companie chineză cu sediul în Hong Kong controlează două dintre cele cinci porturi adiacente canalului, câte unul pe fiecare parte, dar Mulino a spus că Panama deține controlul deplin asupra canalului.

„Fiecare metru pătrat al Canalului Panama și zonele sale adiacente face parte din Panama și va continua să fie așa”, a spus el într-o declarație video duminică.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version