Orice salariat, care își desfășoară activitatea pe baza unui contract de muncă, este asigurat în sistemul public de sănătate din România. În cazul persoanelor care nu realizează venituri, pentru a primi calitatea de asigurat și pentru a beneficia de servicii medicale decontate, trebuie să plătească o contribuție. Însă, sunt și persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) oferă dreptul oricărei persoane la tratamente și investigații medicale în spitalele publice din România.
Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS)C
Nu sunt obligați să plătească contribuții CASS următoarele persoane:
- Copiii până la vârsta de 18 ani;
- Tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor;
- Ucenicii sau studenţii, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.
- Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente (venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri datorează contribuţie);
- Tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.
- Dacă realizează venituri din cele prevăzute la lit. a) sau sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare, pentru aceste venituri datorează contribuţie;
- Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
- Persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;
- Persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia;
- Femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.
Cum poate deveni o persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă nu este angajată și nu realizează venituri
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează CASS se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).
Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.
Cum poate beneficia o persoană de concediu și asigurări sociale de sănătate, dacă nu este angajată
Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate
Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare.
Contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Contractul poate fi încheiat pentru o perioada determinată/nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate.
Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii şi nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime.
Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării.
Contribuţia lunară de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% şi se aplică asupra venitului înscris în contract, potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea indemnizaţiilor prevăzute de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
Cine poate beneficia de calitatea de coasigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate
Pot beneficia de calitatea de coasigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate:
- Soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate.
(În acest caz, persoana angajată, care este deja asigurată, va solicita angajatorului declararea părinţilor/soţiei/soţului în categoria persoanelor coasigurate, prin intermediul declarației fiscale D112).
Pentru a beneficia de coasigurare, persoanele care se află în întreținerea asiguratului, trebuie să depună la casa de asigurări de sănătate unde doresc să se înscrie, următoarele documente:
- Copii ale actelor de identitate valabile la data solicitării;
- Documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată;
- Declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- Declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.
Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate
Sunt obligați să plătească contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) contribuabilii care obțin următoarele categorii de venituri:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
- venituri din pensii, definite conform art. 99;
- venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) – (9);
- venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83;
- venituri din investiţii, definite conform art. 91;
- venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;
- venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 117;
- indemnizaţii de şomaj;
- indemnizaţii pentru creşterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
- indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale, potrivit Ministerului Finanțelor.
Editor : C.S.