Premierul Marcel Ciolacu respinge acuzaţiile conform cărora România ar pierde două miliarde de euro pentru că nu a respectat jalonul privind desfiinţarea aşa-numitelor pensii speciale. ”Nu există să pierdem vreun euro. Avem două miliarde şi un pic de luat şi în acest moment nu s-a deblocat un miliard”, susţine el. Ciolacu admite că autorităţile de la Bruxelles cu oprit de la decontare către România 400 de milioane de euro, considerând că pensiile speciale sunt o inechitate pe care nu o acceptă.
”În primul rând, nu pierdem niciun ban. Din cele două miliarde pe care trebuia să le primim pentru cererea de plată numărul trei, am avut de îndeplinit vreo 74 de jaloane, şase jaloane sunt în discuţie. Avem termen, din momentul în care Comisia declară acest lucru, avem termen de şase luni să remediem acele reforme”, a explicat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la Antena 3.
El a spus că merge în ţară pentru a discuta şi a grăbi reformele prevăzute în PNRR, pentru ca banii europeni să nu fie pierduţi. Premierul a adăugat că unele proiecte din cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă ţin de autoritatea centrală, în timp ce de altele sunt responsabile autorităţile locale, admiţând că unele investiţii ”au mers foarte bine, în timp ce altele au mers mai puţin bine”.
”Nu există să pierdem vreun euro. Aveam două miliarde şi un pic de luat şi în acest moment nu s-a deblocat un miliard. Nu poţi să pierzi două miliarde când primeşti. Dacă vrei să spui că pierzi… adevărul este în felul următor: acei bani se vor recupera. Ce s-a întâmplat cu pensiile speciale? Noi am venit în acea zonă cu legea de impozitare progresivă. Curtea Constituţională a declarat că acest lucru nu este constituţional, că nu poţi să impozitezi anumite pensii altfel decât impozitezi alte pensii sau alte venituri. Pe fond, Curtea are dreptate. Eu, ca şi prim-ministru, trebuie să pun în aplicare, nu să comentez. În schimb, în PNRR s-a trecut că deciziile Curţii Constituţionale ale României se iau în considerare fără discuţii în ceea ce priveşte magistraţii. Am fost şi am vorbit la Comisie şi Comisia mi-a zis un lucru foarte interesant, a zis: aveţi dreptate, domnul prim-ministru! Conform acelui jalon trecut, aveţi dreptate, dar eu vă spun ceva: este o inechitate pe care noi nu vrem să o acceptăm şi nu trebuie să o acceptaţi nici dvs. Şi atunci împreună cu Banca Mondială, cu ministrul Muncii, cu ministru Boloş am venit cu două-trei propuneri pe care în acest moment miniştrii le negociază cu Comisia. Sume e vreo 400 de milioane oprită pe acest jalon. În momentul în care se face acea modificare legislativă, banii se deblochează, cu adevărat, avem un termen de şase luni”, a explicat premierul Ciolacu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.