Consiliul Național al Audiovizualului spune despre faptul că Marius Tucă a vorbit despre o lovitură de stat dată de către BEC atunci când a respins candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale că este „una dintre cele mai grave forme de manipulare a discursului public”. CNA mai spune că este făcută confuzie „între opinie și fapt” și sunt aduse „acuzaţii nefondate unor instituţii fundamentale ale statului şi se transmite publicului o realitate alternativă construită doar pe percepţii personale radicalizate”.
„Este un caz flagrant de încălcare a deontologiei jurnalistice, în care se impune sancţionare proporţională, nu pentru a limita exprimarea, ci pentru a proteja spaţiul democratic şi încrederea în instituţiile statului. Conform tuturor standardelor – profesionale, legale, democratice – această comunicare este o dezinformare clară şi trebuie tratată ca atare”, mai arată comunicatul de presă al CNA, în care a expus justificarea privind eliminarea clipului de pe YouTube cu titlul „Democraţia a fost călcată în picioare” al jurnalistului Marius Tucă.
Considerentele care au stat la baza deciziei majoritare a Consiliului potrivit căreia materialul video analizat reprezintă conţinut ilegal, în sensul că este un conţinut cu caracter de dezinformare gravă, au la bază prevederile Directivei privind Serviciile Audiovizuale, jurisprudenţa CEDO, Constituţia României, Legea Audiovizualului nr. 504, precum şi normele deontologice ale profesiei.
Utilizarea improprie a expresiei „lovitură de stat” şi implicaţiile acesteia
Jurnalistul utilizează expresia „lovitură de stat” în mod repetat în raport cu deciziile Biroului Electoral Central – BEC şi Curţii Constituţionale a României – CCR, spune Consiliul Național al Audiovizualului.
„Definiţia consacrată a acestui termen se referă la un act rapid, neconstituţional şi violent prin care se răstoarnă un regim legitim şi se preia puterea politică. BEC este o autoritate administrativă care nu are competenţe decizionale politice, iar CCR are rolul de garant al Constituţiei. Ambele şi-au exercitat atribuţiile conform legii. Mai mult, toate deciziile BEC sunt validate de CCR, ceea ce exclude posibilitatea unei acţiuni ilegale izolate”, arată comunicatul de presă.
Afirmaţiile că „membrii BEC au fost puşi să redacteze înainte de a hotărî”, „nişte anonimi de la BEC” ar fi „tăiat democraţia” reprezintă o formă gravă de denaturare a realităţii. O instituţie care funcţionează în limitele legii, sub controlul constituţional, nu poate comite o lovitură de stat.
Transcriptul materialului arată o intenţie clară de inducere a unei percepţii ostile, folosind expresii precum „lovitură de stat”, „ca hoţii”, „au tăiat democraţia”, „au tăiat ce mai rămăsese din statul ăsta şi aşa mafiot”. Acestea nu sunt simple opinii emise în spaţiul public, ci afirmaţii sistematice, repetate, într-o intervenţie video planificată, cu scopul evident de a dezinforma publicul şi de a crea imaginea unei alte realităţi.
„Afirmaţiile jurnalistului nu sunt prezentate ca opinii personale, ci ca fapte incontestabile”
În contextul materialului analizat, expresii precum „nu putem să trecem peste asta” sau „nu are voie să candideze din nu ştiu ce cauze” denotă un refuz al oricărui dubiu, spune CNA.
„Jurnalistul pretinde, implicit, că deţine adevărul absolut şi că instituţiile statului acţionează abuziv şi ilegal în mod deliberat. În epistemologie, o astfel de afirmaţie se apropie de o revendicare de cunoaştere. Dar dacă este falsă sau nefondată, aceasta devine manipulatoare. Jurnalistul nu îşi exprimă doar o nemulţumire, ci construieşte o versiune alternativă a realităţii, fără probe”, mai indică sursa citată.
„Încălcarea gravă a regulilor jurnalistice consacrate”
Potrivit CNA, declarațiile jurnalistului Marius Tucă încalcă cel puţin patru dintre principiile de bază ale jurnalismului:
- Adevărul – afirmaţiile nu sunt susţinute de probe sau documente;
- Verificarea – nu sunt menţionate surse independente sau justificări legale;
- Separarea faptelor de opinii – afirmaţiile sunt prezentate ca fapte certe;
- Responsabilitatea socială – limbajul folosit poate inflama publicul şi submina încrederea în stat.
Afirmaţiile jurnalistului („au tăiat democraţia”, „lucrează împotriva cetăţeanului”) sunt formulate ca judecăţi de valoare absolute, fără delimitare între emoţie şi informaţie. „Astfel, publicul nu mai poate distinge între ceea ce este opinie şi ceea ce este fapt”, mai precizează CNA.
Subminarea autorităţilor constituţionale
Conform CNA, jurnalistul atacă BEC – instituţie reglementată prin Legea nr. 370/2004 – şi CCR – garantul Constituţiei conform Art. 142 din Constituţia României. Acuzaţia de „lovitură de stat” la adresa acestor instituţii, fără dovezi, constituie un atac simbolic asupra arhitecturii constituţionale a României. Este un derapaj grav, care poate genera neîncredere publică în funcţionarea democratică a alegerilor.
Depăşirea limitelor libertăţii de exprimare
CEDO protejează opiniile politice, dar nu protejează calomnia, dezinformarea sau afirmaţiile factuale false.
„În cauza Lingens vs. Austria, Curtea a decis că exprimarea unei opinii trebuie să aibă o bază factuală. În acest caz, jurnalistul face o acuzaţie extrem de gravă (lovitură de stat), fără nicio bază legală sau probatorie. Mesajul jurnalistului Marius Tucă a fost reclamat pe considerentul că legea ar fi fost încălcată. Consiliul a analizat conţinutul mesajului, plasat în ansamblul mesajelor cu conţinut de informaţii false şi de instigare la manifestări de furie populară de amploare. Manifestările de această natură care au avut loc în ultimele săptămâni au demonstrat că există o cotă de violenţă manifestă – au fost atacaţi jandarmii, au fost agresaţi ziarişti, au avut loc incendieri şi au fost vandalizate maşinile unor televiziuni. Judecarea mesajului nu trebuie să fie înţeleasă ca fiind adresată autorului, ci mesajului în sine, care a făcut parte dintr-o serie de mesaje care, în ansamblul lor, contribuie la instigarea la ură şi la violenţă prin valorificarea unor informaţii false”, mai indică sursa menționată.
Referitor la afirmaţiile că CNA nu are atribuţii în online sau în ceea ce priveşte eliminarea unui conţinut ilegal, inclusiv a unui conţinut cu caracter de dezinformare, Consiul spune că „îşi desfăşoară activitatea cu deplin respect faţă de libertatea de exprimare şi pluralismul mass-media, principii fundamentale în orice societate democratică”.
Totodată, CNA are „obligaţia legală de a acţiona, în limitele competenţelor conferite de legislaţia naţională şi europeană, pentru a proteja publicul împotriva conţinutului ilegal”, potrivit sursei amintite.
Pe 26 martie, Consiliul a hotărât să elimine de pe platforma YouTube a unei înregistrări cu un comentariu live al jurnalistului Marius Tucă cu titlul „Democraţia a fost călcată în picioare”. În clipul respectiv, jurnalistul califică drept „lovitură de stat” decizia BEC de a nu permite candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Marcel Ciolacu a spus că decizia CNA reprezintă „un derapaj de la democraţie şi de la dreptul la liberă exprimare”.
Marius Tucă a afirmat că decizia CNA în ceea ce îl privește este mai degrabă „o execuție decât o sancțiune și că nu a fost chemat la CNA înainte să fie sancționat.
„Nu m-a chemat nimeni. Înainte se chema la CNA se discuta. E prima dată în viața mea de jurnalist când primesc o sancțiune și una gravă, să scoți un video. Nu am primit de 35 de ani. M-am tot gândit. Doamne ferește. Adică nu ai voie să critici o instituție a statului? Este ceva care te lasă mască”, a explicat Tucă, la Gândul.
Editor : A.P.