Close Menu
Gardianul Zilnic
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Trending

Prăbușirea zborului Air India. Ancheta vizează acțiunile căpitanului, care ar fi oprit alimentarea motoarelor. „Nicio altă explicație”

iulie 18, 2025

ANAF verifică potenţiale exporturi de profit. A cerut date de la 2.768 de companii înregistrate în România

iulie 18, 2025

Ilie Bolojan, întrevedere cu ambasadoarea Angela Ganninger. „Interesul Guvernului e atragerea de noi investiții germane”

iulie 17, 2025

MAI anunţă o evaluare tehnică şi administrativă rapidă pentru a identifica exact cauzele avariilor produse de furtuna de joi la o clădire a Academiei de Poliţie/ Sindicatul Europol: Efecte ale unui sistem putred – FOTO, VIDEO

iulie 17, 2025

CFR Cluj s-a calificat în turul doi preliminar al Europa League. Oaspeţii au ratat de două ori de la unsprezece metri

iulie 17, 2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Povești Web
Facebook X (Twitter) Instagram
Gardianul Zilnic
Abonati-va
  • Stiri Locale
  • Lumea
  • Politică
  • Afaceri
  • Social
  • Educație
  • Justiție
  • Sănătate
  • Sport
  • Comunicat de Presă
  • Tendințe
Gardianul Zilnic
Home » „Coldea și Dumbravă sunt statul”. Rolul foștilor generali SRI în rețeaua care promitea unor afaceriști că îi scapă de probleme penale
Justiție

„Coldea și Dumbravă sunt statul”. Rolul foștilor generali SRI în rețeaua care promitea unor afaceriști că îi scapă de probleme penale

By Sala de Presăiulie 4, 2025
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email Telegram Tumblr WhatsApp Copy Link
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, foști generali ai Serviciului Român de Informații (SRI), trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare de bani, erau percepuți drept „cei care controlează justiția” sau, mai simplu, oameni care „sunt, de fapt, statul”, după cum au relatat surse judiciare din anchetă. DNA care a dezvăluit o rețea paralelă care promitea afaceriștilor că vor scăpa de problemele penale în schimbul a sute de mii de euro. În același dosar mai apare și un cetățean chinez considerat de SRI „un pericol la adresa siguranței naționale”. 

„Generalii Coldea și Dumbravă sunt, de fapt, statul” – este percepția asupra foștilor generali din Serviciul Român de Informații (SRI), Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, relatată de mai multe persoane audiate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), potrivit unor surse judiciare.

Cei doi au creat această percepție, bazată în principal pe teamă, încă de când Coldea era șeful operativ al SRI. 

  • Florian Coldea a fost prim-adjunct al SRI între 2005 și 2017, când a fost trecut în rezervă, în urma unui scandal în care a fost acuzat că ar fi intervenit în anchete de corupție. 

„Să trăiți! Sunt și eu aici. Pun covoru roșu? Mai pe stânga, mai pe dreapta? Cum dorește domnul general. Ăsta-i nivelul”, este o altă descriere a felului în care generalii Coldea și Dumbravă erau priviți, potrivit unor surse apropiate anchetei.

După ce a fost trecut în rezervă, Florian Coldea ar fi creat o structură care, oficial, avea rolul de a oferi consultanță judiciară unor afaceriști cu probleme penale, după cum reiese și din comunicatul transmis de DNA la trimiterea în judecată a dosarului. 

Coldea, Dumbravă și Trăilă sunt acuzați de trafic de influență, excercitarea fără drept a unei profesii și spălarea banilor. 

Rețeaua se baza, practic, pe relațiile și influența pe care le aveau Coldea și Dumbravă, dar și de influența avocatului Doru Trăilă. Schema funcționa în felul următor.

  • Ca să ajungi la Coldea, trebuia să fii recomandat de o persoană de încredere din cercul de apropiați ai acestuia, potrivit surselor apropiate anchetei. 
  • Ulterior, erai trimis să porți o discuție preliminară cu Dumitru Dumbravă, care îți recomanda să închei contracte de asistență juridică cu avocatul Doru Trăilă.

CITEȘTE ȘI: Florian Coldea și un alt fost general SRI au fost trimiși în judecată. Acuzațiile oficiale aduse de procurorii DNA

„Au o putere fantastică”

„Au o putere fantastică. Îi are pe toți la mână”, se mai spunea despre cei doi foști generali SRI, potrivit surselor citate. În același timp, erau prezentați drept „creatorii statului paralel” și „cei care controlează justiția”. 

Coldea și Dumbravă au profitat de această percepție, construită în timp, iar cei care apelau la serviciile lor o făceau cu gândul că aceștia vor interveni decisiv în diverse dosare penale, au mai explicat surse judiciare. 

Au existat, însă, și situații, relatate în cadrul audierilor, în care dacă se anunța deschiderea unui dosar penal, Coldea și Dumbravă trimiteau din start oameni „să se intereseze” dacă îi „pot ajuta” pe afaceriștii cu probleme penale, au relatat aceleași surse citate. 

Potrivit mai multor cazuri documentate de procurori de-a lungul timpului, pentru serviciile celor trei (Coldea, Dumbravă și Trăilă) trebuia să plătești în jur de 600.000 de euro, pentru că ei susțineau că ar colabora cu foști procurori care acum sunt avocați sau ar cunoaște magistrați care judecau procesele. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 10 milioane de lei. 

Procurorii DNA i-au acuzat oficial pe cei Coldea, Dumbravă și Trăilă de constituirea unui grup infracțional organizat. Potrivit unor surse judiciare, se vorbește despre o „structură militarizată”, în care Coldea era prezentat drept „șeful cel mare” care decidea cum ar putea fi ajutat clientul și care ar fi prețul.

„E un om dintr-o bucată și așa e el învățat. Structurile militare sunt pe genul asta, da”, este o descriere a lui Coldea care reiese din stenograme, potrivit unor surse apropiate anchetei. 

„De implementare se ocupă ăia mici”, ar mai fi o altă descriere expusă asupra sistemului creat de Coldea, Dumbravă și Trăilă, potrivit surselor citate.

Legătura cu un chinez considerat „pericol pentru siguranța națională”

Afaceristul chinez este Wang Yan, despre care procurorii susțin că ar fi fost un apropiat al lui Coldea și care l-ar fi pus în contact pe fostul număr doi din SRI cu diverși afaceriști, inclusiv cu Cătălin Hideg, cel de la care a pornit dosarul penal, au mai transmis surse judiciare.

Din stenograme reiese că Wang Yan ar mai fi reprezentat pentru Coldea o sursă de informații „pe filieră chineză”, au mai explicat surse judiciare. SRI i-a retras cetățenia română lui Wang Yan în 2013 fiind considerat un „pericol pentru siguranța națională”. 

Wang Yan apare, potrivit Hotnews, în dosarul cunoscut în spațiul public drept dosarul Shanghai, o rețea în care tinere (și minore) vulnerabile din București erau traficate în scopuri sexuale de o rețea chinezească. Victimele erau exploatate și de persoane influente în statul român.

Editor : M.G.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

Continua să citești

Elena Udrea, despre problemele penale ale lui Florian Coldea: Ce faci altora ţi se întoarce ţie

Elena Udrea află astăzi daca va fi eliberată. Tribunalul Prahova judecă contestația DNA la decizia de liberare condiționată

Cât de mari sunt salariile judecătorilor din România comparativ cu cele din alte țări UE. Date prezentate de CSM

Încă o lună de arest pentru mercenarii lui Horațiu Potra. Liderul grupării este de negăsit

Video Predoiu: Suspectul crimei din Mureș a scăpat de Poliție pentru că a fost ajutat inclusiv de victimă

Exclusiv Ministrul Radu Marinescu, despre extrădarea „fugarilor”: „În 99% dintre situații, avem succes”. Anunț despre Potra și Paul al României

Exclusiv Femicidul în România. Radu Marinescu: „Avem nevoie de educație. Bărbatul nu trebuie să considere femeia un obiect”

Exclusiv Radu Marinescu, despre pensiile magistraților: „Trebuie o lege simplă, fără atâtea componente”. Formula propusă de ministrul Justiției

Exclusiv De ce nu a avut criminalul din Mureș brățară de monitorizare. Ministrul Justiției: „Un mare semnal de alarmă”

Alegerile Editorului

ANAF verifică potenţiale exporturi de profit. A cerut date de la 2.768 de companii înregistrate în România

iulie 18, 2025

Ilie Bolojan, întrevedere cu ambasadoarea Angela Ganninger. „Interesul Guvernului e atragerea de noi investiții germane”

iulie 17, 2025

MAI anunţă o evaluare tehnică şi administrativă rapidă pentru a identifica exact cauzele avariilor produse de furtuna de joi la o clădire a Academiei de Poliţie/ Sindicatul Europol: Efecte ale unui sistem putred – FOTO, VIDEO

iulie 17, 2025

CFR Cluj s-a calificat în turul doi preliminar al Europa League. Oaspeţii au ratat de două ori de la unsprezece metri

iulie 17, 2025

Spioni britanici din MI6 şi membri ai SAS, deconspirați în cea mai gravă scurgere de informații din istoria Marii Britanii

iulie 17, 2025

Cele mai recente știri

Un senator liberal propune un grup interministerial care vină urgent cu soluţii pentru continuarea lucrărilor la A7 şi A8

iulie 17, 2025

Ce a răspuns Elena Udrea când a fost întrebată dacă ar vorbi cu Traian Băsescu, dacă acesta o va suna

iulie 17, 2025

Armata franceză se retrage din Senegal şi pune capăt prezenţei sale militare în Africa de Vest şi Centrală, într-o ceremonie solemnă şi istorică la Dakar

iulie 17, 2025
Facebook X (Twitter) Pinterest TikTok Instagram
© 2025 Gardianul Zilnic. Toate drepturile rezervate.
  • Politica de Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
  • Contactează

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.