După ce administrația Trump a redus drastic bugetul american destinat cercetări,  UE s-a pus pe treabă și a venit cu noi programe pentru a atrage în țările din spațiul comunitar cercetători talentați de peste ocean, scriu jurnaliștii Politico. În acest context, Comisia Europeană vrea ca țările europene să accelereze procedurile de acordare a vizelor pentru a atrage forța de muncă vizată.

Miniștrii cercetării din blocul comunitar urmează se vor întâlni pe 23 mai pentru a discuta planurile lor de a atrage cercetători din SUA, care doresc să părăsească țara din cauza reducerilor bugetare ale administrației Trump în domeniul științei și cercetării.

Potrivit comisarului pentru cercetare Ekaterina Zaharieva, Comisia intenționează să facă unele propuneri pentru a îmbunătăți coordonarea între țările membre ale UE.

„De exemplu, vizele… cât de repede eliberăm vizele”, a spus ea pentru Politico. „Dorim să motivăm statele membre să utilizeze mai rapid instrumentele pe care le avem, deoarece și viteza contează”.

Comisia intenționează, de asemenea, să consacre libertatea științifică în lege, ca parte a Actului privind Spațiul European de Cercetare, pe care Zaharieva este de așteptat să îl propună în 2026.

„Să folosim acest impuls și această oportunitate și să atragem cele mai strălucitoare și mai mari talente din lume…”, a punctat Zaharieva.

Săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un plan de jumătate de miliard de euro pentru atragerea cercetătorilor americani în țările din spațiul comunitar.

O parte din această finanțare va fi destinată subvențiilor pentru cercetătorii care doresc să se mute din Statele Unite.

Zaharieva s-a referit, de asemenea, la măsurile drastice luate de SUA împotriva universităților pentru a pleda pentru alocarea de fonduri suficiente pentru știință și cercetare în următorul buget UE pe șapte ani, care începe în 2028. Reuniunea colegială a Comisiei, la care participă toți comisarii, a discutat această chestiune miercuri.

„Știm că – vorbind despre știință – pentru prietenii noștri transatlantici știința nu mai este atât de importantă”, a spus ea. „Acesta este motivul pentru care următorul buget este foarte important”.

Proiectul Comisiei pentru următorul buget, publicat în februarie, ar prevedea fuzionarea programelor de cercetare și industriale ale blocului european într-un singur „Fond pentru competitivitate” – o măsură care s-a dovedit controversată în rândul cercetătorilor.

„Scopul este cu adevărat de a ne stimula competitivitatea”, iar următorul buget al UE „ar trebui să fie mult mai simplu și mult mai concentrat”, a punctat Zaharieva.

Editor : C.A.

Share.
Exit mobile version