Personalități proeminente, inclusiv mai mulți lideri evrei, nu au participat la o conferință internațională privind antisemitismul organizată la Ierusalim, în semn de protest față de includerea unor politicieni din întreaga Europă asociați cu extrema dreaptă, scrie BBC. Printre cei care au refuzat să participe s-au numărat președintele Israelului și rabinul șef al Marii Britanii, Ephraim Mirvis.
La conferință, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a lansat un avertisment cu privire la creșterea antisemitismului. El a afirmat că Europa riscă să permită ca antisemitismul să nu fie controlat, la fel ca în anii premergători Holocaustului nazist.
„Antisemitismul rasial incită la un război global împotriva existenței evreilor ca rasă, care otrăvește societățile umane”, a scris propriul său tată în 1933, a spus Netanyahu.
„Astăzi”, a spus el, „lansăm un avertisment similar. Soarta societăților libere este legată de dorința de a lupta împotriva flagelului antisemitismului”.
Dar includerea la eveniment a reprezentanților partidelor europene de extremă dreapta, precum Adunarea Națională din Franța, Vox din Spania și Democrații din Suedia, s-a dovedit controversată.
Consilierul pentru antisemitism al guvernului britanic, Lordul Mann, a refuzat invitația, spunând: „Marea Britanie nu are nimic de învățat despre combaterea antisemitismului de la unele dintre aceste personaje”.
Rabinul șef Mirvis a refuzat să participe „după ce a fost informat cu privire la participarea unui număr de politicieni populiști de extremă dreaptă”, a afirmat biroul său într-o declarație publicată săptămâna trecută.
Nici președintele Israelului, Isaac Herzog, nu a participat. În schimb, acesta a găzduit propriul eveniment separat cu lideri evrei, în ceea ce a fost considerat un compromis.
Conferința a fost organizată de Amichai Chikli, ministrul israelian pentru afaceri cu diaspora și un membru declarat al partidului de dreapta Likud al lui Netanyahu. În ultimele luni, Chikli a curtat legăturile cu partidele de extremă dreaptă din Europa.
La începutul anului trecut, el s-a întâlnit cu liderul democraților suedezi, care a vizitat Ierusalimul, și a vorbit la o conferință Vox din Madrid.
Chikli a apărat includerea politicienilor de extremă dreaptă din Europa, afirmând că aceștia s-au confruntat cu „minciunile răspândite împotriva lor de către cei care calomniază statul Israel în întreaga lume”.
Printre cei prezenți la conferință, a căror prezență a provocat consternare, s-a numărat președintele Adunării Naționale din Franța, Jordan Bardella, al cărui partid a fost fondat inițial de Jean-Marie Le Pen, un om acuzat de antisemitism și găsit vinovat de negarea Holocaustului.
Jean-Marie a fost exclus din partid – numit atunci Frontul Național – în 2015 de către fiica sa, Marine, din cauza comentariilor sale despre Holocaust ca fiind un „detaliu” al istoriei. Dar, de la moartea lui în ianuarie, ea a spus că nu se poate „ierta” pentru că a făcut acest lucru.
Bardella, în vârstă de 29 de ani – o stea în ascensiune a dreptei franceze – a vorbit pe scenă, unde a recunoscut „semnificația simbolică eminentă” a invitației sale în Israel.
Deși nu s-a referit în mod explicit la trecutul partidului său, el a făcut promisiuni pentru viitorul acestuia sub conducerea lui Marine Le Pen, care conduce grupul în parlament.
„Aș dori să vă spun cu toată sinceritatea, prin pozițiile sale, propunerile sale și fermitatea sa în fața acestei amenințări, Adunarea Națională, condusă de Marine Le Pen, este cel mai bun scut pentru evreii din Franța”, a spus el.
„Islamismul este totalitarismul secolului XXI”, a avertizat el. „Amenință să distrugă tot ceea ce nu este ca el”, reluând o afirmație adesea făcută de partidul său conform căreia Franța se confruntă cu o „amenințare islamistă”.
Bardella a vizitat anterior unele dintre locurile în care Hamas a comis atacurile din 7 octombrie 2023, precum și institutul memorial al Holocaustului din Israel, Yad Vashem.
Conferința a fost, de asemenea, o reamintire a modului în care Israelul se consideră atacat de părți ale comunității internaționale. Au avut loc dezbateri pe teme precum „Abordarea prejudecăților antiisraeliene în instituțiile internaționale”, „Cum alimentează islamul radical antisemitismul în Occident?” și „Standarde duble, de pe câmpul de luptă la CPI”.
CPI – Curtea Penală Internațională – a emis un mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant pentru presupuse crime de război împotriva palestinienilor.
Măsura a provocat indignare în Israel, care a acuzat CPI însăși că este motivată de antisemitism.
Editor : B.E.