Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris marţi India drept un partener comercial şi politic ambiţios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoşi în luarea deciziilor, şi a susţinut că legăturile dintre SUA şi India vor modela evoluţia acestui secol despre care a estimat că „ar putea fi foarte întunecat pentru întreaga umanitate”.

„Există un sentiment de posibilităţi infinite în India şi acest lucru contrastează semnificativ cu situaţia din Occident, unde unii lideri par copleşiţi de nesiguranţă şi de frica de viitor”, a spus Vance la un eveniment în oraşul Jaipur, la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de capitala New Delhi, consemnează agenţiile EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele SUA a sosit luni în India împreună cu soţia sa, Usha Vance, care este de origine indiană, şi cu cei trei copii ai lor, pentru o vizită oficială, dar cu un pronunţat caracter personal, vizită care va dura până joi.

„Dacă India şi SUA colaborează cu succes, vom vedea un secol al XXI-lea prosper şi paşnic. Dar de asemenea cred că dacă nu vom reuşi să colaborăm cu succes, secolul al XXI-lea ar putea fi foarte întunecat pentru întreaga umanitate”, a mai spus Vance în acelaşi discurs.

El a subliniat că Washingtonul vede acum India ca pe un partener egal, spre deosebire de abordarea faţă de această ţară a altor naţiuni occidentale sau a administraţiilor americane anterioare, despre care a spus că au avut faţă de India o atitudine condescendentă şi „dăscălească”.

Pe de altă parte, Vance a cerut Indiei să cumpere mai multe arme americane, în timp ce guvernele de la Washington şi New Delhi încearcă să convină un acord comercial prin care India să evite taxele vamale impuse tuturor ţărilor de preşedintele american Donald Trump, taxe pe care acesta le-a suspendat pentru 90 de zile. În lipsa unui astfel de acord, produsele importate din India vor fi supuse unei taxe vamale de 26% în SUA.

„Simţim că India are mult mai mult de câştigat prin asocierea sa continuă cu noi în sectorul apărării. Desigur, dorim să colaborăm mai mult, dorim să lucrăm împreună mai mult şi dorim ca această naţiune să achiziţioneze mai multe dintre echipamentele noastre militare, care credem sincer că suntem de clasă mondială”, a indicat Vance, în timp ce India este un client major al industriei de armament ruseşti.

În ciuda laudelor transmise Indiei, vicepreşedintele SUA l-a descris pe premierul indian Narendra Modi drept un „negociator dur”, cuvinte similare celor folosite anterior de Trump într-o referire la Modi, care a efectuat în februarie o vizită în SUA şi a fost primit de liderul de la Casa Albă, vizită care a avut în principal o agendă economică şi a marcat lansarea negocierilor comerciale între Washington şi New Delhi.

Editor : A.R.

Share.
Exit mobile version