Prima zi de Paște ar putea aduce un minim istoric al consumului de electricitate în România, în condițiile unei producții mari mai ales din surse solare. De la ora 12.00 și până la ora 18.00, pe piața zilei următoare, energia electrică are preț negativ, chiar și -100 de euro/MWh.
Există o diferență între o producție mai mare de energie și un consum mai mic. Consumul de electricitate a început să scadă vizibil sâmbătă, potrivit datelor Transelectrica. La ora 11:00 era un consum de 2932 de megawați, în scădere față de cererea de dimineață, și o producție de 3395 de megawați. Diferența se exportă.
Acest consum probabil va scădea și mai mult pe perioada zilei. Autoritățile se așteaptă ca între orele 11.00 și 16.00 să fie un consum de 2.500-2.000 de megawați, un consum foarte mic, de două ori mai puțin decât într-o zi normală de duminică. Producția de energie nucleară era la ora 11.00 pe primul loc, urmată de producția din hidrocentrale și fotovoltaice.
Probabil, producția din panouri fotovoltaice va crește considerabil în cursul zilei, inclusiv la prosumatori, dar și la marile parcuri. La prosumatori se așteaptă o producție de aproximativ 1.400 de megawați astăzi. Este o producție foarte mare având în vedere consumul mic.
Faptul că există un consum mic, dar o producție estimată mare, mai ales din surse solare, se vede în prețul energiei electrice. Energia tranzacționată ieri, cu livrare astăzi în șapte intervale orare are preț negativ. Cel mai mic preț este în jur de 13, 14, minus 100 euro pe megawatt/oră, adică minus 500 lei pe megawatt/oră. Este o situație întâlnită peste tot în Europa. Prețurile medii pentru duminică sunt în jur de 55 de euro per total zi.
Acest lucru se explică prin faptul că este sărbătoare în întreaga Europă, iar activitatea economică este scăzută.
Anul trecut, în perioada Sărbătorilor Pascale am avut un consum relativ mic de energie electrică, undeva la 2.700 de megawați, dar producția a putut fi mai mare, deoarece existau cumpărători dincolo de granițe. În prezent nu sunt, din cauza pauzei în activitatea economică.
Autoritățile au fost nevoite să ia anumite măsuri. Astăzi, la ora 11:00 exista producție din hidrocentrale, însă, pe măsură ce va crește producția fotovoltaică, hidrocentralele se vor opri. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea că, dacă va fi nevoie, producția hidroelectrică va scădea aproape de zero.
De asemenea, CET-urile din Capitală nu produc deloc energie, produc doar apă caldă, deși Elcen este un furnizor de energie pentru Capitală.
Complexul Energetic Oltenia funcționează la capacitate redusă și, dacă este nevoie, și Nuclearelectrica va funcționa la putere redusă.
Producția de energie electrică va putea fi stocată în baterii, însă există puține facilități în acest.
Prin urmare, trebuie redusă producția, astfel încât diferența dintre consum și producție să nu fie foarte mare, să nu se creeze dezechilibre în Sistemul Energetic Național. Dezechilibrele pot să provoace probleme, poate să ducă la pene de curent.
Editor : A.C.