Zeci de persoane din localitatea Lunca Mărcuşului din judeţul Covasna au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, miercuri, după ce apele râului Tărlung au ieşit din matcă şi s-au revărsat pe ambele maluri. Nu sunt case inundate, iar autorităţile intervin în zonă. Şi în localitatea Băcel, câteva familii au fost nevoite să plece din casele lor. La Chichiş, şapte persoane au rămas izolate, dar deocamdată refuză să fie evacuate. Viiturile au provocat pagube materiale în mai multe localităţi din acest judeţ, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) intervenind pentru limitarea pagubelor produse de vremea rea.
Mai multe localităţi ale judeţului Covasna sunt afectate de inundaţii, pompierii intervenind la Boroşneu Mare, Sântionlunca, Zăbrătău, Crasna, Brateş şi în alte zone pentru limitarea pagubelor produse în urma inundaţiilor.
Una dintre cele mai afectate localităţi este Lunca Mărcuşului, unde 49 de persoane, între care patru copii, au fost evacuate ori s-au autoevacuat. În zonă nu sunt gospodării inundate, însă apele râului Tărlung au ieşit din matcă, autorităţile intervenind pentru îndiguire.
De asemenea, în localitatea Băcel un număr de 15 adulţi şi doi copii au fost nevoiţi să plece din casele lor. În continuare, în acea zonă se lucrează la îndiguire şi se fac recunoaşteri în teren pentru identificarea eventualelor breşe.
În schimb, în localitatea Boroşneu Mare drumul judeţean 131 a fost acoperit de ape, fiind blocat, şi sunt afectate de inundaţii patru gospodării, după ce un curs de apă a crescut atât de mult încât a depăşit nivelul unui dig. Echipajele de pompieri acţionează pentru extragerea apei şi îndiguire.
În localitatea Sântionlunca a fost inundat un grajd, în localitatea Covasna apele au intrat într-o curte şi au acoperit două străzi, iar la Zăbrătău două gospodării au fost afectate de inundaţii.
”În zona din amonte a localităţii Belin s-a constatat o surpare gravă a digului de protecţie care a condus la creşterea riscului de inundaţii asupra mai multor gospodării şi infrastructuri locale. Între localităţile Zăbrătău şi Crasna a fost distrus un capăt de pod. În localitatea Brateş se lucrează pentru îndiguire. S-a creat o breşa în dig”, mai arată bilanţul ISU Covasna.
În jurul orei 16.00, un echipaj din cadrul ISU Covasna a fost solicitat să intervină cu barca pneumatică în localitatea Chichiş, la 5 case izolate. Cele 7 persoane aflate în zonă au refuzat evacuarea. Echipajul le-a asigurat alimente şi apă.
”În cazul în care pericolul va fi iminent persoanele vor fi evacuate. Nivelul apei este în creştere, iar evoluţia depinde şi de precipitaţiile din următoarele ore”, precizează sursa citată.
Miercuri, în sprijinul pompierilor din cadrul ISU Covasna au fost trimişi salvatori de la ISU Bucureşti, ISU Hunedoara şi ISU Dâmboviţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].