Curtea Penală Internaţională a emis marţi mandate de arestare împotriva a doi lideri talibani din Afganistan pentru persecuţia femeilor, o crimă împotriva umanităţii, relatează AFP.
Judecătorii CPI au precizat într-un comunicat că, în opinia lor, există motive întemeiate să creadă că liderul suprem al talibanilor, Haibatullah Akhundzada, şi preşedintele Curţii Supreme, Abdul Hakim Haqqani, „au comis, prin ordin, incitare sau solicitare, crima împotriva umanităţii de persecuţie (…) pe motive de gen, împotriva fetelor şi femeilor”.
Tribunalul, cu sediul la Haga, a subliniat că presupusele crime au fost comise între 15 august 2021, data preluării puterii de către talibani, şi cel puţin până la 20 ianuarie 2025.
„Dacă talibanii au impus anumite reguli şi interdicţii întregii populaţii, ei au vizat în mod specific fetele şi femeile din cauza genului lor, privându-le astfel de drepturile şi libertăţile fundamentale”, a declarat CPI.
Talibanii au „privat grav” fetele şi femeile de dreptul la educaţie, la viaţă privată şi de familie, precum şi de libertatea de mişcare, de exprimare, de gândire, de conştiinţă şi de religie, arată CPI.
„ În plus, alte persoane au fost vizate deoarece anumite expresii ale sexualităţii şi/sau identităţii de gen erau considerate incompatibile cu politica talibanilor în materie de gen”, adaugă judecătorii.
Talibanii, care au răsturnat acum patru ani guvernul susţinut de Occident, au impus populaţiei afgane o versiune austeră a legii islamice. Autorităţile au interzis accesul fetelor la şcoala secundară şi al femeilor la universitate în cele 18 luni care au urmat după înlăturarea regimului susţinut de Statele Unite, făcând din Afganistan singura ţară care impune astfel de interdicţii.
Autorităţile au impus restricţii femeilor care lucrează pentru organizaţii neguvernamentale şi care exercită alte profesii, iar mii de femei şi-au pierdut locul de muncă în sectorul public sau au fost plătite pentru a rămâne acasă. Saloanele de înfrumuseţare au fost închise, iar femeile nu au dreptul să meargă în parcuri, săli de sport şi băi, nici să parcurgă distanţe lungi fără a fi însoţite de un bărbat.
O lege privind „viciul şi virtutea”, anunţată în vara anului 2024, interzice femeilor să cânte sau să recite poezii în public şi le obligă să-şi „ascundă” vocea şi corpul în afara casei.
CPI a fost creată pentru a judeca cele mai grave crime din lume, precum crimele de război şi crimele împotriva umanităţii. În teorie, orice persoană care face obiectul unui mandat de arestare emis de acest tribunal nu poate intra într-un stat membru pentru că ar trebui să fie reţinută. Cu toate acestea, CPI nu dispune de propria forţă de poliţie şi se bazează pe statele membre pentru a executa mandatele de arestare, cu rezultate mixte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].