Unele semne și simptome aparent banale, precum tusea, frisoanele, febra și transpirația abundentă, care pot sugera o simplă răceală, pot fi de fapt provocate de o afecțiune cardiovasculară gravă, potențial fatală – endocardită infecțioasă. În această situație s-a aflat Ciprian, în vârstă de 48 de ani.
Bărbatul fusese operat în Germania pentru anevrism de aortă, iar după intervenția chirurgicală a făcut complicații grave – o pleurezie masivă și tamponadă cardiacă. A revenit în țară, unde a fost operat din nou, de urgență, dar, deși noua intervenție i-a salvat viața, la scurt timp după externare bărbatul a început să aibă din nou probleme de sănătate. De data aceasta, manifestările clinice indicau o posibilă răceală sau gripă, iar investigațiile medicale erau neconcludente.
În cele din urmă, medicul cardiolog care îl avea în evidență i-a recomandat o ecografia cardiacă, în urma căreia a stabilit diagnosticul de endocardită. Această afecțiune rară și foarte gravă înseamnă infecția și inflamarea endocardului, care este țesutul ce căptușește interiorul inimii.
Ciprian risca să sufere oricând o complicație din cauza endocarditei și avea nevoie de tratament chirurgical. Pacientul s-a programat pentru consultație la Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR. La SANADOR, pacientul a efectuat și alte investigații suplimentare, inclusiv un RMN de cord, iar Prof. Dr. Victor Costache a stabilit diagnosticul de endocardită cu abces la rădăcina aortică, o complicație foarte gravă, cu o rată mare de mortalitate. Prin urmare, Ciprian trebuia să fie operat cât mai repede.
În scurt timp de la confirmarea diagnosticului, pacientul a fost operat la Spitalul Clinic SANADOR de echipa coordonată de Prof. Dr. Victor Costache. Tratamentul chirurgical a implicat reconstrucția rădăcinii aortice afectate cu o proteză valvulară Medtronic de tip free style. Acest tip de intervenție chirurgicală se numără printre cele mai complexe proceduri de chirurgie cardiovasculară, necesită o echipă medicală deosebit de experimentată și dotări tehnologice de ultimă generație.
Ciprian s-a recuperat cu bine în urma operației, nu a suferit complicații, iar în prezent de simte foarte bine și respectă recomandările medicilor.
La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes intervenții complexe de chirurgie cardiovasculară, inclusiv prin metode minim invazive, atunci când există această indicație medicală. Operațiile se desfășoară în cele mai bune condiții, în primul bloc operator complet digitalizat din România, integrat cu o Secție de Terapie Intensivă Cardiovasculară de categoria I, de asemenea complet digitalizată.
În cazul afecțiunilor cardiovasculare care necesită tratament endovascular, precum anevrismul de aortă, procedurile sunt efectuate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.
Editor : B.E.