Crin Antonescu figurează în documentele fostei Securități cu o declarație pe care a dat-o despre un fost coleg profesor, reiese dintr-o adeverință publicată pe 15 aprilie de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. CNSAS subliniază, însă, că lui Antonescu „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al securității, în sensul legii”.
ACTUALIZARE Crin Antonescu a organizat o conferință de presă în care a explicat circumstanțele în care a ajuns să dea declarații la Securitate.
„Nu am furnizat Securității informații care să dăuneze cuiva, ba, mai mult, l-am acoperit pe colegul meu. Desfid orice încercare de a asigura asupra mea vreo bănuială. Categoric cred ca am tot dreptul să nu permit niciu fel de suspiciune, nicio calomnie”, a spus Crin Antonescu.
„Îl cunosc pe omul respectiv, sunt prieten de copilărie, am spus că știu că pleacă în Bulgaria. Am spus ca nu știu dacă vrea să emigreze.”
Știrea inițială
CNSAS verifică, înainte de fiecare rundă de alegeri, dacă cei care au intrat în cursa electorală au colaborat cu fosta Securitate, serviciul secret de informații prin care regimul comunist menținea controlul asupra populației, de multe ori prin metode brutale.
CNSAS a dat încă din 2005 o decizie de „neapartenență și necolaborare cu Securitatea” în cazul lui Crin Antonescu.
Însă în 2025 a fost analizată o Notă de constatare întocmită de Direcția de Specialitate din cadrul CNSAS, din care reiese că numele lui Antonescu se regăsește „în cadrul cercetării informative inițiate de Securitate asupra domnului C.Ș., precum și a anturajului acestuia”.
Documentul CNSAS poate fi consultat integral aici:
CNSAS Adeverinta Crin Antonescu
Crin Antonescu, potrivit CNSAS, este titularul adeverinței „profesor de istorie la Școala generală Niculiței și prieten apropiat cu C.Ș.”, a fost convocat de Securitate și a dat o declarație pe 13.01.1988 (olografă, semnată cu numele real).
CNSAS subliniază în acest context că „persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procese verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este colaborator al Securității”.
CITEȘTE ȘI: Crin Antonescu vânează încă o dată, după ani de pauză, un loc în prim-planul politicii românești
Instituția a mai subliniat că nu există alte documente sau informații în ceea ce privește relația cu organele de Securitate în cazul lui Crin Antonescu, astfel că „nu poate reține calitatea de colaborator al Securității”.
CNSAS a mai subliniat că „nu au rezultat documente sau informații privind apartenența la structurile fostului Minister de Interne, în calitate de ofițer sau subofițer de Securitate sau Miliție”.
Adeverința poate fi consultată în integralitate aici. Crin Antonescu poate contesta adeverința în termen de 48 de ore.
Digi24.ro a cerut un punct de vedere de la candidatul PSD-PNL-UDMR Crin Antonescu, însă acesta nu a răspuns până la ora publicării acestui articol. A fost anunțată, însă, o conferință de presă pentru ora 18:00.
Editor : M.G.