Fostul judecător Cristi Danileț susține că prin hotărârea sa de vineri, în care a anulat decizia judecătorului de la Curtea de Apel Ploiești, Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat și celelalte procese deschise în toată țara privitoare la aceeași speță.
„ICCJ tocmai a anulat aberația de la Curtea de Apel Ploiești. Soluția curții supreme se va aplica in toate cele 120 de dosare deschise abuziv de suveraniști. […] Practic, s-a decis de curtea supremă că de acum incolo, niciodată, o instanță judecătorească nu poate contesta, suspenda, anula vreo decizie/hotărâre dată de CCR. Indiferent că e vorba de alegeri sau de orice altceva.”, a scris Danileț într-o postare pe Facebook.
Peste 200 de plângeri împotriva deciziei CCR
Curtea Constituțională a precizat că, începând cu luna decembrie 2024, au fost promovate în fața instanțelor judecătorești din toată țara peste 200 de acțiuni similare, de contestare a Hotărârii Curții Constituționale nr.32/2024.
„Până la această dată, instanțele de contencios administrativ, în respectul Constituției și al legii, au respins aceste cereri, sentința Curții de Apel Ploiești fiind una cu totul singulară și izolată”, potrivit CCR.
„Independența judecătorului nu justifică într-un stat de drept și democratic nesocotirea Constituției și a legii, judecătorul fiind chemat, potrivit art.1 alin.(5) și art.124 din Constituție, să le respecte și să le apere, nu să le încalce. Independența judecătorului nu implică arogarea exercitării de către instanțele judecătorești a unui control de constituționalitate a legilor și înlăturarea de la aplicare a acestora pe motiv că ar contraveni Constituției. Independența judecătorului nu presupune independența acestuia față de însăși sistemul de drept. Judecătorul trebuie să se supună exigențelor cadrului normativ, să-și exercite atribuțiile în limitele statutului și competențelor sale, să interpreteze legile potrivit regulilor de interpretare rațional-juridică a dreptului pozitiv, să aplice legea în mod obiectiv și imparțial și să excludă orice tendințe de voluntarism și arbitrariu în activitatea de înfăptuire a justiției. Justiția se înfăptuiește în numele legii, și nu potrivit convingerilor, percepțiilor sau opiniilor personale ale judecătorului”, mai arată CCR într-un comunicat.
Editor : Ș.R.