Preşedintele Republicii Moldova l-a demis joi pe ministrul energiei, Victor Parlicov, iar prim-ministrul a cerut demisia altor doi înalţi oficiali din domeniul energiei pentru că nu au reuşit să rezolve criza energetică legată de situaţia din Transnistria, care riscă să rămână fără alimentare cu gaz rusesc, după ce acordul de tranzit dintre Rusia şi Ucraina expiră la sfârşitul anului şi nu va mai fi prelungit, relatează Reuters, preluată de news.ro. De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean a anunţat că va solicita parlamentului să impună starea de urgenţă în sectorul energetic.
Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu îşi va prelungi acordul de tranzit al gazelor pe care îl are cu Rusia după ce acesta expiră la 31 decembrie, crescând riscul unei întreruperi a livrărilor de gaz rusesc către mai multe ţări din Europa de Est, inclusiv Moldova.
Regiunea separatistă transnistreană, susţinută de Moscova, este deosebit de dependentă de gazul rusesc.
„Demisiile sunt prima etapă de corectare a situaţiei de criză. Am avut deplină încredere în ministrul Parlicov. Dar el nu a asigurat achiziţionarea de gaze”, a declarat Recean în cadrul unei conferinţe de presă. Imediat, a urmat decretul prezidenţial de demitere a lui Parlicov.
Parlicov, care a purtat discuţii pe tema aprovizionării cu gaze săptămâna trecută în Rusia cu şeful gigantului Gazprom a declarat că ştia că poziţia sa este temporară şi că a condus ministerul atât timp cât s-a bucurat de încredere.
El a spus într-o conferinţă de presă că importanţa gazului a fost supraestimată în Moldova în comparaţie cu energia electrică, dar a precizat că „nu vrea să facă un scandal” din demiterea sa. El a fost anunţat de demitere cu câteva minute înainte ca premierul să vorbească, deşi anticipase plecarea sa. „Nu sunt o victimă. Acum voi avea mult timp liber, în timp ce alţii vor fi supuşi stresului”, a declarat el.
Recean a cerut, de asemenea, demisia şefului companiei energetice de stat Energocom, Victor Binzari, şi a lui Sergiu Tofilat, membru în consiliul de supraveghere al Moldovagaz, pentru că nu au reuşit să cumpere şi să stocheze volume suficiente de gaze la preţuri avantajoase.
Tot gazul rusesc ajunge în Transnistria, prin Ucraina
Guvernul intenţionează să solicite parlamentului să impună o stare de urgenţă preventivă începând cu 16 decembrie, a anunţat Recean.
„O stare de urgenţă energetică este necesară pentru a gestiona riscurile de întrerupere a aprovizionării cu energie, cel puţin parţial, şi pentru a permite guvernului să impună anumite acţiuni, inclusiv restricţionarea exporturilor de energie”, a explicat Recean, menţionând incertitudinea privind aprovizionarea cu gaze.
Moldova a primit aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia prin Ucraina, iar din 2022, Transnistria şi Chişinăul au convenit că tot gazul rusesc primit de Moldova va merge în regiunea separatistă. Transnistria are, de asemenea, o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, iar Chişinăul, la rândul său, cumpără energie electrică din regiunea transnistreană la un preţ fix relativ scăzut.
Recean a îndemnat organismele de stat care sunt responsabile de energie să se pregătească pentru diverse scenarii, inclusiv întreruperea alimentării cu energie electrică de la centrala electrică din Transnistria.
Moldova a declarat anterior că întreruperea livrărilor prin Ucraina este un scenariu „foarte realist” şi că, dacă Kievul opreşte acest tranzit, gazul ar putea fi livrat prin conducta TurkStream către Turcia şi apoi prin Bulgaria şi România către Moldova.
Editor : M.L.