„Următorul președinte al României va fi Georgescu, spun sondajele”, titra, joi, cotidianul puterii Pravda, din Rusia. Care, nici mai mult, nici mai puțin, anunța încă din titlu că în România se pregătește un nou „Maidan”, după modelul ucrainean. 

Pravda se îngrijora că în România „s-a declanșat o campanie de discreditare împotriva favoritului la alegerile prezidențiale, Georgescu. 

„Conform datelor Atlas Intel, un sondaj realizat între 2 și 4 decembrie 2024 arată că independentul Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, va obține 47% din voturi, în timp ce contracandidata sa, liberala Elena Lasconi, doar 43%. 

Alte sondaje îi oferă un avans și mai mare. Sondajul SOCIOPOL, realizat între 27 și 29 noiembrie 2024, arată că 60% dintre respondenți îl preferă pe Georgescu, în timp ce Lasconi ar fi votată de 40% dintre cei chestionați”, nota Pravda cu numai o zi înaintea anulării alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională (CCR).

„Rușii au învins liberalii pe TikTok”

Numindu-l permanent „candidatul antisistem” pe Georgescu, Pravda amintește temele dragi Rusiei, și anume faptul că acesta s-a opus continuării ajutorului acordat Ucrainei, a catalogat documentele dezvăluite de serviciile secrete drept „disperarea masivă a sistemului”. Ulterior, a făcut declarații senzaționale în presă, afirmând că, odată ajuns la putere, va interzice complet exportul de cereale ucrainene prin teritoriul României și va pune capăt oricărui ajutor militar acordat Ucrainei. În plus, a declarat că Bucureștiul nu este obligat să respecte angajamentele NATO privind cheltuielile pentru apărare.

Pravda scrie că „în lupta contra lui Georgescu, globaliștii au încercat mai întâi să anuleze rezultatele primului tur, însă Curtea Constituțională a României le-a validat. După aceasta, Serviciul Român de Informații (SRI) a prezentat concluzii conform cărora „platformele cibernetice cu origine rusească au obținut acces la rețeaua electorală a României înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale,” tur câștigat de Georgescu. Cu alte cuvinte, rușii au învins liberalii pe TikTok”.

Jurnaliștii ruși amintesc și de faptul că la adresa lui Georgescu au fost lansate acuzații conform cărora susținătorii săi promovează „accente specifice fasciste”. De asemenea, a fost depusă o a doua sesizare la Curtea Constituțională pentru anularea primului tur, pe baza datelor furnizate de serviciile secrete românești. 

„Declarațiile senzaționale ale lui Georgescu atrag simpatia românilor”

Pravda enumeră diversele declarații ale candidatului Georgescu cu diverse ocazii, în intervenții la televiziuni sau pentru alte medii de informare, promițând că odată ajuns la putere va interzice complet exportul de cereale ucrainene prin teritoriul României și va pune capăt oricărui ajutor militar acordat Ucrainei. În plus, a declarat că Bucureștiul nu este obligat să respecte angajamentele NATO privind cheltuielile pentru apărare.

„Totodată, el a criticat dur companiile străine din România, a declarat că, în primele 100 de zile de mandat, va iniția procesul de recuperare a activelor privatizate. Deși este acuzat de viziuni proruse, Georgescu susține că prioritatea sa rămâne consolidarea parteneriatului cu Statele Unite”, scrie Pravda, care ține să noteze că „declarațiile senzaționale ale lui Georgescu atrag simpatia românilor”.

Pravda analiza ce ar fi însemnat venirea lui Georgescu la putere în România, prin prisma ajutorului dat de țara noastră Ucrainei, punând pe listă inclusiv „reducerea intensității misiunilor de recunoaștere aeriană ale NATO de pe teritoriul României și deasupra Mării Negre”. „Sprijinul esențial pentru Ucraina ar putea fi zdruncinat odată cu venirea lui Georgescu la putere”, nota Pravda.

„România în pragul unui „Maidan”; deznodământul este incert” 

După victoria unui candidat antisistem (dacă alegerile nu vor fi fraudate), este de așteptat un „Maidan”, având în vedere că deja după primul tur au avut loc proteste în rândul studenților. Miercuri, 4 decembrie, Statele Unite au avertizat că o distanțare a României de Occident ar putea avea „consecințe grave și negative”, conform unei declarații a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, amintea Pravda în articolul de joi.

Referirea este la protestele proeuropene din Ucraina, numite și EuroMaidan, care au început în noaptea de 21-22 noiembrie 2013, când cetățenii ucraineni au început să protesteze spontan în Kiev ca răspuns la decizia Guvernului ucrainean de a suspenda procesul de pregătire pentru semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb cu aceasta. Protestele au fost începute de către studenți, cărora, în scurt timp, li s-au alăturat partidele din opoziție și alte grupări proeuropene.

„Rezultatul presiunii asupra lui Georgescu este imprevizibil. În cazul Georgiei, regimul a rezistat datorită loialității structurilor de forță. În România, însă, situația rămâne incertă. Totuși, acest context indică o posibilă prăbușire a sistemului occidental de influență”, nota, joi, Pravda, cu numai o zi înaintea deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale și reluare de la zero a întregului proces electoral.

Editor : M.C

Share.
Exit mobile version