Unul din doi americani se declară „pregătiți în caz de dezstru”, conform unui sondaj realizat în SUA. Concomitent, peste 20 de milioane de americani sunt direct implicați în „prepping”, o expresie care în SUA se traduce printr-o permanentă stare de alertă și de pregătire a cetățeanului pentru o situație extremă – Apocalipsă ori dezastru natural – care va duce la prăbușirea statului și a întregii societăți, se arată într-o amplă analiză apărută în publicația Psyche, preluată de The Guardian.
„Pregătirile te ajută să nu ajungi în situația în care să-ți mănânci vecinul”, a declarat Chris Turpin, CEO al târgului Prepared Expo, organizat în Farmington, Utah, special pentru „prepper”-ii americani care vin în acest loc pentru a-și completa seturile de provizii și a face schimb de informații.
O modalitate prin care americanul obișnuit nu va fi pus în situația de „a-și mânca vecinul” o reprezintă cumpărăturile ocazionale pentru „provizii” de la lanțul de magazine Costco, prezente în toate suburbiile americane. De aici, prepper-ii pot cumpăra rații speciale de mâncare, îngrămădite în rafturi printre prăjituri și perechi de șosete.
Fiecare prepper american care se respectă – în cazul în care nu vorbim de buncăre subterane sau trape secrete – are măcar un seif cu arme în garaj, provizii de mâncare neperisabilă în cămara din bucătărie sau în pivniță, camere de supraveghere instalate în exteriorul și interiorul casei. În același timp, copiii familiei dispun de propriile lor filtre de apă, în timp ce părinții monitorizează atent toate știrile care fac referire la instabilitatea economiei mondiale, criză economică sau, pur și simplu, despre a doua venire a Domnului nostru, Isus Hristos.
„Pregătiri pentru Apocalipsă în Statele Unite”, ediția 2024. Acum și în librării
Alte familii prezente la târgul Prepared Expo din Utah vin aici în căutare de semințe, pentru a cultiva diverse fructe sau legume în grădină și care, odată recoltate, să fie apoi depozitate cu grijă în subsolul casei.
În alt loc al târgului se vând câini de pază în timp ce bărbații fac schimb de opinii despre cea mai bună armă care poate fi folosită într-o lume postapocaliptică.
Conform unui studiu realizat în 2023 de Agenția Federală pentru Managementul Dezastrelor (FEMA), 51% dintre americani se declară „pregătiți în caz de dezastru”.
De ce se pregătesc oamenii (și în special americanii) de Apocalipsă? Un răspuns la această întrebare e dat într-o carte apărută chiar în SUA, în acest an și intitulată „Pregătiri pentru Apocalipsă în Statele Unite”.
Adevărul este că, din punct de vedere istoric, „pregătirea pentru Apocalipsă” face parte din specificul american încă dinaintea epocii industriale, când americanii care colonizau „Vestul sălbatic” erau obligați să supraviețuiască în sălbăticie, în condiții foarte grele și într-o epocă în care nu exista „lanț logistic alimentar”, magazine etc.
Curentul a cunoscut apoi o creștere în perioada Războiului Rece, când pericolul unui război nuclear, a dus, în anii 1960, la apariția buncărelor antiatomice, o piață care a „reînflorit” recent.
Citește și: Miliardarii planetei își construiesc buncăre anti-apocalipsă și fortărețe dotate cu inele de foc, tunuri cu apă și acvarii cu rechini
Iar autoritățile americane chiar încurajează o astfel de atitudine și promovează ideea că cetățenii trebuie să fie în permanentă stare de alertă, capabili să se poate proteja singuri și să se poată autosusține pentru anumite perioade de timp.
Pentru americanul de rând, faptul că are grijă să aibă suficiente provizii pentru a putea supraviețui în situația în care statul nu îi poate oferi sprijinul, nu înseamnă automat că e un individ care se pregătește de Apocalipsă, ci că este doar un cetățean rezonabil și „pregătit”.
Guvernul SUA le-a cerut americanilor să fie pregătiți inclusiv în caz de Apocalipsă Zombi
În 2021, guvernul american a inițiat chiar o campania neconvenționa
lă în care, sub pretextul unei Apocalipse Zombi, le oferea sfaturi americanilor pentru pregătirea pentru dezastre naturale.
„Puteţi râde acum, dar atunci când se va întâmpla, veţi fi foarte bucuroşi că aţi citit asta. Şi da, poate că în acest fel veţi învăţa ceva despre cum să fiţi cu adevărat pregătiţi într-o situaţie de urgenţă din viaţa reală”, se arăta într-un mesaj postat pe pagina Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), o agenţie federală a Departamentului de Sănătate Publică al Statelor Unite.
Astfel, la capitolul „Campanii” ale Centrului pentru Pregătire şi Răspuns de pe site-ul instituţiei, există şi o secţiune dedicată special Apocalipsei Zombi, creată încă din anul 2011.
CDC preciza cu acea ocazie că, indiferent dacă vorbim despre o Apocalipsă Zombi, un uragan, cutremur sau o pandemie de coronavirus, cel mai important lucru este ca fiecare cetăţean să aibă un kit de supravieţuire în propria casă.
Trusa de supravieţuire trebuie să conţină apă potabilă (echivalentul a cel puţin 2 litri pe zi pentru fiecare persoană, rezerve de hrană (preferabil neperisabilă), medicamente, articole sanitare, acte, cuţit, bandă adezivă, radio cu baterii etc. Următorul lucru de pe listă îl reprezintă întocmirea unui plan de urgenţă: locurile de adăpost, lista persoanele care pot fi sunate pentru ajutor etc.
Editor : Mihnea Lazăr