În ultimele două săptămâni, oficialii de stat ruși și mass-media afiliată Kremlinului au urmărit îndeaproape evoluțiile din Siria, unde rebelii au lansat o ofensivă rapidă împotriva forțelor guvernamentale, au capturat cele mai mari orașe ale țării și, în cele din urmă, au răsturnat regimul lui Bashar al-Assad pe 8 decembrie.

Președintele sirian, a cărui familie a condus țara timp de o jumătate de secol, a cerut azil la Moscova – o cerere pe care Vladimir Putin a îndeplinit-o personal pentru aliatul său din Orientul Mijlociu „din motive umanitare”.

Pe măsură ce conflictul sirian a s-a reaprins, propaganda rusă a etichetat inițial forțele care se opuneau armatei lui Assad drept teroriști. După 8 decembrie, însă, presa și oficialii ruși au început să descrie grupurile care au preluat puterea în Siria drept „opoziție”. Publicația independentă Meduza a făcut o selecție de titluri de propagandă rusă și declarații oficiale pentru a arăta cum a evoluat portretizarea situației de către autorități.

Pe 29 noiembrie, Canalul 1 de televiziune din Rusia (n.r. Pervîi Kanal, în rusă) titra: „Forțele aerospațiale ruse distrug cel puțin 400 de militanți în Alep și Idlib”.

Pe 2 decembrie, agenția națională de presă Ria Novosti scria că „Teroriștii au capturat Alep, cu sprijinul Statelor Unite și Ucrainei, potrivit unei surse”.

Două zile mai târziu, pe 4 decembrie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declara că „Militanții sirieni nu ar fi atacat fără susținere din partea unor forțe exterioare”. În aceeași zi, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, spunea că țara sa „Condamnă vehement incursiunea coordonată a teroriștilor în Siria”.

Pe 7 decembrie, cu o zi înainte de căderea regimului lui Bashar al-Assad, șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, atrăgea atenția că „Este inacceptabil să fie permis teroriștilor să cucerească teritoriul Siriei”.

Pe 8 decembrie, Ministerul rus de Externe a anunțat că autoritățile ruse sunt în contact cu lideri ai grupurilor armate de opoziție din Siria.

Pe 9 decembrie, agenția rusă TASS titra că „Opoziția siriană controlează Tartus, unde se află o bază militară rusă”. Iar Canalul 1 prezenta situația de la ambasada Siriei din Moscova, unde „Steagul opoziției a fost ridicat”. Ria Novosti scria despre faptul că „Sirienii discută situația din Damasc și Alep, după victoria opoziției”.

Tot pe 9 decembrie, la o zi după fuga lui Bashar al-Assad, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: Rusia plănuiește să discute continuarea desfășurării de trupe în Siria cu noile autorități ale țării, după ce situația se va stabiliza”.

Editor : Ș.R.

Share.
Exit mobile version