Teodora este o luptătoare. A luptat pentru viața ei chiar dinainte de a veni pe lume și, din fericire, nu a fost singură. Născută prematur, micuța i-a avut alături pe părinții ei, care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a o salva, și o echipă medicală cu foarte mare experiență, care a ajutat-o să treacă peste toate momentele critice, să se adapteze la viața extrauterină și să se dezvolte corespunzător.
Sarcina Esterei, mama Teodorei, a evoluat fără probleme până la 20 de săptămâni, când, în urma unei ecografii de morfologie fetală, medicul a observat o restricție de creștere intrauterină severă și i-a recomandat mamei să se interneze pentru o monitorizare mult mai atentă.
Fiind luna decembrie și pentru că se apropia Crăciunul, medicul care o monitoriza pe Estera la o maternitate de stat din Iași i-a spus că totul este în regulă și că o poate externa. Lucrurile nu au evoluat spre însă bine, iar pe 29 decembrie, Estera a fost nevoită să se interneze din nou. Evoluția fătului nu era favorabilă, iar medicul care o preluase i-a spus că riscul de a pierde sarcina era foarte mare și că ar trebui să rămână în spital până la naștere.
Soțul Esterei, medic de profesie, și-a dat seama că lucrurile nu mergeau spre bine și a înțeles repede gravitatea situației. A început să caute soluții pentru a-și salva soția și copilul. În căutările sale, a aflat despre un caz de naștere prematură la Maternitatea SANADOR, rezolvat cu succes. Nu a mai stat pe gânduri și a făcut toate demersurile necesare pentru a lua legătura cu Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic SANADOR.
Era 31 decembrie, când Dr. Emel Nuraltay, impresionată de mailul trimis de soțul Esterei, a decis să îl sune. A cerut toate detaliile și a înțeles că viața micuței atârna de un fir de ață, iar părinții își puneau toată speranța în echipa medicală de la Spitalul Clinic SANADOR. De atunci, Dr. Emel Nuraltay a rămas în strânsă legătură cu tatăl fetiței, pentru a fi la curent cu evoluția sarcinii.
Pe 2 ianuarie, Estera a fost externată la cerere, iar în data de 5 ianuarie, dimineața, sosea deja la București, la Spitalul Clinic SANADOR, cu o ambulanță privată. Aici, a fost preluată de o întreagă echipă medicală mobilizată de Dr. Emel Nuraltay. Ecografia efectuată în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR a arătat o suferință fetală cronică severă, cu fluxuri total inversate. Bebelușul era la limita supraviețuirii, dar încă lupta pentru viață.
Anticipându-se o naștere prematură, pacienta a primit toată medicația specifică, fiind monitorizată îndeaproape. Teodora a venit pe lume în după-amiaza aceleiași zile, prin naștere cezariană în regim de urgență, la 30 de săptămâni, cu o greutate de 740 de grame. Au urmat 10 săptămâni și jumătate în care micuța a fost monitorizată nonstop și a primit toate îngrijirile specifice unui prematur, mai întâi în Secția de Terapie Intensivă Neonatală, apoi pe Secția de Neonatologie de la Spitalul Clinic SANADOR, sub atenta coordonare a Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie, și a medicului curant, Dr. Anca Cabăț, medic specialist neonatologie la Spitalul Clinic SANADOR. Treptat, micuța a trecut peste toate perioadele critice, a reușit să se alimenteze cu lapte matern, iar în apropierea zilei în care trebuia să vină pe lumea, a ieșit din maternitate cu o greutate de peste 2 kilograme, în brațele mamei ei.
Bebelușii născuți la Maternitatea SANADOR, parte a Spitalului Clinic SANADOR, beneficiază de cele mai bune îngrijiri în Secția de Neonatologie, în timp ce nou-născuții prematuri sau cu probleme de sănătate primesc îngrijiri avansate în Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic SANADOR, dotată cu echipamente ultraperformante, care permit monitorizarea constantă a funcțiilor vitale, adaptarea mult mai ușoară la viața extrauterină și dezvoltarea corespunzătoare a acestuia.
În cazul în care apare o urgență în sarcină, gravidele se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează permanent cu 26 de linii de gradă, inclusiv obstetrică-ginecologie, neonatologie și terapie intensivă neonatală.
Editor : A.D.V.