Ursula von der Leyen a supraviețuit joi unei moțiuni de cenzură în Parlamentul European, inițiate de europarlamentarul român din partea AUR Gheorghe Piperea, dar evenimentul nu a reprezentat o victorie completă pentru președinta Comisiei Europene, apreciază POLITICO. 

Dacă moțiunea Parlamentului European ar fi fost adoptată, von der Leyen și echipa sa de comisari ar fi fost nevoiți să demisioneze — un scenariu improbabil, care ar fi aruncat UE în haos. Moțiunea de cenzură a obținut însă sprijinul a 175 de deputați, cu mult sub majoritatea de două treimi necesară pentru a fi adoptată.

Sprijinul pentru von der Leyen – sub forma voturilor care au respins moțiunea de cenzură – a venit, așa cum era de așteptat, în principal din partea grupurilor politice de centru, inclusiv din propriul său partid, Partidul Popular European, social-democrații, liberalii din Renew și Verzii.

Absenteism deliberat

Însă, la o analiză mai atentă, sprijinul pentru von der Leyen a fost slab, scrie POLITICO.

Doar 553 dintre cei 719 deputați ai Parlamentului European s-au prezentat la vot. Cel puțin o parte din absenteism pare să fi fost deliberat, întrucât 636 de deputați au votat la următorul vot din programul Parlamentului, care a avut loc doar după câteva minute.

În total, de două ori mai mulți parlamentari au respins moțiunea împotriva lui von der Leyen decât cei care au susținut-o. Totuși, cu 166 de voturi lipsă, sprijinul pentru von der Leyen a fost slab.

Abia 30% dintre europarlamentarii italieni au votat în favoarea lui von der Leyen; jumătate dintre ei au lipsit de la vot. Și doar 32% dintre parlamentarii francezi au votat împotriva moțiunii, un sfert dintre deputații francezi neprezentându-se la vot.

Cum au votat românii

În patru țări ale UE – Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Franța – numărul deputaților care au susținut moțiunea de demitere a lui von der Leyen a fost mai mare decât numărul celor care au votat împotriva acesteia, precizează sursa citată.

Din partea României, cei mai mulți aleși ai PNL și USR au votat împotriva demersului, în timp ce majoritatea social-democraților au ales să nu vină la ședință. Dar și PNL a avut absenți.

Gheorghe Piperea (inițiator), Adrian-George Axinia, Şerban Dimitrie Sturdza, Georgiana Teodorescu, toți eurodeputați din partea AUR, au votat pentru moțiunea de cenzură. La fel și Cristian Terheș, ales tot pe listele AUR anul trecut, dar și Claudiu Târziu, care recent a plecat din partid. Susținători ai demersului au fost și  Diana Şoșoacă, alături de Luis Lazarus. 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Share.
Exit mobile version